.
  • I.C.ram
    "-te azt állítod hogy az emberi viselkedés valami olyan dolog ami országhatárokhoz vagy kontinensekhez kötött és megpróbálsz sorrendet felálítani
    ha közgaszdász vagy pontosan tudnod kell hogy miért alakulnak magyarországon másképp a dolgok,amit az usa 300 éve él azt mi 90-ben kezdtük"

Nemzetgazdaságok vannak, így országok gazdasága/társadalma eltérő lehet, tehát igen, valóban vannak határokhoz köthető sajátosságok. Mint ahogy a japán inkább megdöglik, de akkor is elvégzi a melót, addig egy átlag olasz élvezni akarja az élet minden másodpercét, akár a munka rovására is. De gondolom, ezzel is vitába fogsz szállni. Nyilvánvaló, hogy a gazdaság befolyásolja az embereket. De hol állítottam mást? Megint olyanba kötsz bele, amit le se írtam, csak máshol egyszerűen nem találsz fogást.

"mást sem csinálsz mint kritizálod azokat az embereket akik 300-800 euróból megpróbálnak úgy élni mint egy nyugateurópai v. amerikai ember aki átlagban 5-ször ennyit keres"

Leírtad a lényeget... Miért akar egy magyar ember úgy élni 300-800 euro-ból, mint egy ny-európai 3000-5000 euro-ból? Miért akarja állandóan felvenni a hiteleket LUXUScikkekre, 5 méteres plazmára, új autóra, mikor szalonállapotút lehet kapni 2-3 évesen 1/3 annyiért. Ezt kritizálom csak. Miért akar a magyar mindig többnek látszani, ami? Amerikában a legdurvább 1-2 millió dolláros villák előtt is olyan autók álltak, hogy Kia, Toyota, Chevrolet, Ford, stb. Most biztos meg fogom kapni, hogy akkor én miért vettem bunkóparaszt_gazdaggeci_BMW-t. Nem azért, hogy mutogassam a szomszédnak, hogy nekem telik erre is.

"a környezetszennyezés rohadtul nem abból adódik hogy valaki eldobja-e a szemetet kedves közgaszdász úr!
    ökológiai lábnyomról biztosan hallottál,energiafelhasználás túlfogyasztás,fentartható-e a gerjesztett fogyasztói társadalom"

Normálisan nem megy a reagálás? Csak cinikus gyökérstílusban?

Szerinted a magyar nem fogyasztana ugyanannyit mint az amerikai, ha tehetné? Nagy büdös lófaszt nem. De persze irigykedni mindig könnyebb. Nagyobb a lábnyomuk, de ennek se állítottam sehol az ellenkezőjét. csak azt mondom, hogy olyanok ugatják le az amerikaiakat, akik életükben nem voltak még kint, és nem beszéltek egy szót sem velük.

"amerika kényelemben él,de ugye az már gáz lesz ha kínai is majd követeli ugyanezt?"

Ez is hogy jön ide?????

"a szerinted 'fillérbaszó németek' meg ösztönöznek hogy kisebb autóval járj kevesebbet fogyassz,pedig tudja minden közgaszdász itt is hogy ez visszafogja a gazdaságot"

Na látod, ebből látszik, hogy felületesen nézed a dolgokat. Azért ösztönöznek erre, mert tudják az európai sokkal költségérzékenyebb (főleg az adók miatt). Emiatt sokkal jobban el lehet adni egy olyan autót, aminek olcsóbb - legalább is látszatra - a fenntartása. Kinek akarsz te itthon eladni V6-os benzineseket, 12 literes városi fogyasztással? Hatalmas tévhit, ha azt hiszed, hogy Németországban vagy az EU-ban nem profitorientált vállalatok működnek. EU-ban erre van nagy kereslet, így ezt árulják. Ha olcsóbb lenne az üzemanyag itt is szaladgálnának a SUV-ok, ne félj.

Kormányzati szinten meg tudod miért ösztönöznek erre? Mert hatalmas stratégiai rés EU önállóságában az olajtermelő országoktól való függés. Már pedig, ha nincs, vagy nagyon drága az olaj, akkor megáll az európai gazdaság is. Ilyen egyszerű. Nézd meg mi történt a térségben, amikor elzárták a gázcsapot az oroszok. Bepánikolt mindenki, rögtön elkezdték építeni a brutálnagy gáztározókat stb. EU azt szeretné elérni, hogy minél kisebb legyen a függés a külső országoktól. Ha teljes termékciklust nézzük, jóval környezetszennyezőbb pl egy hibrid, vagy egy biturbó dízel autó, mint egy faék egyszerűségű, modern V6 benzines motor, amik Amerikában szaladgálnak.