Nos, nagyon szép ez a képlet, csak éppen minden tagját mérnünk kell, számolni, vagy egyszerűen csak nem állandó (pl a C sem, különböző anyagokban/körülmények között más és más), tudtommal ezek az értékek nincsenek ráírva a részecskékre mint a billiárd golyókra a számok.
Valójában vannak eszközeink, amikkel részecskéket általában (bár inkább csak és kizárólag)elektromosan töltött részecskéket kapdosunk el.
Majd szépen elővesszük ezt meg a hasonló képleteinket és a készülékeken látható mutatók állását asszerint értelmezzük, és kiszámítjuk az Energiát, a részecske tőmegét, vagy a fénysebesség helyi értékét.
A tömeg a kvantummechanika számára még mindíg nagy talány. Az energiát általában lineáris, vagy integrálható esetekben tudjuk kiszámolni, miközben a világ általában nem ilyen folyamatokból épül fel.
A C mint sebesség pedig tartalmazza teret és az időt.
Ha viszont egy egymással kölcsönható párhuzamos világokkal teli multiverzumban élünk akkor ez az egy paraméter igen csak leegyszerűsítése a dolgoknak!
Ehhez képest a képlet meglepően használhatónak bizonyult, bár az előbbiek fényében, kb annyi esélye volt ere mint, hogy a védákban az univerzum értelmes leírását találjuk.
Szal annyira szubjektív az igazságtartalma, hogy szerintem nyugodtan hihetünk a védákban is.
"....idősebb korban nehezen fogadja be az új dolgokat, ezért történnek ilyen dolgok....."
Szerintem meg nem a korral van a gond, hanem a tudomány és az oktatás intézményrencereinek hierarchikus voltával. A fiatalok is tudnak gecik lenni, ha olyan pozícióba kerülnek. Sajnos.
"A leborulva imádás nem a mi szokásunk, elvétetted a házszámot."
Én csak a John Nash filmre gondoltam, a princentoni tollas ceremóniáról, de a Nobeldíjkiosztásnak is azért megadják a módját, ahol többek között a pápai tévedhetetlenség intézményével is felruházzák a nyerteseket.
Szal egy dékánnak, egy kutatóintézet igazgatójának azért meg van a hatalma és ha rosszúl szólsz ugrott az ösztöndíj, a kutatási pénz, vagy az egzisztencia.
Nem kéne bebizonyítani, hogy milyen demokratikus, igazságos, egyenlő, és "igazság orientált" a rencer ha egyszerűen nem az.
De mi így is szeretjük;)
(Legalább is amíg jobb nincs)