94
  • Equ
    ha ennyire érdekel megválaszlom neked...
    (egyébként tanfolyamon is elmondanák :))

A win memóriakezelése igen bonyolult itt most nagyon leegyszerűsítem csak a swap megértéséhez szükséges részekről írok. A win 2 részre bontja a fizikai memóriát, programok által használtra és általuk nem használtra. Az összes, program által nem használt memóriát system cache-nek használja.
    Figyeli mely memórialapokat használ az oprendszer és amelyiket régóta nem használta azokat kilapozza swapbe (ennél 100x bonyolultabb feltételeknek megfelelő lapokat) annak érdekében, hogy a system cache a lehető legnagyobb legyen. Könnyen belátható, hogy egy nem használt program lapjait a memóriában tartani sokkal kissebb haszonnal jár, mint ugyanezt a memóriát cache-ként felhasználni, amiből ugye soha nem elég figyelembe véve a memória és a hdd méretkülönbségét.
    Persze mindez szabályozható, hogy mit enged egy program kilapoztatni és mi az amihez ragaszkodik, a win ezt figyelembeveszi.

Hát röviden ezért használ(hat) a win swap-et akkor is, ha van még "szabad" memória. (valójában nincs, ami szabad, az cachként funkcionál, így nem megy kárba)
  • Yv@n
    Remek, pár ismétlés van benne. Mindegy, lényeg leszűrhető dekódolás után.
  • Yv@n
    Kapcsold be swapet, és válaszold meg a kérdést, miszerint miért van használatban, csak azért mert engedélyezve van? Megy a win swap nélkül, de valamiért mégis ingert érez rá, hogy ha bekapcsolod, akkor használatba fogja, akkor is ha a fizikai ram még sehol nincs telítettségben. Természetesen alap win is elkattog swap nélkül, aki mást mond az hülyeséget beszél, de ha bekapcsolod, valamiért kényszert érez, hogy használja.

Linux nálam nem halt bele ha elfogyott ramból, egyszerűen kigyilkolta az adott process-t, de ment minden tovább, más kérdés, hogy vitatható, hogy mennyire jó az, ha adott esetben legyilkol egy szolgáltatást a rendszer...elvileg ez is konfigurálható, hogy mit dobjon el, de különösebben még sosem érdekellt ennyire, hogy valamennyire is utána nézzek.
  • Equ
    hagyjuk már ezt a marhaságot, a win tökéletesen elvan swap nélkül. (2000+ -ról beszélünk win alatt)
    Amatőr módon megírt alkalmazásoknak lehet gondja a swap nélküli winnel, de ennek semmi köze az oprendszerhez.
  • Equ
    "az ember beletol 1g ramot a masinába, és a win valamiért mégis késztetést érez a swapelésre, akkor is, ha nem csinálsz semmi különösebb extrát."

Nem zavarja az elméletedet, hogy mint már mondtam, a win remekül elmegy swap nélkül? Így egytáltalán nem akar swappelni. Sőt ha kikapcsoltad a swap-et és kifogysz a ramból akkor is atomstabil marad, egyszerűen nem enged több programot indítani, ugyilyen helyzetben a linux nekem már kékhalálozott azaz kernel panic-olt...
  • Yv@n
    Ezt most nem vágom, de nem szaroztam wint ha arra gondolsz, szimplán arra céloztam, hogy alapvetően az egész rendszert sem arra izgatták be ms-nél a srácok, hogy swap-et kikapcsold, erre figyelmeztetett is korábban, ha próbálkoztál vele. Ez nagyjából afféle hiba, mint ahogy alapból az oprendszert is admin userrel használod install után, és a felhasználói programok nagy százaléka is megköveteli ezt. Elvileg longhornban már erre is lesz jóféle megoldás. Várjuk.
  • Equ
    esetünkben inkább arról beszélünk, hogy a "mercédeszbe" a lámerek, a fene nagy hozzáértésükkel ladába való olajat töltenek, a légszűrőt kidobják, mert a szomszéd mondta, hogy úgy gyorsabban megy és csodálkoznak, ha gondja lesz... :)))

Aztán ezek a lámerek lecserélik egy trabantra a mercit és örülnek, hogy abba nem kell olajat tölteni, micsoda csúcstechnikát szereztek LOL :))

Aki meg ért hozzá, az röhög egyet ezeken és száguld tovább a mercivel :)))
  • Yv@n
    Codega = Cedega?

