Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • morcosqtya
    "microelektronika is iszonyat eroforras igenyes."

"A kepek feldolgozasahoz szamitogepre van szukseg ami szinten a fentiekkel jar."

Ezek a digitális fotó nélkül is meglennének a technikai fejlődés kapcsán, nem hiszem, hogy 0,01%-ot is eléri azoknak a száma akik csak emiatt vesznek számítógépet, egyébként meg nem vennének.
    Tehát ez itt nem érv.

"A kepeket milliok osztjak meg, ami szinten rengeteg energiat emeszt fel."

Lehet, de elenyésző ez is a facebook-tól az iwiw-en át a rengeteg képfeltöltőn felrakott anyaghoz (nagy részük szemét) képest, gondolom ebben egyetértünk.. (szervereket meg nem nagyon kapcsolják ki..)

A szakirodalom nem is annyira a kisfilmes tekercset hozza példaként mint környezetterhelő anyagot hanem a labor vegyszereit, amik ma már jószerivel kihaltak.

Egy terméknek a környezetre való összterhelését illetve összenergia-igényét nem könnyű kiszámítani, folyamattervezésnél / terméktervezésnél megteszik (jobb esetben) erre külön szakterület épül (tervezéselmélet).
    Ezt nekünk itt "de a sok számítógép, de a kevés tekercs" érvekkel vakon saccolgatni kicsit hiteltelen lenne.

Környezetterhelésbe én beleszámítom a vegyszerek okozta egészségkárosodást (ismerek profi fotóst akinek igen nagy valószínűséggel ezért lett fogyatékos, nyomorék gyereke.. de ez már off) amit igen nehéz anyagiasítani.. mennyit ér az emberi élet?? Az egészség? Hogy kihullik a hajad vagy leromlik a veséd stb stb..) Nincs "ára".

"hogy egy gepet sokszor generaciok hasznaltak nem pedig egy ember vett 5-10 gepet az elete soran."

Ebben nagyrészt egyetértek. Pontosabban a profiknak akkortájt is volt több gépük, viszont az élettartamuk a mai gépekénél jóval nagyobb volt (elektronika, zárszerkezet(?)), így kb 2-3 évente cserélik a vázat, ami régebben nem volt jellemző. A fizikai amortizáció nagyon megnőtt.

Technikai amortizáció: annak kapcsán, hogy fejlődik a technika látható, hogy ma már egy 4 éves gépre azt mondják (itt a topicban is), hogy "régi", gyenge a CMOS, vagy a jelfeldolgozó proci. Emiatt cc.2 évente veszik az újabb és újabb modelleket (holott esetleg még hibátlanul működik a gép), ami visszahat (közvetve, folyamat részeként) az általad vázolt műanyagégetésre..

Lehet ezen vitázni, de nem ez a lényeg.. változtatni meg egyáltalán nem fogsz rajta se Te se én, se más. Erre halad a világ.

Nekem egy 5-6 éves gépem van (pontosan nem tudom) (20D).
    Használtan vettem (17ezer expo-val, ami nem olyan sok), más már dobná vagy meg sem venné de nekem megfelel.. :-)