-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A blogot ismerem, de nem lett lementve, sok téren alapos, más téren felületes az anyaga.
A "nem a T-64 olcsóbb alternatívája" megjegyzést nem tudom alátámasztani. Eleve az egész későbbi T-72 egy olyan megoldásból indult, hogy a problémás és bonyolultan (drágán) gyártható 5TD(F) motor helyett a V-45-ösre kellene átszerelni a T-64 alapján készülő "mobilizációs" harckocsit. A T-64 teknője azonban nem viselte jól a nehezebb és nyomatékosabb V-45 motort (nem adták ingyen azt, hogy a T-64 olyan könnyű lett).
Az egész íve részben politikai vonatkozású, ugyanis az Uralvagonzavodnak degradált, hogy a Harkoviak T-64A-harckocsiját kell gyártania (ugyanis úgy döntöttek, hogy a T-64 kerüljön gyártásba, és ne a T-62-est fejlesszék tovább - egy Hruscsov döntése volt, és az orosz 'párti' források szerint Hruscsov az ukránoknak akart kedvezni politikai okból, míg az ukrán 'párti' források szerint a T-64 annyival minden konkurens megoldás előtt járt, hogy nem is volt kérdéses, melyik jobb döntés).
Ők először egy T-62 alapú elképzeléssel áltak elő (Objekt 167), majd a T-62 fejlesztéséhez szánt megoldásokat "összelapátolták" abba, mi végül az Objekt 172M-ben valósult meg (valójában az Objekt 172/172M több prototípusa is még T-64A részelemeket tartalmazott). Ide tartozott a mechanikus töltőgép, amelyben vízszintesen volt mind a lőszer, mind a hajítótöltet, míg a T-64 (és T-80) esetében a hajítótöltet függőlegesen állt. Mivel olcsó és könnyen gyártható harckocsit akartak, ezért a bonyolultabb technológiákat kivették a programból. A T-72 célja az volt, hogy könnyen és olcsón gyártható tömegharckocsi legyen. Eredendően... Gyakorlatilag a kiindulási pont mindig az volt, hogy mi hogyan van a T-64-ben megvalósítva, majd hogy lehetne ezt nagyobb tömegben és olcsóbban gyártani.
Később pedig a T-64 és majd a T-80 lett a kiemelt harckocsi, minden új technológia először ezeknél jelent meg, majd csak később jelent meg a T-72-esnél.
Mindig is meg akartam kérdezni, hogy a harkocsikon, egészen a '60-as évektől kezdve hogyan céloznak egy célpont elé, ha a célpont mozog? Akkor meg főleg, ha az is, aki lő...?
Erről már írtam...