Transgaming

Egyszer már próbáltam, elég kevés sikerrel. (Egyáltalán nem jött össze, de betudom saját lustaságnak, mert nem érdekellt különösebben) Viszont nekem most sima wine-vel cvs-ből fogatva, fut World of Warcraft linux alatt szépen ablakból :)

CVS cedega letölthető elvileg a 3rd party dolgokat nem tartalmazza, de nagyjából jelképes összegért megvehető a teljes verzió, ha jól emlékszem.
  • trabant
    Aha, akkor ezexerint a ferrari is szar, mert nem lehet beletenni egy wartburg motort...
  • trabant
    az olyan szutykok, mint egy trabant
    Ezt kikérem magamnak. ;-DDD
  • NEXUS6
    Ha már a Linuxnál tartunk, van valakinek gyakorlati tapasztalata a Codega-val?

Pl hol lehet beszerezni legalább egy demot.
  • Yv@n
    Nemcsak, hogy megy, de tökéletesen megy. Sőt, egész addig nem is ér a swaphez amíg a ram-ban elfér. Linux kernelben érdekes mód tudják, hogy a ram átvitel kicsit nagyobb, mint a hdd.
  • Yv@n
    Jah amúgy sorry nem tudom megnevezni a progit, valami nem mai darab gáma volt amúgy, ami nem feltételezte hogy az ember mondjuk 256 mega felett rendelkezik rammal, és mikor ostoba módon 768 megánál a swap letiltása után, ezen progit akarta indítani az ember, simán egy hibaüzenet várta, miszerint ez lehetetlen. Sorry ilyen is van, és ha valaki ezt használni kívánja, az nem feltétlen az ő hozzáértésének a hiánya. Jelenleg ugyan tényleg alacsonyan vannak a ram árak, az ember beletol 1g ramot a masinába, és a win valamiért mégis késztetést érez a swapelésre, akkor is, ha nem csinálsz semmi különösebb extrát.
  • Yv@n
    Én éppen nem, de olvasni valszeg nem tudsz sokat, mindenesetre nem számít...
  • NEXUS6
    Abszolút egyetértek veled!!!!!

;)

;)A hozzáértők kezében az olyan szutykok, mint egy trabant, egy dácsia, vagy ne adj isten egy zaporozsec csodálatosan működő óraműszerkezetek voltak, akikre joggal volt büszke a gazdájuk.

Gratulálok, hogy a te "zaporozseced" pöpecül szuperál, nekünk lamereknek sajnos csak az jut, hogy szídjuk mint a bokrot a sajátunkat.

Vagy végül lecseréljük egy "mercédeszre";))))))
  • gz8
    Csak halkan reagálok a 21-esre: azt hiszem, a te szótáradban ismeretlen fogalom az irónia...
  • Equ
    ettől az általam felügyelt gépeken nem lesz gond winekkel... :)))

De, hát gondoljuk végig, hol lehet a gubanc. Gondolom ugyanazt a kódbázist használjuk (ugye nem warezről beszélünk) vállalati hálózatokon nagyjából ugyanazokat a funkciókat kell ellátni, van akinek semmi gondja nincs vele, van aki egész nap szív. Nem nagyon marad más ok, mint a hozzá(nem)értés.

Ez van, törődjetek bele, menjenetek tanfolyamra, olvassatok könyvet, kérdezzetek fórumokon :)))

Egyébként lámerek mindenhol vannak, nem a cég mérete vagy a gépek száma határozza meg. (igaz jobb helyeken az ilyeneket mahar kirugják és keresnek hozzáértőket, de ez más téma)
  • NEXUS6
    "Arról nem beszélve, hogy nemcsak az én winem megy évek óta gond nélkül, hanem az a 200 gép is cégnél amit felügyelek. És még pármillió más embernek is."

Equ rájöttem ki is vagy te!!!!
    Te vagy a rendszergazda a M$ menyországban!

Szt. Péter hát találkoztunk végre!!!!;))))

Itt a földi siralomvölgyben azért rosszabb a helyzet. Egy ujjamon meg tudom számolni kinek nincsenek komoly bajai a windózzal az ismerőseim közül, ebbe beleértve 2-3 országos hálózatot is, úgy párszáz géppel megáldva.
  • Punker
    hát aszem még 1 darabig én nem állok át rá, úgyse használná még semmi ki.
  • Equ
    "Amelyik oprendszernek 900 mga kell a működéshez(+NAV)+egy 300 MB-os játék futtatásához az sz**... Ezért használok 98%-ban Win98-at :)"

Az xp-nek alapesetben 82 Mb memória kell. Ezt, ha valaki ért hozzá és kikapcsolja az általa nem használt serviceket, le lehet vinni 70 körülire.

