Attila1234#112
Hmmm... Úgy látom megint kezdenek bepöccenni az emberek. Nyugi van, nem kell idegeskedni!
És most hadd soroljak fel én is egy-két érvet mindkét oldal mellett, de mielőtt nekikezdenék hadd mondjak 2 dolgot:
1. Hánynom kell, amikor valaki elkezd agitálni, hogy vegyem meg a softwaret, mert különben rohadt tolvaj vagyok, aki még a kisgyerekek kezéből is képes kicsavarni a nyalókát. Nem kell ez a hipokrita szöveg. Főleg azért nem, mert a legtöbb magyar EGYÉNI felhasználónak baromira nincs pénze arra, hogy ugyanolyan áron megvegye azokat a programokat, amiket nyugat-európai gyerekek a fagyipénzükből megvesznek. Ez van, szarul élünk. Szegények vagyunk, és még ráadásul az állam és a multik hülyének is néznek minket. Vedd meg! Használd! Ez kell neked! Ettől jobb lesz az életed! Ezeket szajkózza a TV, mi meg bedőlünk (vagy nem).
2. Hánynom kell, amikor a warezolók mindenféle álságos magyarázattal jönnek, hogy miért is warezolják a cuccost. Oktatás, gyakorlás, a software megismerése utáni vágy! Hát persze... Annak idején én a szakmámat a legszarabb shareware verziójú vacakkal kezdtem el gyakorolni és mégis megtanultam. Sajnos, hogy otthonra megvegyem még most se tehetem meg, de a cégeknél, ahol eddig dolgoztam, mindig megvolt gyáriban, így nem volt gond.
Mi lehet a megoldás? Gondolkodni kéne egy kicsit. Tudom, nem egyszerű de próbáljuk meg!
Milyen software-ekre van szükség a gépeden? Az első az op.rendszer. Gyak. két választási lehetőséged van: Windows vagy Linux. Az előzőt, ha megveszed OEM-ben (amihez, ma Magyarországon elég egy csomag csavart venned) 25000 forintért (szerintem ez még egy vállalható összeg), míg a másik alternatíva ingyenes. Eddig jók vagyunk. Mi kellhet még? Irodai programcsomag. Ittt már kissé árnyaltabb a kép, több választási lehetőségünk van. "Természetesen" első az Office. Szerintem nem érdemes vele foglalkozni, mer' baromi drága még egy cégnek is, de ott van a MagyarOffice. Gyakorlatilag alig tud kevesebbet, mint a Microsoft Office, de a a fullextrás verziója se kerül többe 30 rugónál, de ha valaki ezt is sokalja ott van az OpenOffice, ez ingyenes, tök jó, és már magyar verziója is van.
Médialejátszók. Ezeknek a többsége ingyenes, ami meg nem (WinDVD, PowerDVD, etc) azt általában hozzávágják videokártyákhoz, dobozos DVD-ROM-okhoz, DVD írókhoz.
Biztonsági software-ek. Tűzfal alapból van az XP-ben, az AVG-nek van ingyenes, otthoni verziója, az Ad-Aware és tsa, pedig szintén ingyenes.
Grafikai programok. A GIMP ingyenes és nem olyan rossz, a Paint Shop Pro 25 rugó körül van, viszont már nagyon jó és könnyű róla az átállás a PhotoShopra. A PhotoShop pedig... Hát igen, az drága, de az előző két progival simán el lehet kezdeni dolgozni.
Játékok. Nos... Azok valóban drágák..
Ez van, azért azt a pár pénzes programot azért ki lehet nyögni.