kukacos#173
Legyen akkor pánspermia, a pánsperma meg az, amivel a Földet... izé... szóval nagyfiú itt már mindenki.
Dez te érted ezt az érvelést? Mi függ össze mivel? Ha jól értem, szerinted azt állítják, hogy a biogenezis mindenképp gyakori jelenség kell legyen, mert űrhajózni - mint láttuk - könnyű. Tehát sokan vannak, tehát tutira meglátogatnak minket most is. Hát ez nekem enyhén szólva hajmeresztő. A legkomolyabb érv, amit felvonultatnak, az az, hogy "nem hiszem", és ez nem tudomány. Legalább egy minimális kalkulációt csinálnának arra, hogy hogyan is befolyásolhatják a értelem terjedését ezek az új közlekedési ötletek (szerintem sehogy). Na mindegy, abban egyetértünk, hogy ez egy lyukas érvelés.
A nagy távolság akadály, de nem akkora, amit mondjuk automata berendezésekkel nem lehetne áthidalni. Mi is küldtünk már a Naprendszeren túlra szondát, igaz, csak egy irányba, és miután előreláthatólag a végletekbe menő miniatürizálás, az MI és az emberi test radikális átalakítása gyorsan megtörténik majd, nem valószínű, hogy gond lesz utódainknak sokezer évig működőképes, önnálló, akár "emberi" legénységgel rendelkező kutatóegységeket nagy számban, kis ráfordítással kiküldeni, már ha érdekli még őket akkor az ilyesmi... az információhoz nem kell energia, és nem nehéz elérni, hogy megmaradjon, márpedig az űr meghódítható olyan űrhajókkal is, amelyek tudják, hogy kell magukat megjavítani. Nem tudom, mikor ki mit mondott, de én már sok hülyeséget hallottam a tévében egyébként okos emberek szájából :) Én speciel biztosan sosem mondtam ilyet... Fermi is úgy számolta, hogy azért néhány millió év legyen már elég a galaxis bejárásához. Tette mindezt az 50-es években.