Felfedezték a legtávolabbi ismert galaxist
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://www.nexus.hu/yoska/yoska/univerzum/univerzum.htm
a 2. cikk
most talaltam az egyik forumban ezt a linket
talan elmeletben egy 0 idotartam alatt bekovetkezett virtualis elmozdulassal lehetne ugyanoda jutni egy kor utan.de ilyet ugyse lehet a gyakorlatban megcsinalni.
a fenyforras nem tud fenysebesseggel tavolodni,esetleg maga a ter tagul ki kozted es a fenyforras kozott.ebben az esetben nem fogod latni.ha a tagulas sose allna meg es fenysebesseg folotti maradna vegig,akkor meg sose latnad meg a fenyforras fenyet.
ilyesmi temaban john d barrow a vilagegyetem szuletese konyv eleg jo.
ezen megeri elgondolkodni, hova erek vissza ha ahonnan elindultam mar nem is ott van ahol az elindulasom pillanataban volt. 😊))
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
És soha nem is fog. Hiszen arrafelé van a tágulás. másrészt akkor az idõben visszafelé kéne haladnia, ami elvileg lehetséges, de egyébb okok meg kizárják. Lásd eseményhorizont meg társai ...
masreszt a mi korlatoltsagunk nyilvanul meg abban,h ragaszkodunk ahhoz,h miben tagul a ter meg ilyen kerdesek.de ha vmiben tagul is,azt mi ugyse tudjuk felfogni.ez hasonlo ahhoz,h mi van a lathato vilagegyetemen kivul.az most mindegy nekunk,mert ugysincs rank hatassal,mert a fenye se ert meg ide.
És ha már Star Trek és Delta kvadráns ... akkor az kb 70-80 ezer fényév a tulsó htára és nem pár száz.
Az ido rovid tortenetet mar olvastam, ami meg nagyon erthetetlen olyat nem olvasok (hawking & penrose: a ter es az ido termeszete)
De a tobbit megnezem.
a valasz szerintem ra hogy a "cucc" 😉 mindig is letezett. Tudom ha innen(relativ) nezzuk akkor mindennek van kezdete es vege>, en ez alatt a osszehuzodast es a kitagulast ertem. Tehat amikor total osszehuzodott, akkor is van valami, csak az a valami az semmi... 😊 (marmint a kozeppont korul)
Nemigen hiszek abban hogy "a vilag teremtese akkor "akkor" kezdodott."
inkabb mondjuk a mostani "akkor" keletkezett,
volt elotte is, lesz utana is...
Igen ez nem valasz a kerdesre, csak fejtegetes..😊
erdekes dolog.
3d vizualizáció és egyéb objektum lakatos, illetve maxscript challenger. render engine szaki, és szeretem a süteményt. xD donorok privátban jelentkezzenek. köszönöm.
hawking & penrose: a ter es az ido termeszete (ez eleg szakszeru lett,kell hozza tudni a relativitas es kvantumelmeletet)
évtizedekkel ezelõtt volt csak rejtély az "arc"
eszerint 4% normal anyag,23% sotet anyag es 73% sotet energia,amrol nem nagyon tudjak,h milyen.
ennel frisebbet nem tudok,de ennek a meresnek a kovetkezmenyeirol sem olvastam meg semmit.
De ott a fószer azt írta, hogy nem tudja senki, hogy nyílt (kifelé görbülõ)- örökké táguló, zárt (magába görbülõ) - tágul/összeomlik, vagy sík (na ez nem volt világos, kicsi a görbület?) - szakaszosan tágul. De legtöbben a Zárt mellett vannak (csak ugye az nem jelent semmit, lásd tudomány fejlõdése), ha jól láttam Hawking is.
van vmi hir arrol,h most nyiltnak vagy zartnak hiszika vilagot?
a sotet anyag meg energia mereseibe sok energiat fektettek tavaly,lettek is konkret %-ok,de arrol nem olvadtam,h ez a tomeg,energia mihez eleg es mihez nem
kelta: nem vegtelen.illetve nem tudjuk,h a vegtelensegig fog-e tagulni.
az osrobbanas helyetol nem lehet 750 fenyevre semmi,mert nem tudjuk a terben elhelyezni az osrobbanast.ezert nem is lehet megkeresni a tagulas kozepet,stb.
turmoli:
"az a galaxis 13 milliárd fényévre volt a mostani helyünktõl az õsrobbanás után"
ennek nincs ertelme,mivel 13 milliard eve nem volt meg 13 milliard fenyeves tavolsag a vilagegyetemben,tul kicsi volt ahhoz.
a tagulas felfuvodasi szakaszaban a ter a fenysebesseg sokszorosaval tagult.az anyag persze nem mozgott ekkora sebesseggel,de a tavolsagok nagyon megnottek rovid ido alatt.
