• 3P
    #45
    Ez a fagyás és melegedési téma régi vicc!

    Nagyképüség nélkül írom a következőket.
    Nekem már 386-os óta vannak AMD konfigjaim (386 DX40, 5x86, K62 350, Duron 600, Athlon XP1400+, Athlon XP 2400+). (A 286-osban nem vagyok biztos, de lehet, hogy az is az volt, mert úgy tudom, hogy a 20 MHz-es 286-osok mind AMD-k voltak...).
    Érdekes módon egyik AMD-s procival sem volt semmi gondom. 2 okból is:
    1. Mindig normális alaplapot vettem hozzá (főként Gigabyte, Epox, de előfordult Abit is, s azzal sem volt soha sem gondom).
    2. Nem használom extrém overklock üzemmódban...

    A K5 ös széria picit más tészta, ezért soha nem is volt...

    Lényeg, hogy az AMD-k instabilitása abból fakadt, hogy sokan a "kezdeti" időkben Amptron, Acorp, Aopen és hasonló alaplapokkal vették. Azok a lapok híresen szar cuccokból voltak összetákolva, így csodát sem lehetett tőlük várni...
    A jelenlegi konfigom Epox 8KHA+ és AMD 2400+ (1600+ procit cseréltem erre). Már 3 éves. A gépen folyamatosan mennek videozási munkák, sokszor játékok, s elég sokat is jár a gép 24 órás üzemmódban. Ilyen használat mellett az idejére sem emlékszem, hogy mikor fagyott volna meg a gép, s egész biztosan egy kézen meg tudnám számolni, hogy 3 év alatt mennyi fagyást produkált a gép. Még csak elszigetelt esetnek sem tekintem magam, mert számos ismerősöm, akinek normális alaplapra épített AMD konfigja van, az mind hasonlóról számolhat be.
    Melegedés?! Na igen melegszik, kb. annyira, mint egy hasonló teljesítményű Intel. Nekem egy 19 dba-es proci venti van rajta s terhelés alatt is ritkán emelkedik 60 fok fölé a proci (nyáron hőségben értve). Nekem ez még elfogadható, mivel egyáltalán nem megy ez a hőfok a stabilitás rovására a tapasztaltak alapján, s e mellett szinte hangtalan a gép, ami nekem igenis sokat számít.
    Hogy miért esett a választásom AMD-re? egyszerű, mert ár/teljesítményben jobb az Inteltől. Az Intel sem rossz, sőt a munkahelyemen ez van (béna kiszerelés folytán van is vele gondom rendesen, de hiába a cégnek erre külön "informatikusai" vannak.. :( ).

    Összegzésül:
    AMD is megérdemli a normális alaplapot (ma már ez sem drága), s aki stabil munkára számit, az Intel, és AMD platformon is óckodjon az extrém tuningtól!