Megtalálták az élet hiányzó láncszemét?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Véletlenül született-e az élet, vagy valamilyen "terv" részeként?
Mert az evolúció is lehetett "programozott"..
Az anyag tulajdonsága, hogy "életre kel"? vagy maga a földi élet csak a véletlen mûve? Máshol a szerves vegyületek nem "éledtek" fel?
A világegyetemben miért van élet?
Erre azért semmilyen tudomány sem tud választ adni még ma sem 100%-an
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Utaltam arra, hogy a kanonikus fizika szerint vannak (kvantummechanika), de ugyanakkor sokan szeretnék kiküszöbölni és mindenhez oksági viszonyt rendelni. Pedig a törvényekre alapuló világkép is csak egy modell, és nincs okunk azt hinni, hogy a determinisztikus modellek bármilyen szempontból "felsõbbrendûek" mint a nem determinisztikusak. A valószínûségszámítás épp azért érdekes, mert megmutatta, hogy okság nélkül is lehet értelmes dolgokat mondani a világról. A törvények NEM elõrébbvalók a véletlennél; a valószínûség is tud törvényeknek engedelmeskedni.
A világban elõforduló véletlen események igenis tanulmányozhatók. A kvantummechanika szintjén akár teljesen egzakt módon, mert nagyon mély alapfeltevések vannak a téridõben elõforduló szimmetriákról, például arról, hogy két elektron tökéletesen egyforma, és hogy egy fizikai esemény ugyanúgy kell lejátszódjon most, mint öt perccel késõbb. A szimmetriák összekapcsolhatók különbözõ megmaradási törvényekkel, pl. az idõre vonatkozó az energia megmaradásával, nagy gond lenne, ha ezek a szimmetriák sérülnének. Magyarán ha sokszor vetünk egy elektront ugyanazon teszt alá, akkor nincs okunk azt feltételezni, hogy nem TÖKÉLETESEN ugyanazt a rendszert vizsgáljuk. A tapasztalat az, hogy ennek ellenére az elektron véletlen tulajdonságokat mutat, tehát a véletlen az elektron viselkedésének és így a világnak szerves része.
A másik eset ahol a véletleneket figyelembe kell vegyük, amikor megállapodunk abban, hogy a vizsgált rendszer bizonyos paramétereit nem vesszük figyelembe a modellépítés során. Ezek a paraméterek zajt és bizonytalan tényezõket visznek be a rendszerbe, amelyeket egy valószínûségi modellel szokás figyelembe venni. EBBEN AZ ÉRTELEMBEN a saját döntéseinkhez igenis használunk valószínûségeket illetve azok becslését. Például nem tudom biztosra, hogy holnap felkelek-e az ágyból ha ma lefekszem, mert lehet, hogy épp a Föld felé tart egy aszeroida ami éjjel agyoncsap. Viszont NEM tudom megfigyelni az összes aszteroidát, ami a Föld körül közlekedik, ezért döntésemnél felteszek egy valószínûségi modellt a becsapódó aszteroidákról, ami szerint a becsapódás esélye igen-igen kicsiny. Ezért aztán nyugodtan durmolok az ágyban ahelyett, hogy óvóhelyen keresnék menedéket. Ebben az értelemben nap mint nap használjuk a valószínûségeket és azok becsléseit.
Léteznek egzakt kísérletek is egyszer történõ dolgok valamilyen értelemben vett "valószínûségének" becslésére. Valójában ilyenkor a hétköznapi szóhasználatban nem arra gondolunk, hogy egy sztochasztikus rendszeren megfigyeléseket végzünk, hanem arra, hogy jelenlegi modellünknek mennyire kellene megváltoznia ahhoz, hogy a kívánt jelenség bekövetkezzen. Más szavakkal, mennyire kellene "átprogramozni" a világot ahhoz, hogy pl. én legyek az amerikai elnök. Nem helyes azt mondani, hogy "kicsi a valószínûsége", mert több okból sincs értelme úgy definiálni, hogy mondjuk százezer elnökválasztásból hányszor leszek én az elnök. De lehet érezni, hogy ez nem egy kategória azzal, hogy vajon eszek-e holnap ebédet, hívjuk ezt a különbséget úgy, hogy az egyik "esélyesebb", mint a másik. Úgy már van értelme az "esélyességet" definiálni, hogy a világot alkotó (valószínûségi vagy determinisztikus) szabályokat mennyire kellene átalakítani ahhoz, hogy egy ilyen esemény bekövetkezzen. Nos, az elnökválasztás esetén nagyon, de pl. a holnapi ebédem esetén alig, ebben az értelemben a holnapi ebédem esélyesebb. A vicc az, hogy létezik egzakt matematikai fogalom, ami ezt a fajta esélyességet méri (egy Turing-gép programjának hosszával), és Kolmogorov-bonyolultságnak hívják, de sajnos elég nehéz kezelni, noha van pár szép tulajdonsága.
