Jogosítvány
  • bigadam
    Én végre tegnap letettem a forgalmi vizsgámat. Most összegezném tapasztalataimat az összes vizsgával kapcsolatban.
    Először tettem le az Elsősegély vizsgát. Semmi extra, csak meg kell tanulni azokra a pár bajra a megoldást, és ezeket kombinálni. Mindenkitől kérdezték a stabil oldalfekvésbe tevés alól való kivételeket: Sorozat bordatörés, nyílt hasi sérülés, gerincsérülés, medencecsonttörés, combcsonttörés. Na meg persze tudni kell a bemutatandó dolgokat végrehajtani. Ez lehet hogy soknak tűnik, de ez csak elmélet.

Aztán jött a kreszvizsga. Itt az elmélet sokkal több mint az elsősegélyen. De ez sem túl nehéz. Nekem 1 hibám volt. Asszem 10 még megengedhető.

A rutinvizsgát az alap óraszám után hibátlanul teljesítettem. Annyi bajom volt, hogy teljesen más kocsival tanultam, mint ami itthon van. Mivel apámmal is vezettem néha, nehéz volt átszoknom a másik kocsira. Azóta nem is gyakoroltam itthon. Ami kicsit nehéz lehet a rutinon, az az elmélet. Lehet hogy csak az oktatóm bonyolította túl a dolgot, de már az is baj volt ha 1 fél mondatot kihagytam. Be kellett magolni sok szart, és aztán felmondani. A vizsgabiztos a vizsgán folyton dumált, nem figyelt (vagy legalábbis úgy tett). Végig sem kellett mondanom, mehettem is a pályára. (mert ugyebár először van az elmélet aztn a gyakorlat.)

A forgalmi vizsga előtt ki kellett töltenem egy papírt. Azt mondja a VB olvassam figyelmesen végig. A 3. mondatnál jártam, amikor inkább elkezdtem kitölteni a dátumot. A felénél jártam, erre azt mondja, hogy adjam már oda, nem ér ő rá itt egész nap. Esett az eső, alig láttam a felfestéseket. A vizsgabiztos eltérített az útvonalról, belevitt a legszarabb kereszteződésekbe. Meg is lett az eredménye, rámentem egy alig látható záróvonalra. Az országúton meg azt mondta, forduljak meg. Gondoltam, itt van 200 méterre egy jó nagy kereszteződés, majd ott megfordulok. Órán is mindíg ott fordultunk meg. De az enm volt jó, hamarabb kellett volna, valami alig látható szűk kis szarban. 80-as tempónál, esőben nem mindíg veszem észer az ilyeneket. Meg az oktató is azt mondta hogy nem muszály egyből megfordulniu, ha tudom hogy van a közelben nagyobb hely. Kösz a tanácsot.
    Szóval megbuktam, de nem mondták. Most balra menj. Most jobbra menj. Azt egyszer csak avizsgaközpontnál voltunk. Kiszáltunk, bementünk, leültünk. Azt mondja buktam. Jóvan, másoknak legalább egyből megmondják.
    A második vizsgámat egy hónappal az első után tettem. Az elsőt 30 óra után, a másodikat 32 óra után tettem. Tehát a kötelező 3 pótóra helyett csak kettőt kaptam egy nappal a vizsga előtt. Egy hónapig nem vezettem, tökre minden kiszállt a fejemből. A 2000 forintom, amit a 3. pótórára fizettem eltűnt. Arra nem volt idő, hogy levezessem. A VB most más volt. Egy szavát sem értettem, de végülis nagy nehezen átmentem. Mindenbe belekötött, de szerencsére így is csak 8 hibapontom lett, ezért átmentem.
    A forgalmi a legnehezebb vizsga, mert sok embert szükségszerűen megbuktatnak, hogy jöjjön befele a sok pénz. Meg ezen kívül is itt a legnagyobb az elvárás.
    Tudnod kell a kreszt, a rutint, ezeket gyorsan alkalmazni, és még figyelni is a táblarengetegre, a sok szabálytalankodóra, meg őrülten rohangászó gyalogosokra.
    Nem vagyok egy hülyegyerek, (most leszek 18) de mégis alig tudtam átvergődni magam ezen a vizsgán.
    Na, bocs hogy elrettentek esetleg egy pár embert, de ez az én véleményem, és tapasztalatom.