A lámereknek marad a 98, amit én csak nagy jóindulattal nevezek oprendszernek, de sok sikert hozzá :)))
  • Equ
    te honnan tudod, hogy én mire használom a winemet? (83 telepített program van éppen az otthoni gépemen)

Arról nem beszélve, hogy nemcsak az én winem megy évek óta gond nélkül, hanem az a 200 gép is cégnél amit felügyelek. És még pármillió más embernek is.
    Hogy neked ez nem sikerül, az téged minősít, szívesen javaslok 1-2 tanfolyamot, majd elmagyarázzák hogy mi-mi...
  • Equ
    "Ahhoz nem sok hozzáértés kell, hogy vannak progik amik induláskor ellenőrzik, hogy van e page file, és ha nincs akkor el sem indul, ellenben dob jó kis hibaüzenetet."

Te szerencsétlen, lejjebb még a windows bedögléséről beszéltél, most már 3rd party program hibaüzenetéről... :)))
    Hogy vannak lámer programozók (és felhasználok) arról a windows nem tehet.

Egyébként konkrétan melyik ez a program?
  • Garfield
    OFF:

Ha nem használnál NAV-ot, akkor valszeg nem enné a rendszer két pofára a virtuális memóriát. Ugyanis a most megjelent Symantec Antivirus Corporate Client 10 az első Symantec progi, amelyben a virtálismemória-cirkuszt végre megcsinálták.
  • FTeR
    juj de nem bírom az ilyen hozzáállást. majd lesz rá cucc, vazeg, addig nem lehet rá programokat készíteni még nincs. LOL
  • blackeagle
    "Lapozófájlhoz: tudtommal Linuxhoz meg külön SWAP partició kell, különben lassú lesz."
    Ezt a hülyeséget kár volt írni. Megy az swap nélkül is ,de jó ha van.
  • Inquisitor
    Na jah, csak a 98 már egy rakás hardwaret nem támogat, vagy részlegesen ...
    Amúgy XP alatt szoktam figyelni, van mikor az össz memória használat átmegy 2-3GB-ba.
    Ráadásul egy rakás program saját lapozó fájlt hozz létre,, és teszem azt vicces, ha 2GB üres hely van a vinyódon, de már nem megy a program ...
  • Hedgehunter #28
    Csatlakozom az elottem szolohoz.........
  • Emmegki
    Minek kell ezt a lapozófájlosdit erőltetni? Optimalizálni kéne, mert hatalmas a memóriapocsékolás. 384 MB ramom van, de az Age of Empires 2 TC (6 éves játék) futtatása után csinál az XP egy 600 MB-os swapfilet. Amelyik oprendszernek 900 mga kell a működéshez(+NAV)+egy 300 MB-os játék futtatásához az sz**... Ezért használok 98%-ban Win98-at :)
  • Nyiri
    Nekem kekhalal XP alatt csak akkor volt ha hardver hibas volt a gep.
  • [HUN]PAStheLoD
    "A technikai újításokat összefoglaló dokumentumban a Microsoft közzétette, hogy .... ésatöbbi ésatöbi"

