Fura ez a feketelyuk dolog. Én valahogy nem úgy képzelem el hogy egy alagutat hoz létre. A tér nem fűrdőkád, nincs felszine nem alakul ki semmi olyan alagút mint ami a rajzokon szokott lenni. A fekete lyuk !!! SZERINTEM !!! nem a tér két távoli pontját köti össze hanem úgyszolván sűriti maga körül a teret, szóval a tér adott pontjai ugyanúgy egymásmellett maradnak. Akkor lenne hasznos nekünk a fekete lyuk ha képesek lennénk egy buborékot létre hozni az űrhajó köré ami képes arra hogy a teret visszaállítsa. Csak hogy ha már lenne nekünk ilyen akkor nem kell fekete lyuk mert ide oda tudjuk hajlítgatni a teret. Szóval szerintem nem kell fekete lyuk, mert ha egyszer aljutunk arra a szintre hogy a közelébe tudunk menni akkor már mi magunk is tudjuk görbíteni a teret.
Összefoglalva én így képzelem el:
-Magunk körül összesűrítjük a teret (de mi magunk nem mert küll. semmit nem érünk vele - ide kellene a buborék)
-Előrre megyünk egy kicsit a sűrített térbe (ez a sűrítetlen térben nagy távolság)
-Visszaállítjuk a teret és kész.
Na már megint fantáziálok.
Egyébként láttam egyszer egy dokumentum fílmet a S-n a Párhuzamos univerzumokról, és ott is feszegették az űrutazást de egészen másképp. Ott a kül. dimenziókon volt a hangsúly. Ami igazán érdekes volt és erre addig soha nem gondoltam az az hogy az univerzum összes erejéhez képest miért olyan kicsi a gravitácó. Elviekben kiszámolták hogy egy másik dimenzióbol áramlik át. Na mindegy. érdekes volt, nem írom le az egészet.