• BiroAndras
    #124
    "10X akkora hardverbe általába már egy másik rendszer emulációja is belefér!"

    Mint mondtam, nem lehet közvetlenül összehasonlítani a két MHz-et. Még az x86-os architektúrán belül is durva eltérések vannak a valós teljesítményben azonos MHz mellett.
    Csak a valós (mért) teljesítményüket lehetne összehasonlítani.


    "Lehet hogy nem optimalizálták az XP-t, de még akkor sem értem mi viszi el ezt a brutális teljesítményt!!!!??????"

    Ha azt nézzük, hogy a win95-nek egy legalább 120MHz-es Pentium kellett az ablakok valós idejű rajzolásához, akkor szerintem nem rossz teljesítmény, hogy az XP is gond nélkül megy egy alig valamivel gyorsabb gépen. Sajnos 166 MHz-nél lassabb üzemben lévő gép nincs a környezetembe, így nem tudom kipróbálni, hogy mi az abszolút minimum konfig. Ha nagyon akarnám, összekaparhatnék a garázsból egy 386-os gépet, de ennyit nem ér az egész.
    Az XP lassúságát főként a memória kezelés okozza. A gond az, hogy a modern oprendszerek (nem csak a windowsok) virtuális memóriát használnak, ami rossz esetben azt jelenti, hogy a memória műveletek jelentős része winyó írást és olvasását jelent, ami ugye nagyságrendekkel lassabb a RAM-nál. Viszont, ha a gépnek elég memóriája van (XP-nél kb. 512MB), a rendszervinyón elég szabad hely van, és rendszeresen van töredezettségmentesítve, akkor nincs gond a sebességgel. Meg persze ott a víruskereső, a tűzfal, meg egy halom más progi a háttérben, ami mind csökkenti a teljesítményt. Azt már nem tudom biztosan, hogy miért kell az XP-nek ennyi RAM. Talán a programozók elkényelmesedtek, mert bőven van memória. De nincs is értelme 640K-ra optimalizálni a progikat, ha az ezerszerese áll rendelkezésre (Ha kell, az MS is tud spórólni : A Win95 megy 4MB memóriával is). És egy modern oprendszeren egyszerre rengeteg progi fut, ami mind elhasználja a maga néhány (tíz) megáját.
    Emellett bőven lenne mit javítani az XP-n. Lehetne pl. növelni a szubjektív sebességét. Ez alatt azt értem, hogy ha a gép minden körülmények közt reagálna az inputra, akkor nem érezné lassúnak az ember. De ezt nem csak az XP-nek kellene tudnia, hanem minden programnak.
    Más oprendszert nem túl gyakran van alkalmam használni, de én nem láttam sebesség különbséget.