• kukacos
    #63
    Tetsuo egyelőre teljesen mesterséges fehérjéket nem tudunk tervezni (! TERVEZNI, a természet által már kitalált fehérjekonformációkat többnyire gond nélkül elő tudjuk állítani mesterséges alapanyagokból). Kétféle lehetőség van, az egyik a "mérnöki" megközelítés, erről olvashatsz a cikkben, amikor is a funkció szempontjából kitaláljuk, milyennek kellene lennie a fehérjének, majd megkeressük azt az aminosavláncot, ami valószínű ilyenbe hajtogatódik. A másik lehetőség az lenne, hogy mini-evolúciót rendezünk a fehérjék között, valahogy elérve, hogy a kívánt célnak legjobban megfelelő aminosavak maradjanak meg a kondérban. Ezek egyike sem működik még a gyakorlatban, és szerintem lehet, hogy a nanotechnológia fejlődése hamarosan feleslegessé teszi ezeket a próbálkozásokat (hibrid molekuláris gépek sokkal praktikusabbak tudnak lenni). A "tudás" viszont arra vonatkozott, hogy lehet-e mesterséges alapanyagokból működő fehérjéket létrehozni, ha a tervrajzot "ellopjuk" a természettől és nem magunk akarjuk kitalálni. Erre határozottan igen a válasz.