• Carlos
    ok.
    Akkor tegyük fel, hogy az általad istenitett autóban nincs gyűrődési zóna, mert nincs is. Nekironygyolsz 50-el a falnak. Beleáll mint a szög. Mi fog történni? Mivel nem nyeli el az energiát semmi, ezért a te tested veszi fel a mozgási energiát (mennél előre). Ergó ha nem vagy bekötve akkor a kormány szétkeni a bordáidat amik vagy átszúrják a tüdődet vagy a szivedet, vagy akármidet. Ha ez megvan és még mindig marad mozgási energiád (márpedig marad) akkor a buksiddal belenézel az ablakba. (mivel az autó menne tovább a segge megemelkedik és mivel középen ülsz (hejjdejó) katapultálódsz egy kis mértékben). Ha be vagy kötve akkor az öv eltöri a kulccsontodat és vagy a bordáidat és lefejeled a kormányt (kábé 50km/h-s erővel, lehet energiát számolni, de lusta vagyok és még kávét se ittam)

Ámde ha van gyűrődési zóna, akkor az 50Km/h-s sebesség egy része elnyelődik (motorban, merevítőkben, speciálisan kialakított zónákban), rád csak egy olyan 20 km/h -s mozgási energia marad. Az öv megfog, lesz egy lila foltod, belefejelsz a légzsákba (ami szerintem a te kedvenceidben nem volt, bár ezt nemtom (nem a felújítottakról hanem az eredetiekről beszélünk)). Ha nem vagy bekötve akkor a légzsák megfog max egy kis pukszli keletkezik a fejeden ha beütöd a szélvédőbe.

És ha okoskodás helyett utánanéznél, nem járatnád le magad hülyeségekkel. És ne mond, hogy ez nem igy van, mert ez fizika. Szerinted a Volvo annó miért költött dollármilliárdokat arra, hogy kifejlessze az ilyen gyűrődési zónákat és a modern biztonsági övet és a légzsákot? Azért mert Cuda olyan biztonságos volt? Nem. Azért mert amikor azokat építették akkor bizony egy balesetnél minden erő rád hatott és bizony nem lettél volna szép látvány amikor kiszednek a mentők a verdából. Igaz, hogy vas nem törik rommá, de a benneülő úgy pattog benne mint egy labda.