-
A poén az, lehet hogy le is volt takarítva, de az ablaküveg annyira lehűlt, hogy vissza fagy rá a levegő és a lélegzet páratartalma.
Ilyenkor index és lehúzódsz az útszélére és vársz amíg a motor melege leolvasztja, lehet útba leszel vagy nem szabályos, de jobb mint balesetet okozni, ebből tanulsz és legközelebb addig nem indulsz el.
A másik, hogy én vízzel szoktak jégmentesíteni, mert nem tartom jónak a jégkaparót, ha véletlen koszos részen tolod végig az ablaknak sanyi, ha műanyagba belenyomódik valami keményebb porszem akkor végig karcolod az egész szélvédőt.
Az autó nálunk kint állt, a szélvédőt max fóliával szoktam letakarni ha esik a hó, mert ha megolvad az üvegen és odafagy akkor sok a meló, de több vízzel az is lejön.
Ha csak a pára fagy rá esténként, ahhoz kevés a fólia, mert úgy járok, mint a hölgy ha belülről nem fagyott rá esetleg akkor ha leszedem a fóliát a hideg üvegre szépen elkezd ráfagyni a pára, mire a motor lefújná az több perc alapjárat.
Ekkor jött kényszermegoldásként a langyos víz, autó elindít fűtés maxon, ventilátor minimumon, egy 2 literes flakonból rácsorgattam az üvegre, ekkor már látni, hogy ha belülről is ráfagyott a pára akkor addig locsolgatom kintről míg az is felolvad, közben elindítom az ablaktörlőt, a maradékot meg ott folyatom le ahol a levegőt beszívja.
A víz max 65°C -os (ennyire van a bojler beállítva), de ezt csak -10°C, -15 környékén használom, amikor ilyen kicsi mínuszok vannak akkor elég a langyos víz is.
Több mint 15éve így oldom meg 3 kisteher és 1 személyautó volt a teszt alany, a szélvédő egyiknél sem repedt meg.
Ha sajátok lettek volna a kisteherek akkor szerintem egy elektromos motor olaj és vízfűtést szereltem volna beléjük, az sokat segített volna a téli üzemben.