• Sityi
    #79
    Komolyan mondom, én nem értem, ami ebben a világban zajlik... Mi a rákért kell kivenni a WMP-t a Windowsból. A bénabéla, aki úgysem ért hozzá, nem fog tudni médialejátszót telepíteni. Az automatikus frissítéssel meg úgyis lejön, mert alapból úgy van beállítva, hogy mindent szedjen és telepítsen, ami kell. Ez meg ha jól emlékszem, olyan.
    Amúgy szerintem az MS hozzáállását Váncsa István fogalmazta meg a legjobban (ezt még 1998-ban írta):
    "[...] A Microsoft viszont azt látja, hogy ami platformfüggetlen, az egyszersmind Windows-független, azaz Microsoft-ellenes, és így már nem is igazán független. Ahhoz, hogy igazándiból függetlenné váljon, egyedül Windows alatt szabad nekije futnia. Valójában a brezsnyevi külpolitika látásmódja éled itten újjá, az ugyanis arról szólt, hogy az el nem kötelezett országok akkor és csakis akkor lehetnek igazából el nem kötelezettek, ha teljes szívvel elkötelezik magukat Moszkva mellett.
    A másik motívum a tudományos szocializmus eszköztárából való, arról van szó, hogy ha a Párt olyan erővel szembesül, ami nélküle jött létre és önállóan működik, akkor kapja magát és az élére áll. [...]"
    Ténylegesen igazságot tenni kvázi lehetetlen. A Linux-disztrókban megadatik a l-/j-úzernek a választás lehetősége: Konqueror vagy Mozilla, KDE vagy Gnome, stb. itt a Winben csak gyomlálni lehet (mert arról szó sem lehet, hogy a Winnél is választani lehessen - á, inkább heréljük ki).
    A harmadik gondolatom az olyan egyszerű emberkékkel van, akik arra "kényszerülnek", hogy számítógépet használjanak, emiatt valamennyit muszáj tanulniuk, és mindezt Windows alatt teszik. Tényleg no offense meg peace, de mitől ezoterikusabb egy Linux KDE felülettel? Nem inkább arról van szó, hogy az oktatás arról szól, hogy "van a Start menü, az az idétlen zöld gomb ottan alul", nem pedig _SZEMLÉLETMÓDOT_ oktatnak? Vagy mi van azokkal, akik nem is akarnak tanulni, csak megveszik az akciós gépet a hipermarketben, majd 2 nap múlva viszik vissza, hogy ez nem működik, mert "boot error: non system disk or disk error"-üzenettel fogadja őket mindig, mert az árban semmilyen oprendszer nincs benne? Vagy ha valahonnan kerejtett egy kalóz Wint (mert ő a munkahelyén messziről olyat látott, valamint a gyermeke is azon szocializálódik éppen), de nem update-el, nem használ vírusirtót, ad/spy killerről még nem is hallott, ráadásul a fél világ PR-szemetét megnyitja, akkor mi lesz? Nem-e inkább arra kéne fordítani az erőforrásokat, hogy oktassanak, emberi áron lehessen szoftverhez jutni, semmint ilyen hülye, idétlen és semmitmondó ügyekkel pepecselni, hogy most van-e WMP vagy IE a Windowsban vagy nincs?