Rónai György

Az AMD átvette a vezetést az Inteltől az asztali gépek piacán

Noha az AMD még mindig nem üzletel számos PC gyártóval, Amerikában a desktop piacon mégis sikerült túlszárnyalniuk az Intel eladásait. Köszönhetően az erős marketing-kampánynak, az AMD eladásai 30 %-kal nőttek év eleje óta, meghaladva így az 50%-ot, ami már egy kicsivel több, mint az Intel jelenlegi részesedése.

A Current Analysis legfrissebb kimutatása szerint a desktop piacon az AMD részesedése kicsivel 50% fölé nőtt, az Intelé pedig ugyanannyival, vagyis 30%-kal csökkent, valamivel 50% alá. Ez a kimutatás persze csak a desktop számítógépek piacát illeti, és ott is csak az egyéni, otthoni felhasználók vásárlásait.


Az asztali számítógépforgalom processzoronkénti alakulása

Az elemzők szerint az Intel a CPU piacot illetően egyátalán nincs veszélyben, azonban az, hogy az AMD ilyen mértékben meg tudja szorongatni a chipóriást, mégha csak egy piaci szegmensben is, komoly eredményt jelent az AMD számára. Az Intel természetesen továbbra is fölényben van az AMD-hez képest, ha a notebook, szerver, és munkaállomások eladásait tekintjük. Ez amiatt van, hogy a legtöbb PC gyártó még mindig nem hajlandó AMD processzorok köré építeni termékeit, vagy az Inteles megoldásokhoz képest csak nagyon kis mennyiségű ilyen gépet hoz forgalomba.

A nagyobb PC gyártók bizalmát azonban nem is igazán az AMD processzorok bizonytalanítják el, hanem a megbízható infrastruktúra, vagyis a chipkészlet hiánya. Természetesen ez üres mellébeszélésnek tűnik annak fényében, hogy az nForce2 chipkészlet már több mint 1 éve piacon van. Több társával egyetemben (Pl. az új VIA KT880) egyáltalán nem mondható rosszabbnak bármely Intel chipsetnél, tehát sokkal valószínűbb, hogy más, üzleti megfontolások állnak a döntés mögött (Pletykák szerint például a Dell azért használ csak Intel processzorokat, mert amennyiben az AMD-től is vásárolna, az Intel termékeire nem kapna jelentős árengedményeket).

Az AMD eladásai azután ugrottak meg jelentősen, hogy igen átfogó reklámhadjárat indult az online és a nyomtatott médiákban is. Az új Athlon 64 és FX processzorokkal pedig minden eddiginél meggyőzőbb teljesítményt dobott piacra az AMD, így egy időre a vásárlók körében megszerezve magának a legjobb processzorért járó elismerést is. Jelen elemzés szerint ráadásul még ennél is több potenciál rejlik az AMD számára a desktop piacban, főleg az új Sempron termékcsalád bevezetésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RIZLA #56
    sztem igen.......
  • Laci #55
    "X-86 -nak miert ostoba az alapkiepitese?..."
    Kiterjesztett szóhossz, valós megcímezhető memória mérete, órajelsokszorozása, hatásfoka, rugalmatlansága -> fejlesztés akadálya -> egyre zavarosabb, egyenetlenebb leadott jel... stb...
    Azért nem sok évvel később az a bizonyos "other" már ennél valamivel mintha átgondoltabb architektúrájú dolgot bocsátott volna ki, vagy tévedek?

    "...Azt viszont nem mondhatnam hogy nem esett at nagyobb fejleszteseken."

    Mint például?...
  • Laci #54
    "Ez a leszukult verseny meg nem feltetlenul rossz, ha lenne 10 fele proci, vagy irhatnal meg mindent 10x, vagy lehetne mindent platform fuggetlen nyelven (pl Javaban) irni, aztan az optimalizalt, igazan hatekony programoknak lottek, azonkivul az absztrakcio miatt teljesen ertelmetlenne valna a tobbfele architektura is. Ezzel 1 lepes elore, 2-3 hatra."

    Nem kell 10 féle, elég ha az intel eltűnik a süllyesztőbe... Az optimalizált, igyazán hatékony programoknak éppen az intel féle x86os miatt is lőttek. Persze mindegy mert ez az olcsóbb (nem véletlenül), csakhát ameddig még nem erőltették a népre, addig még az a bizonyos másik (fenti képen az other gondolom azt is jelenti) is olcsóbban elérhető volt és nem kellett mindenkinek ezzel a gyagyival szenvedni... De nem érdekel most itt a flame, úgyhogy direkt nem is említettem nevet, meg a típust...
  • arty #53
    ..jah, mig nem jöttek a pentiumra optimalizált programok. pl. quake1, a leggyorsabb 486oson is lasabb volt, mint egy p60on :(

    igy jött nekem is az inteles korszak, egy p75@100/120al, mmxel, celeronokkal... az 1700+ palominom volt a megváltás :D
  • galocza #52
    kisebb kisiklások (p100, cel400) kivételével amd konfigjaim voltak és mindig meg voltam velük elégedve (386dx40, dx133(p75 8), duron600 athlon2000+).
    az intelt magas árai és szemtelenségei miatt nem kedvelem csak.
    viszont az ilyen die intel die beszólások nem túl sok bölcsességről tanúskodnak: láttuk már (más területen látjuk most is) milyen az egyszereplős piac...
    legyen csak verseny kéremszépen.
  • 3P #51
    Na igen :)

    Erre céloztam én is. Azt az időt "vészeltem át" Egy 133@160 MHz 5x86-ossal. Az a gép akkor számomra egy álom volt, s nem beszélve arról, hogy jóval olcsóbb volt mint egy K5 100-as vagy egy P100-as, esetleg egy P90-es, s ugye 160 MHz-en egy 5x86-os azért felvette ezekkel a versenyt... :)
  • hobizoli #50
    Ennyit fuznek meg a vitakhoz:

    "IA-32 implementation Intel P4 (incl. Celeron and Xeon)
    ...

    Maximum Power
    ...
    ~151 W (3.6D GHz 0.09 µm LGA775 @ 1.425 V with HTT)"

    Ez folyamatos 100% CPU load terhelesnel -pl videotomcsi- ervenyes, az alap orajelen, a default Vcore mellett.



    hobizoli
  • hobizoli #49
    Pl a John Carmack-k Quake3: Arena -ja is ilyen, Athlon XP eseten "elfelejti" hasznalni a SSE-t, pedig a CPU nativ udja, de van ra egy patch azota :D

    Prohardver-n tavaj az Athlon64 tesztben 699fps-t tolt 640x480-ban ezzel a patch-l :taps:


    hobizoli
  • hobizoli #48
    Annyit fuznek ehhez kondiproblemahoz, hogy nekem egy Soltek lapom fekudt le nemerg ilyen problema miatt. Ja es a most mar 6(!) eves BH6-m meg mindig uzemel egy ismerosnel, termeszetesen a gyari kondikkal.


    hobizoli
  • arty #47
    a k5 is stabil volt :D stabilan lassu :)

    nameg, abban a korban még elég extrém volt a hütési igénye... onnantol kellett precizen huteni egy procit ...