Jogosítvány
  • Cvd
    Ezt mondjuk érdekes helyzet, én is tudok mondani a környékről helyzetet amikor a motoros okozott autósnak sérülést - egyetlen egyet. Fordított helyzetből jóval többre emlékszem.
    Igaz hogy városban sok motoros nyomul - de autós is, csak épp a kisebb és gyorsabb motorosra méretezett cikázási lehetőség sűrűbben fordul elő, így többet is látni. Azt azért nem árt elfelejteni hogy a motoros és a motorja is "hozzá van szokva" a nagyobb tempóhoz, az autós ezt ítélheti veszélyesnek, csak épp nulla tapasztalata van és nem tudja megítélni a dolgot objektíven. Kábé mintha a biciklis mondaná az autósra hogy őrült száguldozó. Persze lehet váratlan az autósnak az hogy hirtelen mögötte terem egy motoros, de aki nem képes lekezelni egy váratlan helyzetet, ennyitől bepánikol és bénázni kezd annak semmi keresnivalója a forgalomban, az akkor is be fog pánikoli ha elészalad egy kisgyerek, vagy bármi váratlan történik előtte.
    Az biztos hogy a motorosok döntő része a valóságban sokkal éberebben és körültekintőbben közlekedik mint az átlagautós mert tudja hogyha helyzet van akkor sokkal kisebb az esélye azt épp bőrrel megúszni. Még azok is akik kívülről "cikázó és száguldozó állat"-nak néznek ki. Jó részük ezt olyan tapasztalattal teszi ami sokkal veszélytelenebbé teszi mint pl. egy frissjogsis mazsolát. Elvégre ilyen motorosból is többszáz (vagy többezer) van az országban és csinálja ezt napi rendszerességgel évi 8 hónapon át, és okoznak 5-10 balesetet évente összesen - amikben legtöbbször ráadásul csak ők sérülnek meg.
    Csak egy példa máról: robogóval járok télen melózni, 12km-ert megyek oda-vissza főútvonalon. A mai átlagos napon az engem előző autósoknak minimum 70-80%-a akart lenyomni az útról és nem az előírt oldaltávot megtartva előzött, hanem 10-20 centikre húztak el mellettem. Ma épp nem volt olyan aki elől le kellett menekülnöm az útról mert különben seggbever, ilyenből hetente 2-3 van, vagyis durván 20-30 megtett km-re jut egy. Nem hinném hogy nyáron a motorosok hasonló arányban ilyen büdös paraszt módjára közlekednek.