Mert bekövetkezett hiszen itt vagyunk.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
én is ezt mondom.. csak nem ilyen szépen..
És ha mégse? ha a feltevés rossz? Ennek a mondatnak erõsen dogmaíze van...Mert igazából az egyik oldal sem tud bizonyítani semmit sem.
Azt mondod véletlen, mert ennyi vagy annyi az esélye, hogy ez egyszer megtörténjen. De megtörtént.. Miért???
Egyik oldalmondja: véletlen
Másik oldal mondja: oka van
mivel csak egyszer történik meg a véletlen, az egyik oldal sem tud bizonyítani. Sem törvényszerûségeket, sem esélyeket nem lehet 100%-osan megbecsülni. hiszen a megbecsülés eleve nem lehet pontos(mért) érték..
Azt viszont helyesen látod, hogy a differenciál egyenleteknél megakadt
a matematikai "fejlõdésem" lol
"marha nehéz absztrakciót jelent elfogadni, hogy lemondunk az okokról."
Hát ja. Miért is mondunk le az okokról? hogy helyt adjunk a véletleneknek? Vagy OK nincs is? Ha van OK, akkor mindig is van, ha nincs OK, akkor semminek sincs OKA, csak "úgy" történik minden véletlenül, nincsenek akkor törvények sem, csak nagy valószínûségek
(PL: az alma nagy valószínûséggel le fog esni a fáról, mert valszeg hatni fog rá a tömegvonzás de lehet, hogy nem vagy csak kicsit..)
Még középiskolában az egyik matek-õrült oszt.társam bebizonyította, hogy 2+2=5 . Lehet, hogy ezt a "trükkös" levezetést Te is ismered, de a gyakorlat azért mást mutat=> 2+2=4. Most akkor kinek higyjek? Neki vagy magamnak? Azt tudom ( a gyakorlatból), hogy az elméletben tervasztalon nagyon jól "mûködõ" dolgok a valóságban nem mindig válnak be..
Ha egy kicsit nagyobb tudásom lenne, írnék egy könyvet A matematika és a valóság címmel.. sajnos nem megy, mivel matematikai mûveltségem sajna le van maradva 200 évvel (ez becsült érték ..lol )
A bonyolult rendszerek elemzésénél is kikerülhetetlen a valószínûségi megközelítés, de ennek inkább praktikus és nem elméleti okai vannak. Ugyanakkor a felhasznált matematikai modellek vannak olyan jók, hogy valószínûségi alapon korábban kezelhetetlennek hitt rendszereket lehet leírni, pl. statisztikus fizikában vagy hogy mondjak egy divatosat, káoszelméletben.
A véletlenek tárgyalása épp arról szól, hogy feltesszük, hogy ennek és annak nincs mélyebb oka, hanem véletlenül történik. A vicc az, hogy talán ez a legkésõbb kialakult ága a matematikának, talán épp azért, mert ez az agyunk az "okság" bilincsébe van zárva és marha nehéz absztrakciót jelent elfogadni, hogy lemondunk az okokról. A csavar kettõs, mert valójában az ember életében ritkán van szükség valószínûségek becslésére, a dolgok vagy megtörténnek, vagy sem. De ugyanakkor hiányos információk alapján történõ döntéseinknél mindig használunk egy véletlen modellt. Viszont a valószínûségeket borzasztó rosszul becsüljük, természetes matematikai érzékünk itt mûködik a legkevésbé. Nem csoda tehát, hogy a hozzád hasonló, feltehetõleg matematikában járatlan egyének még ott tartanak, ahol a kétszáz évvel ezelõtti mechanikus fizikai világkép: ha elég jók leszünk, nem lesz szükség véletlenre, mindennek lesz mozgató törvénye. Nos ma már kicsit árnyaltabb a kép, bár van még ember, aki esküszik rá (lásd Einstein és híres mondása a kockákról).
akkor még hol vagyunk a tudat mûködésétõl?? Ami ugyebár az emlékezettel szorosan összefügg....
