.
  • Taranov
    Az utóbbi időben én is igyekeztem körüljárni ezt a külföldi rendszámos kérdést.
    A sok szlovák, német, román, olasz rendszámos autók megjelenése óta az állam (vagyis az állami szervezetek, APEH, VPOP) azzal fenyegetőznek, hogy komoly ellenőrzéseket vezetnek be. Ez nem politika, ez egyszerűen tény, ilyen adók mellett ne csodálkozzanak, ha az emberek nem fizetik be röhögve az összes sarcot.
    Ettől függetlenül vannak jogszabályok, és azok 3 lehetőséget kínálnak:
    1., Külföldön bejelentett lakcímed van (akár ideiglenes is). így tudsz ott adózni, a kitétel azonban az, hogy minimum az év 50%-át + 1 napot ott tartózkodj. Természetesen ezt nem tudják ellenőrizni, tehát ettől nem is kell tartanod, nem járnak 183 napig a nyomodban.
    2., Külföldön bejegyzett céged van. Ezzel a módszerrel cégautót vásárolhatsz és tarthatsz fenn külföldön, viszont ez inkább szlovákiában járható út, mert ott már vannak Magyarországról kitelepülő cégtulajdonosoknak segítséget nyújtó vállalkozások. Nyilván könyvelési költség és egyéb adminisztrációs költségek felmerülnek a céggel kapcsolatban, tehát ezt egy autóért nem érdemes megjátszani.
    3., Flottakezelő cégektől bérelsz, ez az, amit Magnumrolcsi írt le részletesebben. Nem tudom, hogy megéri-e, az Autó2-ben egyre többet írnak róla, talán nem alaptalanul.