Most gondolj bele, ha megfigyeled, hogy hullámtulajdonságú e, akkor az lesz, de ha a részecske tulajdonságát vizsgálod, akkor azt fogja mutatni. De egyszerre a ketõt nem.
Vita tárgya volt, hogy "tudja" mit várnak tõle a kísérletben az a rohadt foton (vagy más hasonszõrû energiahalmaz ...), csakhogy ha csinál valaki kísérletet amiben a foton indulása után dõl el, hogy melyik tulajdonságotfogják megfigyelni, akkor is ez van. Ez azt jelenti, hogy egy meg nem történt esemény visszahat az alapokra ...
Na itt akadtak össze a fogaskerekek az agyamba.
(Einstein meg valami relatív idõvel vagy mivel érvel ez ellen, de a kísérlet nem õt igazolta.)
Szóval a valóság(?) vicessebb mint bármi kitaláció ...
Elõször ezt kellene kideríteni...
God was a dream of good goverment. You will soon have your god, and you will make it with your own hands.
#2217 : Menet közben kell az önbizalmat megszerezni
Nem teljesen. Ha MI lennénk a középpontban, mint ahogyan nem, akkor lehetne az, hogy min. 26m éves. Ha a világ "másik végén" lennénk, akkor meg kb. 13m éves. Ebbõl max. az következik, hogy a kettõ között van a helyes adat.
John Gribbin - Az idõ születése - Hogyan mértük meg a világegyetem korát.
Az utolsó eredmény 13 milliárd évesnél több, 16-nál kevesebb. Pontos adat nincsen.
És ráadásul ezek az "új" eredmények se sokat jelentenek, mert a könyvbõl kiderül, hogy egy csomószor volt 9-12 milliárd év között a minimum oda-vissza megállípítva.
Egyébként nekem is gyanus a Hubble-s dolog. Bár igazuk van, nem szabadna veszni hagyni. Ha az ESA-nak van esze, megveszi az amcsiktól, ha már õk ki akarják dobni.
Szóval ha az egész univerzum egyetlen õsrobbanás eredménye, akkor nem létezhet tõlünk távolabbi galaxis, mint amennyit a fény megtesz annyi idõ alatt. (Emlékeim szerint fénysebesség+fénysebeség=fénysebesség, szóval két távolodó valami közti sebességkülönbség sem lehet nagyobb, mint a fény sebessége).
Namármost, ha mi az univerzum galaxisainak szélén levõ galaxisban vagyunk, akkor a gömbfelületen kívül nem nagyon láthatnénk galaxisokat. Azaz, ha mindenfelé vannak körülöttünk galaxisok, akkor nem a szélén vagyunk.
Jó lenne tudni, hogy minket középpontnak képzelve, merre és milyen távoli galaxisok találhatók (észlelhetõk számunkra).
És még van itt jópár kérdéses dolog az õsrobbanással kapcsolatban. Az egymástól legtávolabbi ismert galaxisok alapján azért illene sejteni, hogy a 15 milliárd év esetleg kevés lehet ekkora távolság megtételére... Vagy az õsrobbanás alapja egy elég nagy golyó volt. Vagy a robbanás idején a nagy tömeg miatt az egész univerzum egyetlen pontba tömörült, és a robbanás következtében tágult valóban az univerzum és így kerülhettek a galaxisok ilyen távolra egymástól...
Vagy ki tudja...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Másként: az a galaxis 13 milliárd fényévre volt a mostani helyünktõl az õsrobbanás után. És ebbe még bele kell számítani a lenycseként szolgáló galaxisok mozgását. Asszem ez az egész kicsit bonyolultabb, mint amit itt pár perc alatt el tudnék képzelni. De szerintem ekkora léptékben kicsit gyerekes feltételezéseket vonnak le tapasztalatlan csillagászok...
Árdekes, mert ez feltételezné, hogy tudjuk a világegyetem korát, pedig csak tól/ig elképzelés van róla. Többek között ezért (se) tudják a méretét pontosan meghatározni.
Vagy volt valami áttörés?
Akkor lehetne pontos méréseket csinálni, és megbecsülni a világegyetem korát pontosabban, ha ismernék a Hubble állíndó értékét. De nem ismerik ...
Ha nemtetszik az, hogy valamit az X oldalról linkelek, akkor nem kell flémelni, mert nem kötelező rákattintani! :P Link rövidítés: http://fc.lc/ref/PLaci
vaze, az már a delta kvadráns túlsó határa ... 😉)
By the perception of illusion we experience reality.