-
Tinman #31639
Igen, ez egy arany szabály.
Ha csak az egyik figyel, már elkerülhető vagy mérsékelhető a kár és a sérülés.
Van olyan sztorim amikor a 4-es főúton este, egy hosszú ívű kanyar következik messziről látni a kamion konvojt, vagy 6 kamion jön a belső kis íven én a másikon szembe. Hála Istennek a széles kavicsos padka van, mert amikor az első kamion mellé érek feltűnik egy a többit előző kamion a sávomban, 100 felet haladok, sokat nem kell ezen agyalnom(erre majd kitérek) már rántom is le a padkára a kocsit és elhaladunk egymás mellett, az titok marad ki mire gondolt akkor ott abban a szituban.
Amire ki akartam térni az az, hogy már gyerek koromban is ilyeneken agyaltam amikor sétáltam vagy bicikliztem, hogy "mi van ha ?" ez történik, az történik én mit tudok vagy mit kéne tennem, hogy "túléljem".
Aztán amikor sofőr lettem folytatódott az agyalás, hosszú utakon amúgy is ráér az ember, mi van ha defektet kap a belső kerékkel a szembejövő pl akkor itt hova tudnák lehúzódni vagy vállalom és berepülök a sztyeppére, vagy esetleg sávot váltunk ő ide, én a másikba ..... és sok hasonló szitut lejátszottam fejbe, mert a frontális ütközésnél mondhatni minden jobb.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RatBaG #31649
Az évek alatt az ember próbál valamilyen szabályokat felállítani magának, az egyik közülük
-Ha bizonytalan forgalmi helyzetet látok az első dolog a fékezés azaz a lassítás.
Pont jó ez a videó, mert még el sem kezdődik, de a háttérben már látszik egy nagy vörös paca a világító féklámpák tengere, mindegy miért, de valami miatt lassítanak, és ez nem egyenlő a kihasználom a helyzetet és gyorsan elszáguldok sok bari mellett amíg azok tötyiznek.
Egy ismerősömnek is mondtam ezt, friss jogsija volt, pár hónappal később találkoztunk és megköszönte.
Volt egy forgalmi szituáció, a műút erdőből kifele vezettet az út mikor kiért az erőből van benne egy kanyar ez itt le volt fagyva, vízátfolyás. Előtte lévő 2 autó már korában vissza vette a tempót, gondolta megelőzi őket mit tötymörögnek előtte, de eszébe jutott amit mondtam ha bizonytalan a helyzet inkább fék, és jól döntött, mert a szembejövő kisárusszállító a szemközti fának landolt, mit kiderült az előtte lévő 2 autóban helyiek voltak, akik meg tudták, hogy az necces kanyar és azért már jóval előtte lassítottak.
A bizonytalanság ott volt hogy az előtte lévő 2 autó addig normál tempót ment előtte, de ott meg indokolatlanul lassítottak.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Norbi1990 #31623
A hölgy reflex idejéhez a" Jaj Istenem mit csináljak, mit is kell nyomni" is hozzáadódott szerintem, mikor visszafordíthatta a fejét balról és előtte termett egy biciklis a semmiből, de inkább csak az "A" oszlop, visszapillantó tükör takarásában lehetett.
Ha gépjármű oktatás színvonalasabb lenne, pl lenne valami szimulátor féleség és egy olyan tesztpálya melyen hasonló szituációkban különböző helyekről sétálnának elő gumi figurák és old meg.
Ha hölgy csak egyszer is csinált volna ilyen gyakorlatot, akkor most elvileg egy satu fék lett volna a válasz a meglepődés helyett.