Jogosítvány
-
Sziasztok!
Kerestem egy topicot jogsival kapcsolatban, ide jutottam.
En most tartok a 3/4-enel (persze, ha nem bukom meg parszor a vegen)
Szoval regota tervben van, kb ket eve csinalom, hogy majd ekkor majd akkor elkezdem. Kozben 23 lettem, gondoltam na most itt az ido.
Hirtelen felindulasbol beiratkoztam a Csigaver autosiskolaba, kozel van a melohelyemhez az egyik kozpontjuk. Be is fizettem a penzt ebedszunetben, hetvegen mar mentem is az elso kresz oramra. Ezek 4*3 oras foglalkozasok voltak, oktatom jo fej volt, probalta emberien magyarazni a szabalyokat, sokszor gyakorlati peldakkal vegyitve. Mivel egy negynapos kuruzus, ezert gyakorlasa nem volt ido. Beszereztem ismerosomtol a kresz vizsgaprogramot, amit kresz2005.nrg neven be is osztottam dc-n, sokan le is huztak tolem.
Ezen gyakoroltam, megcsinaltam mind a negyven B kategorias tesztet es generaltattam veletlenszerut is, atlag napi otot. Ezt masfel hetig csinaltam, akkora kaptam idopontot vizsgara. (meg a masodik hetvege elott lejelentettem magam vizsgara, batyam tanacsara),
Vas Gereben utcaban vizsgaztam, 3 hibaponttal megvolt, elsonek vegeztem vele, vmi het perc koruli eredmennyel.
Par ismerosom, koztuk batyam is javasolta, hogy valtsak iskolat, mert rossz tapasztalataik voltak a forgalmi vizsgan, erthetetlen bukasok, azaz valoszinusitheto, hogy penzre mennek az oktatok.
Kis faluban lakom, Pesthez kozel. Nagytarcsan. Itt indult egy tanfolyam a kresz vizsgam kozben, felhivtam, gondoltam atjelentkezek. Persze atvettek, egybol kaptam egy telefonszamot.
Az atjelentkezest ket hetig rossz dontesnek ereztem, mert nem vezethettem, mert a papirom at kell, hogy keruljon a Budapesti Felugyelettol a Pest Megyeihez.
Ez kicsit idegesitett, hogy ilyen sokaig tart, de vhogy csak kibirtam.
Megbeszeltuk az elso idopontot az oktatommal. Beultem, mondta megyunk vmi csendes parkoloba. Utkozben beszelgettem vele, kerdezte, ultem-e mar autoba. Mondtam neki, meg regen iskolatarsak autoiban probaltam elindulni, megallni, stb.
Erre fogta magat, Polus-Center mogott valahol megalltunk es kozli, hogy csereljunk helyet.
Azt hittem, hogy ebben a csendes utcaban gyakorlom majd az elindulas-megallast.
Beulok, magyaraz dolgokat. Kellett is, mert ilyen autoban nem ultem meg (Renault Scenic, 1,5 dizel)
Szoval indulasnal kerestem a kulcsot, hat nem nagyon volt, ellenbe kartya es start/stop gomb, annal inkabb. Miutan ezt helyretettem magamban, kerestem a kezifeket, ugyanis a kardanboxon nem nagyon talaltam. Gondoltam lehet vmi mercis megoldas, kerestem pedalt, az se volt. Itt kicsit ketsegbeestem es megkerdeztem.
Erre vmi bal oldalt kell kihuzni egy pici kart egy nyomni egy gombot.
Es ekkora megszolal az oktatom: SIKK
Sebesseg, iranyjelzo, korulnez, kezifek.
Itt szartam be, nem kicsit :D
Ezutan kimentunk Godollore az M3-ason, utana Isaszegen keresztul haza.
Kovetkezo oran Budapesten mentem vegig dugoban.
Harmadik oran kivitt a rutin palyara, mindent megcsinaltam elsore. Megcsinaltatta velem megegyszer, aztan az ora masik felet szinten forgalomban vezettem. Negyedik alkalom megint rutinpalya, vizsga elott mindent szepen aprolekosan elmagyarazott, adott egy lapot az elmeleti kerdesekre, ezt vagjam be. Ket nap mulva vizsga (ez most volt penteken). Reggel ertem jott, kimentem vizsgazni. 7-en lettunk volna, egy nem jott el, harom lany atment, harom fiubol az elsot megvagta, en voltam az utolso.
Megvolt a vizsga, elegge izgultam, de sikerult.
Kicsit gaz volt, mert reggel eleg hideg volt, es mire beultem a volan moge, rendese elfagytam, nem igazan ereztem a kuplungot, ennek ellenere hibatlanul vizsgaztam.
Eltuntek a vizsgabiztossal, beszeltek valamit tiz percig, aztan elojon es kozli november 7.-en forgalom vizsgara le is jelentett :) (oktober 28-an volt a rutin vizsga)
Utana vezettem ismet a budapesti csucsban a leheto legnehezebb helyeken (Hungaria korut, Bosnyak ter, Dozsa Gyorgy ut, Nepliget, Ors Vezer tere). Volt egy olyan hely, keresztezodes, minden oldalrol dugo, keresztezodes kozepen beallo autok, s kb 500 meteres emelkedo. Ez eleg nehez volt, raadasul az oktatom tolem olyan dolgokat var el, hogy csak kuplunggal tartsam ilyenkor az autot.
Most szombaton vezettem, kihasznalta az unnepeket es piac es temeto kozeleben vezettem, egybekotve egy kis Dunakeszis uttal. Itt Dunakeszin eleg erdekes utszakaszon mentunk, nem is lattam meg ilyet. Egyik utca se parhuzamos a masikkal, otos keresztezodesek es olyan keskeny ketiranyu utak, hogy ha akarhol szembejon valaki, le kell huzodnunk kolcsonosen.
Most egy hetig minden nap vezetek, aztan vizsgazom :)
Ti is irhatnatok kicsit reszletesebben szerintem, sok erdekes es tanulsagos dolgot tapasztal az ember tanulo koraban