Hunter

Felfedezték a legtávolabbi ismert galaxist

Új rekordot ért el egy nemzetközi csillagász csoport, akik felfedezték az univerzum legtávolabbi ismert galaxisát.

A hozzávetőleg 13 milliárd fényévnyire elhelyezkedő objektum 750 millió évvel az ősrobbanás után látható, amikor a világegyetem jelenlegi korának alig 5 százalékát élte meg. Az ősi galaxis azonosításához egyesíteni kellett a NASA/ESA Hubble Űrteleszkópot és a CARA W. M. Keck távcsöveinek erejét. A csillagvizsgálók emellett jelentős támogatást kaptak egy természetes "kozmikus gravitációs lencsétől" az űrből, ami tovább erősítette a távoli objektum fényességét.

Az újonnan felfedezett galaxis valószínűleg egy fiatal példány, ami az úgynevezett "sötét korszak" végén ragyog. Ez volt az az időszaknak a kozmikus történelemben, amikor az első galaxisok és kvazárok a homályos, molekuláris hidrogénből a ma is látható áttetsző, ionizált univerzummá alakultak át. Az új galaxist a szomszédos Abell 2218 galaxis klaszter hosszú expozíciójával sikerült észlelni, amiről a Hubble kutatókamerája készített felvételt. A klaszter annyira tömör, hogy a távoli objektumok rajta áthaladó fénye valójában meghajlik és felerősödik, valahogy úgy, ahogy a nagyító meghajlítja és felerősíti a mögött látható objektum képét. Ezek a természetes gravitációs "távcsövek" teszik lehetővé a csillagászoknak, hogy rendkívül távoli és halvány objektumokat is lássanak, melyek másként észlelhetetlenek lennének. A rendkívül halvány galaxis olyan távol van, hogy látható fénye átnyúlik az infravörös tartományba, ezért megfigyelése különösen bonyolult.


A Hubble által a galaxisról készített felvétel. Távolsága miatt az infravörös és látható tartományba eső fény két helyen - a kör és az ellipszis - látható

"Miközben távoli galaxisok után kutattunk az Abell 2218 nagyítását kihasználva, felfedeztünk egy feltűnően hasonló képpárt, melyek elrendezése és színe egy nagyon távoli objektumra utalt" - mondta Jean-Paul Kneib csillagász, a felfedezésről készült publikáció szerzője. A Hubble felvételeinek elemzése kimutatta hogy az objektum 6,6 és 7,1 vörös eltolódás között fekszik, egészen közel a 7-hez, ami a legtávolabbi jelenleg ismert forrássá teszi. A vörös eltolódás a fény hullámhosszainak eltolódását méri a hosszabb hullámhosszok felé. Minél nagyobb az eltolódás a spektrum vörös területi felé, annál távolabbi az objektum.

"A felfedezett galaxis nagyon halvány, távolságának ellenőrzése hihetetlen kihívást jelentett" - mondta Dr. Kneib. "A klaszter 25-szörös nagyítása nélkül a jelenlegi távcsöveinkkel ezt a korai objektumot egyszerűen nem lehetett volna azonosítani vagy tanulmányozni. Még a kozmikus lencse segítségével is csak úgy sikerült, hogy a csillagvizsgálóink képességeik maximumát hozták." A csillagászok felbuzdulva a sikeren további kutatásokat terveznek az égen található más kozmikus lencsék alkalmazásával. A csillagászok becslése szerint bár az objektum nagyon kicsi, csupán 2000 fényév átmérőjű, kifejezetten tevékeny a csillagformálásban.


