Equ#54
ha ennyire érdekel megválaszlom neked...
(egyébként tanfolyamon is elmondanák :))
A win memóriakezelése igen bonyolult itt most nagyon leegyszerűsítem csak a swap megértéséhez szükséges részekről írok. A win 2 részre bontja a fizikai memóriát, programok által használtra és általuk nem használtra. Az összes, program által nem használt memóriát system cache-nek használja.
Figyeli mely memórialapokat használ az oprendszer és amelyiket régóta nem használta azokat kilapozza swapbe (ennél 100x bonyolultabb feltételeknek megfelelő lapokat) annak érdekében, hogy a system cache a lehető legnagyobb legyen. Könnyen belátható, hogy egy nem használt program lapjait a memóriában tartani sokkal kissebb haszonnal jár, mint ugyanezt a memóriát cache-ként felhasználni, amiből ugye soha nem elég figyelembe véve a memória és a hdd méretkülönbségét.
Persze mindez szabályozható, hogy mit enged egy program kilapoztatni és mi az amihez ragaszkodik, a win ezt figyelembeveszi.
Hát röviden ezért használ(hat) a win swap-et akkor is, ha van még "szabad" memória. (valójában nincs, ami szabad, az cachként funkcionál, így nem megy kárba)