Ableton live-ról röviden v. hosszan
  • PiR8
    #8
    Nahm.. öntsünk tiszta vizet a pohárba.. eloszlatok néhány kétséget a programmal illetően.. Akik már ismerik az Ableton-t, azok most forduljanak el.. ;)

    OPM barátunk írásából, a kevésbé angolul olvasni tudóknak nem derült ki, hogy ez egy szekvenciális zenekészítésen alapuló program. Magyarul tényleg bar-okat kell belekapolgatni és aki most elkezdi fikázni, hogy _igy_ persze könnyű mixelni, hogy a progi ütemre állit mindent, megjegyzem: nem pont erre lett kitalálva, hanem hogy kiaknázza a DJ-kreativitását. Manapság már mindenki tud mixelni...

    Tehát meglévő hangszereinket a BAR-okon keresztül korrekt és kerek muzsikává alakíthatjuk, majd ha sok ilyen SET áll a rendelkezésünkre, akkor mixelhetjük őket. Ez azt teszi változatosabbá, hogy a kész setekből ki tudunk szedni, kikapcsolni hangszereket, hangokat vagy épp hozzá tudunk pakolni. pl egy és ugyanaz a bassline szólhat fél órán keresztül, miközben a kellemes groove-os zenéből kemény tekknot faragunk. :) És akár mindezt élőben!

    Tudom, sok program képes már erre, de egy megfelelő MIDI kontrollerrel ez még élvezetesebb lehet. Itt van pl a faderfox.de kreálmánya, mely rögtön 3 féle MIDI kontrollert is árul: DJ1 (Traktor használóknak), LV1 (Ableton-használóknak) és LX1 (Ableton experteknek) :) ... továbbá az M-Audio magyarországi képviselete is árul többféle kütyüt, ami jó az Ableton-hoz, pl az egyik: Evolution gyártotta X-Session.
    Ezt a kis kütyüt egyébként vmi csomagban is árulják, miszerint nagynevű DJ (Sasha) is használja (amig nem építtetett magának egy Maven nevű csodát :) ). Szóval ez az X-Session perpill az M-Audio-nál 34eHUF-ot nyom, ami szerintem nem vészes ahhoz képest, hogy egy MIDI kontrollert mennyi mindenhez hozzá lehet programozni. Szerintem.

    Nos. Az Ableton-t nem csak élő zenéléshez lehet használni, hanem arra is jó monnyuk, hogy egy otthoni házibuli mixét megcsináljuk előre. Jó, tudom, hogy ebben semmi érdekes nincs, az izgalmas dolog akkor jön, mikor kiveszel egy számot a mix közepéből és beraksz helyette másikat. Alig néhány kattintás :) Csupáncsak a megfelelő helyekre kell kattintani :P
    A sávokba behúzott muzsikához adhatunk 3 vagy 4 sávos EQ-t (hangszín a gyengébbek kedvéért), mely minden jellemzőjével együtt elmentődik a muzsikával egy külön fájlban. Így pl ha beállitgatunk jópár muzsikát a megfelelő bevezető és levezető hangszinekkel, akkor még ezzel sem kell foglalkozni. A program mindent ütemben tart, a DJ-nek nem ezzel kell már törődnie, hanem hogy a muzsikák mennyire legyenek összhangban, passzoljanak egymáshoz és mennyire tud kreativ lenni, miközben variálgat a számok között és a kiállásokban felcsendül monnyuk egy ismert szám accapellája (csak ének). Igazán fel lehet dobni vele az amugy unalmas zenéket. Vagy épp a kiállásba belerakható egy másik szám dob és basszusa valami csörömpöléssel egyetemben és máris lett egy harmadik muzsikánk.

    Nos.. mindenki tisztában van már vele, hogy mire jó a program? :))) Asszem, amint időm engedi, szép szájbarágós módszerrel vázolom majd, hogy én mire jutottam a programmal és hogy lehet egy rémeccerü mixet készíteni. Akinek szintén van vmi megosztanivalója eme csodálatos programmal kapcsolatban, az ne tartsa magában.. ki vele.. legyen már végre ennek is egy közössége :)