A gravitációs lencsék a lencse alakjától függően torzuló képet mutatnak: gömblencse esetén gyűrű, lapos esetén kereszt, galaxis esetén banánforma

"Őseink első bizonyítékát keressük a teljes univerzum evolúciós fáján" - mondta Dr. Frederic Chaffee, a Keck csillagvizsgáló igazgatója, ahol a felfedezést megerősítő 10 méteres teleszkóp-ikerpár található. "A teleszkópok virtuális időgépek lehetővé téve csillagászainknak, hogy visszatekintsenek a kozmosz korai történelmébe és ezek a csodálatos megfigyelések az eddigi legkorábbiak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ge3lan #67
    ja nem,az 1. cikk az
  • ge3lan #66
    na a #32 ben errol dumaltam
    http://www.nexus.hu/yoska/yoska/univerzum/univerzum.htm
    a 2. cikk
    most talaltam az egyik forumban ezt a linket
  • ge3lan #65
    korbemenni a vilagegyetemen kerdes hasonlo a korbemenni a foldonhoz.ha a foldon korbemegyunk ugyanoda jutunk ahonnan kiindultunk.de ez csak a fold feluleten lesz igaz,abszolut ter hianyaban nem mondhatjuk,h abszolut ugyanoda kerultunk.a marsrol nezve mar nem is lennenk ugyanott.ket kulonbozo idopontban bekovetkezett esemenyrol nem tudjuk,h ugyanazon a helyen tortent-e.
    talan elmeletben egy 0 idotartam alatt bekovetkezett virtualis elmozdulassal lehetne ugyanoda jutni egy kor utan.de ilyet ugyse lehet a gyakorlatban megcsinalni.
  • ge3lan #64
    a fiatal vilagegyetem egy rovid ideig a fenysebesseg sokszorosaval tagult.ekkor a kulso reszek olyan messze kerultek egymasol,h a fenynek meg nem volt ideje egyik vegebol a masikba erni.
    a fenyforras nem tud fenysebesseggel tavolodni,esetleg maga a ter tagul ki kozted es a fenyforras kozott.ebben az esetben nem fogod latni.ha a tagulas sose allna meg es fenysebesseg folotti maradna vegig,akkor meg sose latnad meg a fenyforras fenyet.
    ilyesmi temaban john d barrow a vilagegyetem szuletese konyv eleg jo.
  • _Vegeta_ #58
    jol beszelsz :)
    ezen megeri elgondolkodni, hova erek vissza ha ahonnan elindultam mar nem is ott van ahol az elindulasom pillanataban volt. :)))
  • Turmoil #57
    Zéta: tudom, hogy alig tudok valamit, de vagy a cikk, vagy a hírt közlő "tudósok" össze-vissza beszélnek...
  • ge3lan #53
    ja most 2 dologrol beszelunk.en a messzi galaxisok fenyere gondoltm,ami nem ert ide,de majd kesobb ide fog erni
  • Inquisitor #51
    "mert a fenye se ert meg ide."
    És soha nem is fog. Hiszen arrafelé van a tágulás. másrészt akkor az időben visszafelé kéne haladnia, ami elvileg lehetséges, de egyébb okok meg kizárják. Lásd eseményhorizont meg társai ...
  • ge3lan #50
    hat szerintem ezt nem tudja senki.nezhetjuk ugy is,h a ter megvolt akkor is,csak vegtelenul kicsi volt,aztan ez tagulni kezdett.
    masreszt a mi korlatoltsagunk nyilvanul meg abban,h ragaszkodunk ahhoz,h miben tagul a ter meg ilyen kerdesek.de ha vmiben tagul is,azt mi ugyse tudjuk felfogni.ez hasonlo ahhoz,h mi van a lathato vilagegyetemen kivul.az most mindegy nekunk,mert ugysincs rank hatassal,mert a fenye se ert meg ide.
  • El #48
    Csak az első 18 hozzászólást olvastam el eddig, ezért bocsánat, de honnan veszitek, hogy a galaxisok fénysebességgel tavolodnak egymastol az ősrobbanás óta???? Turmolit irta ezt a 6. hozzászolásban, de ez butasag! (nem vagyok csillagász, de elég nézni egy kis Spectrum TV -t és Discovery chanelt, és máris nem beszél az ember ekkora zöldet)

    És ha már Star Trek és Delta kvadráns ... akkor az kb 70-80 ezer fényév a tulsó htára és nem pár száz.