• NEXUS6
    Az átlátszóság 2d-ben is megvalósítható (Amigán is volt ilyen, igaz nem alapban, hanem asszem a DOPUS5-nél, sokan használták az alap GUI helyett!).
    szerintem is tényleg csökkentheti az asztal zsúfoltságát.

Az elforgatás és más effektek télleg új tuladonságok, kérdés, mennyire hasznosak, majd meglátjuk.

De azért vannak itt egyéb dolgok is.
    Ha jól tévedek a M$ a w2000-től nem a régi API-kat használja a GUI megjelenítésére, hanem a DX-et. Magyarán ez volt az első oprendszer, ahol a két dolgot először sikerült integrálni, kb 5 év alatt!!!
    Közben ugye többször át kellett nevezni az új OS-t is, ami ezáltal a fejlesztést tekíntve több negatív rakorddal is büszkélkedhet, de ez más tészta.

Vagy is 2000 óta adva van a lehetőség, hogy az OS-t viszonylag könnyen 3D-megjelenítéssel ruházzák fel.
    Ez újabb 5 évébe került a M$-nek!
    Gratula!

Én a fő gondot nem ebben látom!
    Ha 2D-ben megnyitottam egy egy ablakot az nem terhelte le különösebben a rendszert.
    Egyszer Amigán azzal szórakoztam, hogy DOS ablakokat nyitogattam, hogy le teszteljem a rendszert. Én előbb adtam fel, mint hogy a rendszerben bárminemű lassulást találtam volna. (Egy 4+2 MB rammal megáldott számítógéptől olyan 200 DOS ablak gondolom nem is olyan rossz teljesítmény)

A 3D megjelenítés exponenciálisan nagyobb számítási kapacitást követel, a nehéz munkát hiába a GPU végzi! Lehet hogy a tükrözödés, egyéb effektek nem terhelik a CPU-t, de minden más igen!
    Koordináták kiszámolása, ütközés vizsgálat, textúrák mozgatása stb.
    És akkor még nem is dolgoztál!

Amúgy ez még mindíg sima 2D megjelenítés csak feltuningolva.

Ahhoz hogy az emberek valódi 3d OS tudjanak használni, magát az OS-t MI-jét is fel kell turbózni annyira, hogy eltájékozódjon 3d-ben.

Mi lett volna, ha az ablakos/ikonos megjelenítés csak annyiban különbözik a parancssorostól, hogy minden ablakban ugyan grafikus a megjelenítés, de hogy a júzer mit akar csinálni azt dosba kellett volna begépelnie!
    A grafikus OS egy fajta MI-vel rendelkezik, átfordítja, hogy a júzer amikor az egerével buzerálja az ikonokat az mit is jelent valójában, pl DOS parancsokként megfogalmazva.

Ilyen a 3D követelményeinek megfelelő MI fejlesztést a M$-től nem igen látok. A béna varázslóit kellene tovább fejlesztenie, csak ahoz tehetség meg ötletek is kellenének, de mint tudjuk ez nem az a cég ahol ilyen dolgok találhatók!