• Dömsödi
    #75
    Ez zsarolás.
    A szoftwareszabadalomra NEM-et kell mondani.
    A politikusokkal meg kell értetni, hogy nem lehet olyan programot irni, amelynek egyes részei más programokban még nem szerepeltek. Mintha leirná valaki egy könyvben a következő mondatott: "A tenger felett felragyogott a nap." Nos a a szoftwareszabadalom szerint ez a mondat védve lenne. Ezután ha valaki ezt a mondatot leírná a saját történetéhez a saját könyvben, akkor az illető bűncselekményt követne el. Belegondolva félelmetes.
    Vagy egy másik példa.
    A csimpánz génállományának a 98%-a megegyezik az emberével. Mégsem mondjuk Tarzan Csitájára, hogy ember.
    Az egyedi programot kell védeni. Pl a Winfost ne lehessen lemásolni(Copy-val), és ChinaXP néven árulni.
    Különben is a WinXP-ből kilopni programsorokat, és azokat felhasználni, az sokkal nagyobb munka mint saját szellemi erő felhasználásával egy hasonlot létrehozni.
    Tudja ezt a micisoft is. Pont ezért a nagy felhajtás. Hiába csinál valaki hasonló terméket, akkor abban lesz hasonlóság programkod szinten is. Egyből lehet perelni.A kis csoró cégek, meg nem tudják megvédeni az érdekeiket, és tejelni fognak a micinek, aki ezáltal még jobban megerősödik.
    Tudják ezt a legtöbb politikus is, (már a 35 év alattiak, hiszen a többiek legnagyobb részének fingja sincs az informatikához), de ők rövidtávon gondolkoznak, és jobban örülnek egy új mercsónak, meg egy tengerparti nyaralónak.

    A magyar kormánynak be kell szüntetnie a CAMPUST. Már az is nagy hiba volt, hogy megkötötték. Egy valag pénzt kifizetnek a Microsoftnak azért amiből csak a microsoft prifitál. Nekik a programokat rendelkezésre bocsátani 0 forintba kerül,de az ifjuság csak azt tudja majd megtanulni, ezért 4-5 év múlva biztos vevökörre számíthat. És ezért még fizetünk is nekik. Pedig lenne ingyenes alternativa.
    Félelmetes dolgok ezek, de sajnos sokan csak legyintenek rá.
    Már most 90.000 forint egy winXP (OEM-et ne nézzétek, mert ha bővited,cseréled a gépet akkor dobhatod a kukába) Kérdezem én: Mi indokolja ezt az árat? Ezért már egy középkatágoriás PC-t kapsz tokkal vonoval.
    A dánoknál lesz 800 informatikus? Ki kell velük fejlesztetni egy saját oprendszert. 1 év alatt simán végeznének, és még mindig nagyságrendileg kevesebbe kerülne mint a Win-t támogatni. Még akkor is ha nem linux-ra épitkeznének, hanem a nulláról indulnának.
    Mi kell egy irodába (98% állami hivataloknak csak ez kell) Egy szövegszerkesztő, táblázatkezelő+ egy jó adatbáziskezelő+1 böngésző. Ennyi... Ha kicsit értelmesebb az a 800 informatikus, akkor nem lenne gond a megvalosítás.
    A linuxnak az nagy lökést adhatna, ha csinálnának a DirectX-nek egy alternativát.