kukacos#82
András: egyelőre az alkalmazott energiák nem érik el a kozmikus sugárzás legmagasabb energiaszintjeit, de a kísérleti körülmények mindig mások. A kozmikus sugárzásban szerintem például nem fordul elő nagytömegű atommag.
Szerintem semmilyen tudás iránti vágy nem indokolja bolygónk elpusztításának akárcsak a minimális lehetőségét sem. Ebben a kérdésben maximálisan kockázatérzékeny módon kellene eljárni. Az emberiség a következő ezer és millió években biztos megtalálja a módját, hogy garantáltan veszélymentesen is kitalálja az anyag titkait, de ha elvesszük a jövőt, akkor gyökerében vágjuk el a lehetőséget a további tudás előtt is.
Nincs feltétlen szükség Világegyetem-elpusztító hatásra, elegendő egy picike neutroncsillag vagy különös anyag vagy akármi... ez a bolygó lehet meglepően sérülékeny, ráadásul csak a legkülső leheletvékony héjában tudunk létezni.
Nem ismerünk olyan fizikai jelenségeket, amit kihasználva mondjuk egy laposelemmel egy sufniban protonokat relativisztikus sebességekre lehetne gyorsítani, persze a jövőben mindig érhetnek minket meglepetések. Szerintem ezek a kísérletek mindig nagyon drágák maradnak majd.