23609
1418743729.jpg
  • Dzsini
    Minden community goal működik szólóban és privát csoportban is.
  • TokraFan
    Azok rendben vannak, de
    1. Kevés van
    2. A játékot rengetegen játszák solo módban, ez nem egy tipikus MMO ami a közösségre epit. Ezt jól tudtak a fejlesztok is, nem véletlen volt akkora balhé a single mód kinyirasabol. ezen játékosok százezreinek a community goal-ok sajnos nem játszanak. Rajuk is gondolni kell, mert a kötelező opent nem fogjak tudni letolni a torkokon soha.
  • Dzsini
    És a más játékosok által létrehozott tartalom?
  • TokraFan
    Persze, ezért írtam, hogy vannak néhányan akik vég nélkül képesek ugyanazt csinálni, de ettől meg a tartalom véges hiszen nem látsz újat. Ahogy a példában a film eseten, a tartalom változatlan csak az az 1%-nyi ember annyira rá kattant, hogy képes megnézni 1000x. Es ezzel nincs is semmi baj, de élettől meg a többség szeretne inkabb új filmet nézni, új élményekkel gazdagodni. Vagyis nincs itt gond, mert érthető az 1% működése is, de teljesen jogos a többiek igénye is arra, hogy az egyébként kiváló alapra épülő játékhoz érkezzenek fajsúlyos újdonságok is.
  • TokraFan
    Ennél beszédesebb a steam komment szekciója, ahol bar sok idióta is van, akik nem értenek a műfajhoz, de rengeteg negatív comment az unalomba fordulasrol szól. Es ott ez több ezer hozzászóló. En azert bízom az új tartalmakban, Remelem hozzak az elvárt szintet. Kérdés, hogy addig kitartanak-e a játékosok. A 2.1 sok kérdésre választ adhat, ha azzal olyan tartalom jön ami érdemben kitolja a játékélményt es visszahozza a lemorzsolodokat, akkor nem lesz itt gond.
  • Dzsini
    Te is jársz mindenféle fórumon, és pontosan tudod te is, hogy mindig, mindenhol az elégedetlenkedők a hangosabbak. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek hibák a játékban. Nem azt jelenti, hogy nincs mit javítani rajta. Ezeket viszont soha nem is állítottam.
    TokraFan: nem elbeszélünk egymás mellett, beszélgetünk. Többek között arról, hogy te is leírtad, hogy számodra mik lehetnek a célok, és úgy gondolod, hogy másoknak is ezek a céljai, pedig ez pont nincs így. Igenis van, aki szeret vég nélkül bányászni - te nem, de ettől egyikőtök se lesz "rossz" vagy "jó".
    Nem lehet minden játékot mindenkinek készíteni, de minden játék valakinek készül. Van olyan ismerősöm, aki amióta megjelent a Skyrim, gyakorlatilag csak azzal játszik - modok nélkül, a gyári változattal, és bár ismer minden csücsköt és kanyart benne, mégis újra és újra nekikezd, mert egy új történetet ír benne magának. Újra és újra ugyanazt a könyvet kapja, mégis mást ír bele, és más történetet mesél el benne magának. Az Elite-ben is magadnak mesélsz egy történetet úgy, ahogy szeretnéd.

Az E:D kézikönyvben van egy "üzenet", amit az egyszeri játékos egy ügyvédi irodán át kap, amiben egy magát névtelenségbe burkoló jótékony személy a játékost a pilóta akadémián történt sikeres vizsgája után megajándékozza egy hajóval és a kezdőtőkével:
    You may be puzzled right now as to why you’ve just received this little windfall. Nothing wrong with that – I’d be worried if you weren’t.
    But now get ready for lesson number one. When a golden opportunity comes your way – and trust me, they’re few and far between, my friend – reach out and grab it with both hands. Sometimes it’s clever to ask questions, and sometimes it’s not. This time it’s not.
    All you need to know is that my organisation has a very specific remit: to seek out those who have the potential to become real movers and shakers, those precious few with the talent to mould and shape the galaxy around them, to create change on a grand scale.
    We find them, and then we test them. Consider this your test.
    Take the ship. Take the money. No strings, no hidden clauses. Do with them what you will.
    Blaze your own trail.
    Impress me, perhaps you’ll learn more.
    A Friend

Ennyi a kerettörténet, azt gondolsz hozzá, amit csak szeretnél. Magadnak írod a könyved, és nem kell csak azokat a betűket elolvasni, amit mások nyomtattak.
  • Tuvok #8364

