Ableton live-ról röviden v. hosszan
  • PiR8
    #36


    Na, kezdjünk hozzá...

    Offline mixelési technikát fogok mutatni, vagyis nem LIVE fogunk kevergetni -még-, hanem összerakunk két muzsikát, behangszineljük azokat majd kimentjük egy teljes mixként.
    Vegyünk két muzsikát a célnak, rakjuk ki őket MP3-ból WAV formátumba vagy CD-ről rippeljük le WAV-ba, a lényeg, hogy WAV legyen a végleges formátum, mivel egyelőre az Ableton v4 csak ezt kezeli (ill. MAC-féle AIFF). Rakjuk olyan helyre a zenéket, amiket gyorsan megtalálnuk és a legtutibb, ha műfaj szerint és/vagy akár BPM szerint is szétválogatjuk.

    Gyujtás...

    1. Ez az indulást követő képernyő, mely becses szemünk elé tárul.




    2. Jobboldalt találunk egy pici kezelőcuccost, ahol válthatunk a szerkesztő és a LIVE mód között. Jelenleg a LIVE van kiválasztva, fehér színnel jelzi. Katt a felette lévőre.



    Igy most már a szerkesztőben vagyunk.




    3. Baloldali kezelőszervek közül az elsővel az éppen aktív DEVICES panelt tudjuk eltüntetni, ill, ami még alatta van :) Amire innen szükségünk lesz: a második felhasználó könyvtár, használata értelemszerű.




    4. Keressük meg azt a könyvtárat, ahova raktuk a mixelendő muzsikákat, majd az elsőt huzzuk (drag&drop) a legfelső sávba át.



    5. A jobboldali részen van jelölve, hogy hanyadik audio-sávot bizergáljuk. az '1 Audio' előtt álló kis háromszögre kattintva lenyithatjuk a sávot és elénktárul a görbe.



    Persze ennek a méretét is tudjuk skálázni és szükség is lesz a pontos egymáshoz állítgatásnál. Ami még fontos: a hangszóró gombbal tudjuk ki-be kapcsolni az adott sávot. Az S-gomb a solo-t takarja, a harmadik pedig a külső jelforrásból történő hangot tudjuk bevinni - bár ezzel még nem próbálkoztam, csak találgatok ;) A többit később tárgyaljuk.


    Ütembeállítás, WARP-olás

    Most jön egy kis játék és beállítjuk a zenénk ütemét. Én általában előbb egy másik programmal (SoundForge v8) szoktam nagyjából meglesni, hogy mennyi lehet az alapüteme. Zenémnek SF8-ban 134,514-et mértem. Most lássuk, hogy is állitjuk ezt be:
    1. Alul jobb oldalt látjuk már kicsiben kirajzolva a görbénk. Ha rákattintunk, akkor az eddig üresen tátongó alsó részbe betöltődik és még egy pár apró dolog is :)



    Vegyük sorra a dolgokat: Clip rész alatt az első rublika a muzsika neve, cime. Alatta színt tudunk választani neki. Signature alatt a zene tipusát (?) tudjuk beállitani, ami jelenleg 4/4-es. A Groove egyelöre magyarázat nélküli. Sample dobozban ami lényeges számunkra első körben az a Warp rész.


    folyt., mert csak 10 kép fér egy hozzászólásba