nem idézem be az egész utolsó bekezdést, de látszik hogy milyen nagy előrelépést sikerült a windows fejlesztőknek megtenniük cirka 2-3 év alatt, amióta létezik XP és amióta lehet tudni hogy jön az x86-64 , A64 vagy másmilyen formában..
    Nagy előrelépés hogy mégtöbb pénzt tudunk a gépünkbe ölni, mert több memórián tud terpeszkedni a windowsunk.. és ez a lapozófájl dolog, fantasztikus :D
  • [HUN]PAStheLoD
  • [HUN]PAStheLoD
    Mr. Értek Hozzá, érdekes módon én rendeltetésszerűen használom az XP-t és mégis maga alá csinál... már a GUI is lassú, mit várjunk akkor mondjuk a memóriakezelő alrendszertől? Semmit , elzabálja szépen a szabad memóriát, tele van sosemhasznált szolgáltatásokkal, és amiket meg SP1 és SP2-vel adtak hozzá , azok pedig enyhén kilógnak a rendszerből, és megintcsak ügyes fagyikat képesek csinálni .. WLAN példának okáért. A driverekről nem is beszélek, pedig a WHQL -es driverek _elvileg_ jók, tehát ha egy ilyen szuper microsoft aláírt driverrel is kékhalálozik , akkor valószínűleg nem a driverben van a hiba , vagy mégis? Akkor meg minek a WHQL... na mind1 én nem téged szóllak meg/le , és elhiszem hogy "értesz" is hozzá, de vedd figyelembe, hogy esetleg két év ímélezés és Office-ban munkálkodás lehet hogy nem terheli meg úgy mint pl. játékok és felhasználói programok /photoshoptól winampon át messengerig/ rendszeres használata egy éven keresztül.. és valami tényleg bűzlik az ASUS A7N8X-E-s lapom Gigabites NICének driverével, vagy az XP-vel lévén u.ilyen alaplapja van a havernak és neki érdekes módon minden oké.. pedig u. az a driver van használatban .. meg az XP is u.az .. paranormális jelenség? Talán :)
  • asysoft
    Én csak arra céloztam, hogy a mostani memóriacímzés minden bizonnyal sokkal tovább lesz elég, mint az akkori:)
    Lapozófájlhoz: tudtommal Linuxhoz meg külön SWAP partició kell, különben lassú lesz.
  • Yv@n
    Ahhoz nem sok hozzáértés kell, hogy vannak progik amik induláskor ellenőrzik, hogy van e page file, és ha nincs akkor el sem indul, ellenben dob jó kis hibaüzenetet. Mindenesetre, gondolom nálad az ilyen programok esetén az "Ön ért hozzá?" kérdés jelenik meg, és mivel te automatán az igen gombra kattintassz, így nem is zavartatja magát...
  • NEXUS6
    A 640-es benyögése lehet hogy 20 éve volt Bilibának, csak akkor már a konkurens oprendszerek már rég sokkal nagyobb fizikai memcsit tudtak kezelni!!!!

Gondolom azért is kellett az őswindóznak ilyen jó kis lapozófájl, hogy ebből a 640KB-ból kibereakosgassa az anyagot, ha több progi párhzamos működésével próbálkozik.
  • IMYke2.0.0.0
    Sajnos, így van - pénz beszél, kutya ugat.

-----------------------------------------
    Első számú honlapom -|- [b]Második számú honlapom
    Ez a gépem: Abit KR7-A 133 .-|-. AMD 1700+ (1466 MHz, Palomino) .-|-. 2*256 MB DDR (266 MHz) Samsung .-|-. ATI [BBA] Radeon 9500 Pro (128 MB, 275/270) .-|-. Omega Driver .-|-. Maxtor 20 GB (7200 RPM, ATA 133) .-|-. Seagate 80 GB (7200 RPM, ATA 100) .-|-. SoundBlaster LIVE! 5.1 Player.
    Fordításhoz: UltraEdit;Restorator;Notepad++
    Videóeditáláshoz: Sony VEGAS 5.0;VirtualDub
    Grafikához: Adobe Photoshop 8.0 CS;IrfanView

-----------------------------------------
  • NEXUS6
    Érdekes ez a lapozófájlos téma, valójában otthoni felhasználónak semmi szüksége rá, pláne hogy a memória árak a béka segge alatt vannak!

A júzer progik általában nem igényelnek nagy memoria méretet ezért felesleges, ha egy játéknál meg rendesen használni kell az általában maga a halál!

Mondjuk előnye is van, ha egy összegányolt, optimalizálatlan progi dobozára az van ráírva, hogy min 1GB memcsi kell neki, akkor egy 256 MB memcsis gépen is ki lehet próbálni és rájönni hogy mennyit is ér az egész;) Így legalább nem költ feleslegesen pénzt az ember a memcsire meg a progira.
  • Pharaoh
    Ja, de ha az intel nem jön ki a 64bittel, lehet a microsoft is huzza még a dolgot egy ideig, mivel elég jól összejátszik a két cég.
  • concrete
    és most jobb lett nekem, hogy van 64bit-es windows?
    hány program van erre optimalizálva? nem játékok, meg tömörítők, hanem mondjuk maja, 3dsmax, archicad ?
  • arty
    "A 64 bites operációs rendszerek természetesen nemcsak az Intel, hanem az AMD 64 bites chipjeit is támogatják - "

Talán ez a mondat nem illett volna ... mivel két évvel hamarabb volt amd 64biten, mint intel, ez elég genny szerkezet.

Pontositva: természetesen támogatja az intel féle EMT64et is, nem csak a már jóval korábban megjelent a64eket ...

Cikkirónak csipte a szemét a kis hárombetűs cég előnye vagy mi???? :(