Amikor ráérzek, én is el vagyok varázsolva tőle, csak már nem mozgat meg úgy. :) Néha percekig gyönyörködök a látványban, akár egy holdban is háttérben egy nebulával, mert lenyűgöző. Egy ideig van varázsa, de amikor aznap aztán az 5. ugyanilyen mellett megyek el, utána megint nem érzek késztetést hetekig, hogy belépjek. :D
  • Tuvok #8363
    Van mit csinálni, de egy idő után ugyanazt ismételgeted. Mi a tartalom ? Kb. aminek beállsz: kereskedés, felfedezés, bounty, kalóz, bányászat, küldik, csempészés, bár ez utóbbi is kereskedés több izgalommal. Ha mindet kipróbáltad, onnantól ezeket grindeled rangért, pénzért, stb. Amelyik épp tetszik. Meg néha becsúszik 1-1 közösségi event. A grindelés nem tartalom, inkább unalom. És erre NAGYON sokan panaszkodnak. Az, hogy amit más megcsinál 3 hónap alatt Te elhúzod 1 évig az szintén nem tartalom, csak ráérős játékstílus.
  • Janicsillagasz
    Jelen! Én pl még mindig annyira el vagyok varázsolva ettől a játéktól hogy még mindig alig várom hogy hazaérjek melóból
  • Dzsini
    Még nem létesítettek, egyelőre a kiválasztás folyik, aztán a legjobb jelölteket továbbítják a Frontier felé, és megbeszélik, hogy mik lesznek a következő lépések.
  • Tuvok #8360
    Feltételezem jársz a hivataloson néha, és olvasod a panaszkodókat is, nem csak a focistákat és fanatikusokat. Amiket a játék alapjaiban ad pár hónap kipróbálni, onnantól van alapod ítélkezni felette. Vagy találsz benne olyat, ami megfog és visszatart, vagy mész mással játszani. 100-szor megcsinálni ugyanazt nem tartalom. Ha találsz magadnak közösséget, esetleg Winghez haverokat, még tovább tudod húzni, de sokan teljesen magányosan játszák. Ha nekem nem lett volna az elején akivel együtt játszok, 3 hónap alatt meguntam volna. És sokan meg is unták, nem 100-ból 1, hanem 100-ból 80. Csak nézd vissza a topikot, vagyunk 4-5-en akik 1 éve is itt voltak, a többi 20-30-40 rég abbahagyta. A lelkes újak tartják életben csak.
  • TokraFan
    Szerintem elbeszéltek egymás mellett. Tartalom alatt egy sandbox játékban en azt értem, hogy olyan a tartalom, ami lehetővé teszi a folyamatos célok kitűzeset. Elite-ben nekem az a gond, hogy a grindelesnek egy idő után nem nagyon van mar értelme. Megveszi az ember a legnagyobb hajót, bányászott mar, külldizett mar, mindent kipróbált mar, de egy idő után minden repetitiv. Persze banyaszhatok vég nélkül, de minek, ha a pénzen mar semmit nem tudok venni,mert mar minden megvan? Felfedezni egy idő utan minek menjek, ha teljesen egyforma a nagyrésze, újat mar nem láthatok? Vagyis raun az ember ezekre egy idő utan, mert véges a tartalom, pontosabban a megvalósítás olyan, hogy mar nem mutat újat. Ettől meg lehetnek olyan emberek, akik a jól ismert repetitiv, sokszor látott tartalommal tovább nyomják, de újat mar ok sem látnak, tehát a tartalom véges. Olyan ez, mintha veszel egy filmet DVD-n, megnézed es jól szorakozol, aztán talan meg megnezed ujra 1-2 alkalommal, de 50x nem fogod mert megunod ugyanazt nézni. Ettől jöhet valaki aki azzal érvel, hogy megnézheted meg 1000x is csak rajtad áll, de ettől meg az a tartalom az emberek 99%-anak mar unalmas lesz. Valami ilyesmit érzek en itt is. Mondjuk ezzel együtt szerintem kevés játékról mondható el, hogy 2-300 óra van benne az unalom faktorig, úgyhogy az Elite meg így is egészen jól áll.
    Jut eszembe, az eurotruck azert rossz példa, mert ott is folyamatos az igény az új térképére, új kamionokra. Idővel ott is unalmas mar ezred szerre végigmenni ugyanazon az úton, ugyanazzal a kamionnal.ncsak ugye ott modokkal a végtelenségig bővítheti magának akárki a játékát.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.04.29. 15:53:17
  • Janicsillagasz
    Melyik is az a rendszer ahol állomást létesítettek a Naprendszertől 4.000 (?) fényévnyire?
  • Dzsini
    Ebben igazad van, és Braben is elismerte interjúkban, hogy ezzel hibáztak, mert nem tették eléggé láthatóvá és elérhetővé a dolgokat, bár azok ott voltak (volt olyan küldetéság, amihez hónapok alatt 1-2 ember jutott el) - ezért is jön a 1.6-al a térképre kereshető módon a rendszerállapotok jelzése, ezért kerülnek fel azonnal a Community goalok (nem kell hozzá a GalNetet se olvasni), ezért alakítják át a küldetésrendszert, hogy lehessen látni mi is történik ha felveszel és teljesítesz egy feladatot, ezért alakítják át a kommunikációt az NPC-kkel, és még rengeteg mindent.

