• Mutans Zombi
    (off topic, troll on(?) )

Előljáróban annyit, csak kerékpárral és motorral közlekedem (télen-nyáron).

Engem igazából nem az zavar, hogy kerékpáros formában kel át vki, hanem az azt megelőző események.
    Amit bajnak látok az az, hogy sokaknak halványlila gőze nincs arról, mik a minimális elvárások a közlekedésben, tekintve mindjárt az elsőbbségadás alapvető kérdéskörét (ideértve természetesen a gyalogátkelő helyeket is, az azon átkelni szándékozókkal együtt).
    Nekem még anno úgy tanították, hogy ha gyalogosként át szeretnék kelni, akkor az a minimum, hogy a járda szélén megállok, elnézek balra, jobbra, esetleg mégegyszer balra, és csak akkor indulok el, ha biztos vagyok abban, hogy biztonságosan át tudok kelni.
    Manapság viszont azt látom, hogy se balra, se jobbra, a mobilba belefeledkezve suhannak az úton át, nemtől, korhatártól és gyerekszámtól függetlenül. Ez nem túl szerencsés, mégha a jogszabály esetleg azt is írja, hogy szent és sérthetelen a gyalogos elsőbbsége. Csak azt felejtik el sokan, hogy ők nem azok.

Ugyanakkor az is érdekes, hogy az autós társadalom mekkora %-a adja meg nekem, kerékpárosként az elsőbbségset, amikor alapértelmezésben engem illetne. Kisebb járművem van, szóval nincs elsőbbségem, gyakorlatilag soha. Vannak pozitív tapasztalatok, de na.
    Motorral már jobb a helyzet, ott már több olyan helyzet van, amikor azért megkapom az elsőbbséget, de még ez sem hibátlan.
    Nem, én nem gurulok előre a lámpánál, nem kapom egykerékbe sem, és 120-szal sem megyek városban.
    Azért néha sajnálom, hogy a kerékpárom nem egy tömörített transformers, ami pikk-pakk átnyomja magát egy Liebherr LTM1500-ra, ha gond van:-)

Az egyirányú utca meg. Én sem szeretem, amikor akár egy kerékpáros is szemben megy a forgalommal (ha tábla nem engedi), de mostanában sajnos egyre több autóst látok, aki tesz arra, hogy az utca egyirányú. És még igencsak gyorsan kell lehúzódnom, mert rendszerint hamar túl akar lenni a kis kihágáson :-/

Mellesleg szerintem már általános iskolában el kellene kezdeni a KRESZ oktatást, még ha a forgalomban résztvevők (igen, a gyalogosok is) jelentős része valamilyen szinten szarik is rá.

(troll off, on topik)