[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
The Last Winter (2006)
Mert végülis mi az olaj? Több millió éves állatok és növények maradványai a múltból... Sírrablók vagyunk.
Van odakint valami. Láttam.
Ezt akartam neked elmondani. Most megmutatom..
Egy adagnyi The Thing-es fagyos sarkköri alaptábor-hangulat (szörny nélkül), egy konfliktus ember és ember között, és egy konfliktus az ember és a természet között. Feszültség. Rejtély.
Remek vágóképek, kiváló jellemrajzok, jó színészi játék és operatőri munka.
Ez a mozi gyaníthatóan azért kap kevés pontot az IMDB-n mert kirobbanó akcióra felkészült emberek nem kapják meg a Cobra11-es robbantásokat, a CGI szörnyeket, a hullánkénti 10 liter vért, lényegében eltúlzott akciók (és eltúlzott CGI) nélkül pusztán HITELES mennyiségben elénk adagolt eszközökkel, cselekménnyel, atmoszférateremtéssel, háttérhangokkal, dialógussal, elejtett félmondatokkal, hangsúllyal dolgozik. Nagyrészt dráma/thriller. Maximálisan kihasználtak a szerepek, és a színészi játék. A Last Winter egy "könyv", a képernyőn elénktárva.
Egy teljesen visszafogott és műfajában "hiteles" thriller, amit csak úgy szabad megnézni, ha az ember nem vár hollywoodi csinnadrattát, hanem egy TÖRTÉNETRE készül fel. Egy novellára.
Az utolsó képsornál a csattanónál vizuális értelemben "elharapták a nyelvüket" a készítők.
Itt két lehetőségük lett volna: egyrészt egy nagyon erős képsort berakni a végkifejletről (eladhatóbb a film), másrészt nem mutatni semmit (művészibb és olcsóbb).
Köztes megoldás itt nem működött volna.
Vitatható, hogy jól döntöttek-e, ebben nem vagyok biztos, de gyanítom sokakat felidegel a dolog.
Így egy erős 8/10.