• Turmoil
    #19
    Kelta: szerintem a csillagászok sem értik, csak örülnek maguknak.
    Egyébként nekem is gyanus a Hubble-s dolog. Bár igazuk van, nem szabadna veszni hagyni. Ha az ESA-nak van esze, megveszi az amcsiktól, ha már ők ki akarják dobni.

    Szóval ha az egész univerzum egyetlen ősrobbanás eredménye, akkor nem létezhet tőlünk távolabbi galaxis, mint amennyit a fény megtesz annyi idő alatt. (Emlékeim szerint fénysebesség+fénysebeség=fénysebesség, szóval két távolodó valami közti sebességkülönbség sem lehet nagyobb, mint a fény sebessége).
    Namármost, ha mi az univerzum galaxisainak szélén levő galaxisban vagyunk, akkor a gömbfelületen kívül nem nagyon láthatnénk galaxisokat. Azaz, ha mindenfelé vannak körülöttünk galaxisok, akkor nem a szélén vagyunk.
    Jó lenne tudni, hogy minket középpontnak képzelve, merre és milyen távoli galaxisok találhatók (észlelhetők számunkra).
    És még van itt jópár kérdéses dolog az ősrobbanással kapcsolatban. Az egymástól legtávolabbi ismert galaxisok alapján azért illene sejteni, hogy a 15 milliárd év esetleg kevés lehet ekkora távolság megtételére... Vagy az ősrobbanás alapja egy elég nagy golyó volt. Vagy a robbanás idején a nagy tömeg miatt az egész univerzum egyetlen pontba tömörült, és a robbanás következtében tágult valóban az univerzum és így kerülhettek a galaxisok ilyen távolra egymástól...
    Vagy ki tudja...