Azt hittem, ezen már túllépett a logika tudománya.
A világegyetem, és azon belül az élet is csupa véletlennek köszönhetõ?
Vagy majd egyszer a TUDOMÁNY választ ad a véletlenekre is?
(Majd amikor a párhuzamos egyenesek találkoznak...

)A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Az egy érdekes felvetés, hogy mi van, ha a tudat - mint feltételezett autonóm dolog - egy ilyen gépben is "otthonra talál". Hát - hacsak nincs ennek valamilyen túl komoly akadálya -, csak remélni tudom, hogy nem kínszenvedés lesz a számára egy (közvetve vagy közvetlenül) ember alkotta gépi agy fogjának lenni...
Tudom, hogy Penrose és társai igyekeznek a kvantummechanikával cáfolni a MI lehetõségét. Állításait azóta már enyhén szólva ízekre szedték.
Az "okság" fogalma és a "miért" szócska valami olyasmi, amivel szerintem túl sokszor éltek már vissza. Kicsit emlékeztet ez a középkori istenérvekre, miszerint pl. kell legyen egy "elsõ ok", és ez Isten. Az emberi elme úgy van kitalálva, hogy mintázatokat és összefüggéseket keressen akkor is, ha azok nincsenek. Pedig vannak dolgok, amiknek nincs (megismerhetõ) mélyebb eredõje.
Én nem azt mondom, hogy amit leír a kémia, fizika és a biológia az nem úgy van. Én nem a kutatási eredményekkel vitatkozok, hiszen azok tények millió és 1 bizonyítéka van.
De ha nem lenne az a kis plusz dolog amitõl valami élni kezd, akkor már régen össze kellettt volna állítani a mai technológiával mindeféle élõlényeket, amelyek talán nem is alakulhattak volna ki a Földön.
vagy mondjuk nem lennének ilyen elkülönült egyedek, hanem az egész bolygó élne (mint S. £em Solaris c. könyvében vagy Fred Hoyle Fekete felhõ) hiszen az egész élet pusztán csak vegyi anyagok keveréke, és ezekre a vegyületekre jellemzõ az önszervezõdés, mely végül is törvényszerûen létrehozza az értelmet..de akkor miért tart évmilliókig ez a folyamat?
És mi az, hogy VÉLETLENÜL éppen úgy álltak össze a vegyületek?
Véletlen gyakorlatilag nincs is, hiszen mindennek van oka...
(Azok különben sem nagyon NET-eznek, mert az a gonosz mûve
)
Én csak érdeklõdök, mi a helyzet manapság.. de úgy látom e téren mindenki hisz valamiben. valaki azt mondja, hogy van egy kis "plusz" dolog az anyagon kívül, ami mûködteti az egész Világegyetemet, és vannak akik be akarják bizonyítani az ellenkezõjét
(Nincs itt kérem semmi látnivaló, ez csak az atomok meg a részecskéik összevissza való ugrándozása...semmi érdekes...

Szóval van a két nagy tábor: a materialisták meg az idealisták...
Én az utóbbihoz sorolnám magam. Az, hogy csak úgy véletlenül "összekeveredtünk" egy véletlenül létrejött "fazékban"...végtelenül bonyolult fizika-kémiai ráhatások következtében, amik véletlenül pont úgy történtek meg..ezt nem tudom egyszerûen elhinni...ha végiggondolom, ez nagyon abszurd feltételezés számomra.
Szal én is azt várom hogy végre megdõljön a sok dogma amiben évezredekig hittünk alaptalanul.
(Már megint nem tudtam rendesen összekapcsolni a két nézõpontot.. mintha magammal vitatkoznék, sry.)