Tuvokkal is egyetértek sok mindenben, abban viszont nem, amit ő az elején állított, hogy nincs tartalom a játékban, és a lakott rendszerekben nincs mit csinálni. Ezt próbáltam megmutatni, hogy van, mert amit a közösség tesz hozzá a játékhoz, az ugyanúgy része, ez egy MMO jellegű játékban így működik. És ezt hangsúlyozni kell mindenhol, mert sokak csapdába esnek azzal, hogy "mindenféle küldetést csináltam már, bányásztam is, kereskedtem is, ennyi volt a játék", pedig egy óriási részéről a játéknak nem is tudnak - ha tudnak róla, de úgy döntenek, hogy őket az nem érdekli, vagy kipróbálják, és nem jön be, az már az ő döntésük, de az már ismereteken alapul, nem tudatlanságon.
  • Dzsini
    Én úgy vagyok ezzel, hogy nem mondok ítéletet valami felett úgy, hogy nem ismerem (és akár nincs is szándékomban megismerni). Az pedig, hogy másokat mi szórakoztat, szintén nem releváns, hiszen az FPS-eket is milliónyi ember szereti, én meg tizensok éve leszoktam róluk, nem érdekelnek. De ettől még nem fogom azt mondani, hogy az XY játék ilyen vagy olyan. Mert nem tudom. Egy másik játék pedig, ha nekem tetszik, és 99 másik embernek nem, attól még számomra lehet szórakoztató. Nem vagyunk egyformák.

Azt viszont fontosnak tartom, hogy lehetőséget adjak mindenkinek arra, hogy maga döntse el, hogy neki mi tetszik. Jelen esetben nem mondom azt, hogy az Eliteben nincs tartalom, mert engem bizonyos részei nem érdekelnek. Nem mondom, hogy a bányászat/csempészet/fejvadászat/felfedezés/powerplay/kalózkodás tartalom nélküli azért, mert nekem épp nem jön be a játék azon része. A tudásomhoz mérten segítek mindenkinek abban, hogy kipróbálhasson bármit, ami érdekli - aztán majd ő eldönti. Ha pedig úgy érzi, hogy mindezek mellett neki elég volt ennyi, akkor egészségére.
  • TokraFan
    Jó mondjuk azert az nem túl acélos, hogy a létező gyári tartalmakért a fórumokat kell bújni, hogy tudj róla. Ez manapság így nem működik. Tömegek szamara biztos nem, gondolom a Frontier sem egy szűk fanatikus hardcore magra építi a játékot, akik napi szinten órákat töltenek a fórumokon. Ebben azert van igaza Tuvok kollégának.
  • Janicsillagasz
    Na ezt én is nagyon hiányolom.... egy kis ikon a már bejárt rendszerekhez.
  • s_andras
    Igen, azokat már én is nagyon várom. Megnéztem az erről szóló bemutatót, de abból nem derül ki, illetve nagyon úgy tűnik hogy nem lesznek olyan kis ikonok a galaxistérképen mint amik vannak a hajóknak/küldetéseknek/barátoknak/stb, hanem "csak" egy listát kapunk. Pedig én be akartam volna jelölni az összes általam felfedezett rendszert hogy lássam, merre jártam.
  • Luciferkee
    Vicces, de én azt csináltam / csinálom, hogy akiket kimaxoltam ott veszek egy sidewindert a környéken és akkor tudom, hogy ott már nincs "keresnivalóm".
    A jó trade útvonalakon pedig otthagyok 1-1 haulert, így nem felejtem el és később visszatudok menni.

