.
-
Ha valami itthon veterán, akkor nyugaton kb 150%ig veterán, mivel ott jóval hamarabb a roncstelepen végzik. Tele van a két nagy német használtautó portál "historische" forgalmis W116-ossal, tehát hivatalosan is veteránnak számítanak.
Nyilván a 6.9-esre gondoltam, abból csak 7400 körül. Ez nem csak a legnagyobb motor a pelattán... mert az a 450-es, ez több annál. Ez egy különlegesség. Kb mint az aktuális S65-ös AMG Merci. Annak idején 2x annyiba került, mint a 450-es társa. Rolls Royce-okkal volt egy árban. Erős kijelentés hétköznapinak nevezni.
Már a benne lévő megoldások is különlegessé teszik. Autómata magasság állítású hidropneumatikus rugózás, M100-as motor, ABS(elsőként a világon), száraz olajozású, az akkori hi-tech biztonságtechnikai megoldások, stb. Ezek teszik különlegessé. Tudom, hogy nem az a tipikus veterán autóval, amiben mindenki szívesen pózol, mert nem kabrió, coupé, nincs 50+ éves, stb, de nekem mégis nagy szerelmem.
Már miért lenne nehezebb lakatolni? Egy W114-es coupénál kapásból nagyságrendekkel egyszerűbb.
Ki a frászkarika hasonlította a Steyr gépészetét az S-osztályhoz?
Klíma, kormányszervó, befecskendezés (1976-tól, előtte a jóval bonyolultabb D-jet volt, de az sem vészes, nekem is az volt a W114-ben), ezek mind ugyanazok, amik a 280/350/450-esekben is van. Ha itt szívás, akkor ezeknél a modelleknél is. A váltó meg szinte megegyezik a 350-es 450-esek váltójával. Szóval pont kiragadtad azokat a dolgokat, amik az általad ajánlott 280-asban is megvannak.
Sokkal neccesebb a motor és a légrugó. De ez utóbbi sem jelent gondot egy képzett Citroen-es szerelőnek, mert gyakorlatilag ugyanaz, mint ami a Citroenekben volt.