Terrorizmus a nagyvilágban
  • neménvoltam
    #53
    úgy emlékszem, bár kövezzetek meg, ha nem így van, de karácsonykor meghiusítottak egy hasonló merényletet:



    Vonatrobbantást hiúsítottak meg Spanyolországban

    2003. december 24., szerda, 15:22|Utolsó módosítás: 2003. december 24., szerda, 15:23







    Vonat- és pályaudvar-robbantást hiúsított meg a spanyol rendőrség szerdán, karácsony előestéjén. A merényleteket minden jel szerint a baszk ETA terrorszervezet kísérelte meg.







    Szélsőséges baszk szakadárok akarták felrobbantani a San Sebastian baszkföldi városból Madridba tartó vonatot és egy 25 kilós pokolgépet már el is helyeztek rajta. A rendőrség azonban Burgos városánál megállította és kiürítette a szerelvényt, úgyhogy még időben sikerült eltávolítani a pokolgépet.

    Egy másik, ugyancsak 25 kilós robbanószerkezetet megtaláltak a lefülelt két merénylő egyikénél, még mielőtt az elhelyezhette volna a vonaton.

    Angel Acebes spanyol belügyminiszter szerint a nagyerejű pokolgépeket akkor tervezték működésbe hozni, amikor az "aláaknázott" szerelvény beérkezett volna a forgalmas madridi Chamartín pályaudvarra a délutáni csúcsforgalom tetőpontján, 3 óra tájban.

    A pokolgépeket bőröndbe, illetve hátizsákba rejtették a baszk szélsőségesek, akik a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet feltételezett tagjai.

    (MTI)