Persze 2.1-től ez érvényét veszti. Hála istennek jönnek a bookmarkok a térképhez.
  • s_andras
    Azt hiszem talán az a baj, hogy nem elég a "nagy" államnak dolgozni, hanem váltogatni kell minden rang után azt a frakciót akinek dolgozol. Menj egy másik rendszerbe, és az ottani helyi Fed. frakciónak dolgozz. Érdemes feljegyezni hogy melyeket használtad már, nehogy később újra olyanba fuss bele akik több rendszerben is jelen vannak.
  • Tuvok #8350
    Hiába adnak hozzá, ha a játékosok fele rövid idő alatt kiismeri és megunja azt is, a másik felét meg nem is érdekli. Túl sok korlátja van a játéknak ahhoz, hogy végtelennek legyen mondható. Lehet az örök ismétlődést végtelennek gondolni, de mint a mellékelt ábra mutatja sokaknak az inkább unalom faktor.
    Eleinte lexikonnak látod azt, ami pár hónap után csak egy regény. Max van benne 1-2 fejezet, amit szívesen újraolvasol. Aztán idővel visszateszed a polcra.
  • s_andras
    Igen, ez is jó megoldás lehet, gondoltam is rá. Ki fogom próbálni ha muszáj, de úgy vagyok ezzel hogy az már régen rossz ha olyan sokáig kell birkóznom egy kalózbandával.
  • Janicsillagasz
    Hehh valahogy nem bírom felfogni hogy egyesek hogy képesek csettintésre kimaxolni a rangjukat. Én már nem tom hány tucat küldetést csináltam a Föderációnak és még mindig a Midshipman-nél tartok..... De a repu már 100%.....
    Utoljára szerkesztette: Janicsillagasz, 2016.04.29. 13:46:05
  • Luciferkee
    A harc miatt befutó rendőrök miatt javaslom, hogy kapcsold ki a "report crimes against me" opciót. Így nem jönnek "megvédeni".
  • s_andras
    Írj egy levelet a [email protected] címre a problémával. Ugyan már másfél hónapja nem frissültek a direktívák, de biztos segítenek.
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2016.04.29. 13:43:42
  • s_andras
    Persze, már rég. Amikor bejött az új 4-4 rang, első dolgom volt azokat is megcsinálni.
  • Dzsini
    A birodalmi rangod megvan már hozzá? Az talán még több idő lesz, mint a pénzt összelapátolni rá :)
  • s_andras
    Rendben, köszi, akkor azt hiszem előbb egy kör erejéig ellátogatok oda a multi-ASP-emmel mert épp abban ülök, aztán majd elviszem a pitonom is, bár nem szeretem variálgatni a modulokat (ki kellene cserélni az összes hull reinforcementet cargora).
    Nem szívesen lövöldöznék a Rend őreire, ezért csináltam úgy. Tapasztalataim szerint amúgy is jobban járok ha mindig alávetem magam az ID-nek, mert amikor csak egyszer elrontom az elkerülő manőverezést, azzal sokkal rosszabbul járok. Kalózoknál persze más a helyzet, azokat lehet lőni, bár ha már ketten vannak, akkor azok is könnyedén leszkennelhetnek, vagy a harc miatt mindenképpen befutó rendőrök... És mindez idő, idő, idő. (Kell a NAGYON sok pénz, hiszen össze KELL raknom a full A-s Cuttert )
    Utoljára szerkesztette: s_andras, 2016.04.29. 13:33:57
  • Dzsini
    Azt állítom, hogy végtelen, de azt már te döntöd el, hogy ezek közül mennyivel foglalkozol, és a habitusodtól függ, hogy azokkal mennyit.

Nem olvassák újra a könyvet, hanem írnak bele, és elolvassák azt, amit mások írtak. Mert az első pár oldalon van szöveg, de a könyv nagyobbik fele egy üres papír, amire bárki felírhatja azt, amit szeretne (például idén év elején írtak bele egy hatalmas expedícióról a Beagle Pointra). Van, aki nem szeretne írni, és nem olvassa el azt, amit mások írtak - neki az első pár oldal biztosítja a pár hónapnyi elfoglaltságot, és ők mennek a könyvtárba egy újabb könyvért. A többieknek, akiket érdekel, ott van a könyv nagyobbik fele, ráadásul sok-sok üres lap, ahova felírhatja a maga történetét.
  • Tuvok #8341
    Te azt állítod a tartalom végtelen. Ha így lenne, örökké játszanánk vele és mindig lenne benne új. De nincs. Igenis sokkal több lehetőség lehetne egy ilyen kaliberű játékban, bár bővül de nagyon lassan, túl lassan. Nagyon-nagyon sok játékos már rég ráunt a játékra (persze szerencsére utánpótlás akad), mert átlagosan csak pár hónapra van benne tartalom, annyi idő alatt bőven mindenbe bele tudsz kóstolni annyira, hogy még akár rá is unj. Évekre csak a tényleg kitartóaknak lesz. Nézd vissza a topikot, a legtöbb arc pár hónap után eltűnt. Ennyi van a játékban, onnantól csak azokat ismétled amiket már csináltál korábban. Az meg már nem tartalom, hanem a könyv újraolvasása.
    Utoljára szerkesztette: Tuvok, 2016.04.29. 13:24:02
  • Dzsini
    Minek? Ugyanazért, amiért bármilyen más játékkal játszol. Én pihenek, más kihívásokat keres, megint más pedig (mert közvetít) konkrétan a megélhetését biztosítja, tehát dolgozik. Ez innentől filozófiai kérdés :)

