.
-
Hát az E85 valóban olcsóbb, mint a gázolaj, még az átalakítás ára is lenyelhető, viszont akik használják (kb 90%-uk) azt mondja, hogy spórolni vagy nem tud vagy csak minimális összeget ahhoz képest, hogyha benzinnel járna...
Próbálgatta 1-2 munkatársam-ismerősöm fele-fele, stb. arányokban illetve 100% etanollal (átalakítva és anélkül is voltak tapasztalatok) a vélemények egybehangzóan azok, hogy ha valaki pénzt akar spórolni akkor nem érdemes beleugrani, ha zöldülni akar valaki akkor érdemes.
pszihopata: én egy 1.6 benzin 110 lovas mégane-t vezettem elég sokat, most egy 1.5dci 106 lovas mégane-om van (tehát ugye teljesítményben hasonlónak mondhatóak). A dízellel én is néha fulldokoltam az elején egyszerűen más a kuplung-váltó illetve a motor karakterisztikája és fordulatszám tartománya. Nekem a tapasztalat az, hogy a benzines 4000 körül indult meg, majd 6000 környékéig nagyon jól ment, szerettem vele előzgetni...a dízel olyan 2000 körül indul meg (érzésre jobban, mint a benzines) ez pedig olyan 3000-3500 környékéig tart kb. viszont ezzel bevállalósabb előzgetéseket még tanulgatom...(bár ez az autó nem is arra való, hogy barom módjára menjek vele, nem is azért vettem arra ott lett volna a VTI, de a fogyasztás nagy úr...)
A benzinessel olyan 8-9 körül járogattam vegyesen (persze városon kívül akár 6 környékére is le lehetett hozni óvatoskodva), a dízellel vegyesbe 5 alatt járkálok, ha dinamikusabban vezetek akkor is megáll 5 körül a fogyasztás.
Felesleges egyébként ezen vitázni, hogy melyik jobb-rosszabb (régen rühelltem a dízeleket, aztán most mégis azt vettem), igazából a cél a lényeg, hogy ki mire akarja/fogja használni az autóját. szvsz