Nem errõl van szó. A többség tudja, hogy a kémia az kémia. Arról van szó, hogy mi van, ha nem csak kémiából áll a világ. És a kvantumfizika nagyon is ezt sejteti.
Mi ez a kényszeres igyekezet...?
Nézd meg jobban a kvantumfizikát, ott is más, direkt módon nem érzékelhetõ világokról (párhuzamos világegyetemek) beszélnek, és a maga a kvantumszámítógép ezekkel érintkezik (azt mondják, így olyasmit használunk, amit érinteni nem tudunk, de így közvetve érzékeljük).
Namost, mi van, ha az élõ szervezetekben is megjelenik valamilyen formában ez a dolog?
Számos projekt fut, ahol pl. egy lebutított bacit próbálnak összerakni minimális számú génbõl. Ezeknek a kísérleteknek az az értelme, hogy megtudjunk valamit a korai élethez szükséges minimális feltételekrõl. Nem fair az összehasonlítás a valódi élettel, mert ez sokkal nehezebb feladat abban az értelemben, hogy a laborban összerakottnak nincs "történelme": a valódi élõ szervezetek hosszas átalakulások után néznek ki úgy, ahogy ma kinéznek. De végre talán meggyõzi azokat, akik még mindig hisznek abban, hogy az "élõ" anyag és az "élettelen" anyagok különböznek, elutasítva szinte minden eredményét a modern biokémiának. Tudom, utána jön majd az, hogy rendben, lehet, hogy az Úr vagy akármi felsõbb hatalom élettelen építõköveket használt, de a terv maga, azt sose tudnánk utána csinálni, és az élet titka a Tervben van. Ez egészen addig lesz majd, amíg meg nem jelennek az elsõ tervezett fehérjék, és így a tervezett élõlények... talán nem tart már sokáig.
Szóval az elméletük bizonyításához annyi idõt és variációs lehetõséget számolnak ki, hogy ezt igazából nem lehet bizonyítani...akkor csak úgy higgyem el, mert sokáig tartana a bizonyítás?? Ha annyira ismerik már az életet,miért nem sikerül az, ami doktor Frankeinsteinnek? Csak összerakjuk az alapanyagokat, megdelejezzük, és már kész is a zombi...
Halott anyagból élõ miért nem sikerül?? Mert lehet, hogy hibás a kiindulás.. az élettelen vegyianyagok összeállításán kívül lehet, hogy szükség van még valamire...arra a kis izére, ami megkülönbözteti az élõlényt az élettelen vegyi anyagok keverékétõl...

Módosított fehérjéket pedig tudnak szimulálni számgéppel valameddig..
Nemtok angolul sajnos, ha nem restelled a lényegét lefordíthatnád..
SZERINTEM erre határozott NEM a válasz.
SZVSZ aminosavakat (egyenként a ~300at) sem sikerült még normális (mûködõképes) fehérjévé összerakni (görbíteni, beállítani optimális pozícióba), de szimulálni már tudják ezeket néhány nanosecundumig.
Ezeket csak gondolom (ill régen hallottam) de várom a frissebb infókat!
„A világot akarjuk! Most rögtön!” Jim Morrison Béke veletek...
Épp azért írtam, hogy az eukarióták energiatermelõ mechanizmusai közösek a baktériumokkal, mivel azok baktériumok maradványai. Magyarán ebbõl a szempontból sem jelentenek az eukarióták több rejtélyt, mint a bacik. Egyébként léteznek zöldszíntestek is a növényi eukariótákban, nem csak mitokondriumok termelik az energiát.
ha kicsit félreérthetõ voltam.
Azt továbbra is fenntartom hogy akármilyen kezdetleges életformának a véletlen kialakulásához többszázmillió év kell és a 'leves' (elméletileg). Sõt a (sejtet elpusztító) víz-álló membránnak is úgy kell kialakulnia hogy benne legyen a pont elégséges és 4féle (asszem) nukleotidokból összeállt rendesméretû 2s spirál.. szal elég valószínûtlen h létrejöttünk 😊
„A világot akarjuk! Most rögtön!” Jim Morrison Béke veletek...