• kukacos
    Én úgy hallottam, az ominózus, bár nem tudom, mennyire igaz eset a kintről behozott csernobili szennyeződéssel Svédországban történt, akik először kaptak a szennyezésből. De végül is mindegy: az 50-es, 60-as években az atmoszférában végzett atomfegyver-kísérletek egész bolygóra gyakorolt hosszútávú hatásai mellett egy tucatnyi Csernobil is eltörpülne. Egyszer láttam egy ábrát az átlagembert ért sugárterhelésekről, ha jól emlékszem, a természetes forrásból érkező terhelés kb. ugyanakkora, mint a mesterséges források hatásai, ez utóbbinak kb. 60-70% jön az orvosi diagnosztikából (röntgen), a maradékon a különböző szennyezések és a kísérleti atomrobbantások osztoznak.

Dez amit te gondolsz a krumpliról, az a mágikus gondolkodás szép példája :) Az északkeleti rész egyébként is az egyik legkevésbé szennyezett magyarországi terület, a radioaktivitiás akkor Ausztria felől érkezett. Nyugodj meg, tutira nem Csernobiltól lettél beteg :) A radioaktivitás nagyon is jól definiált problémákat okoz, bár tudom, csábító a gondolat, hogy egy misztikus sugárzáshoz misztikus betegségek tartoznak.