És erre próbáltam rámutatni az elejétől fogva, amit most te is leírtál - nem tartalom nincs a játékban (ez volt az alapfelvetésed, és erre reagáltam először), hanem olyan tartalom van, aminek egy részét kipróbáltad, és nem kötött le, és valamilyen okból nem foglalkozol azzal, hogy ezen kívül találj vagy létrehozz bármit, akár egyedül, akár másokkal együtt. Ami nem baj, de azt állítani, hogy valami nincs, attól, hogy te nem tudsz róla, az téves.

A sandbox játékoknak igazából egy feladata van - biztosít egy homokozót, és azt te döntöd el, hogy mennyi időt milyen módon töltesz el benne. A lehetőségek valóban kvázi végtelenek, de azt te döntöd el, hogy számodra mi is az, ami egyáltalán érdekes, mi az, amivel időt szeretnél tölteni.
    De senki nem írhatja elő, hogy más számára is ugyanaz legyen érdekes. Ha neki az a jó szórakozás, hogy kamionozik T9-el a végtelenségig (vagy felváltva az Euro Truck Simulatorral és ezzel), akkor neki az a jó szórakozás. Ha mindezt úgy teszi, hogy Twitchen közvetítii, és beszélget a nézőivel, és a többi Hutton Truckerrel, akkor neki az a jó szórakozás. Minden MMO-t az tesz élővé, amit a játékosok beletesznek.
  • Tuvok #8339
    Amiről amíg nem hallottál, az számodra nem létezik addig. Attól, hogy hallasz valamiről meg még nem vagy köteles kipróbálni ha nem érdekel. Ha kipróbáltad, nem vagy köteles örökké csinálni, csak mert a tartalom része. Nem bányásztam egy óránál tovább, mert brutál unalmas. Eszem ágában sincs újra bányászni, csak mert van még 800milliárdtrillió aszteroida. Aki szereti csinálni, úgyis csinálja. Van aki felfedezni nem menne ki a világ minden kincséért sem. Van aki nem csempészne.
    Ha nem "repkednék" rendszerről rendszerre, már 1 éve abbahagytam volna. Ami akkor volt lakott területen belül, és érdekelt, kipróbáltam. Lőttem, csempésztem, kereskedtem, küldiztem, amíg rájuk nem untam.
    Az, hogy a játék végtelen nagyon szubjektív, kamionozhatsz T9-el a végtelenségig ja. De minek ? Ha unod, vagy szereztél annyi pénzt, amennyi akartál ? Akkor nem csinálod tovább. Ja, van 400 milliárd csillag, egy részéhez van is értelmes elmenni, felfedezheted az összeset, de minek ? Ugyanolyanok. Megunod. Nagyon sok lehetőség van ez tény, de a játék pár hónap alatt kiismerhető, teljesen kipróbálható, a Cutter is elérhető, onnantól meg vagy találsz még valamiben kihívást, vagy nem, csak ülsz a hajódban, és gondolkodsz mi olyat csinálhatnál, amit még nem csináltál és érdekel is, vagy már csináltál, de még nem untad meg teljesen. Vagy mész és játszol mással, mert újabb és érdekesebb. Kb 30 magyar van még a Barátlistámon és 10 külföldi, 2 szokott még fent lenni. Egy éve több mint a felük fent volt este. A többi ráunt, abbahagyta, nem érdekli már. És idővel ez vár mindenkire, mert nem talál már benne kihívást.
  • Dzsini
    Ha te nem hallasz róla, akkor nem is létezik? Mert te ezt mondtad, hogy nincs tartalom. Attól, hogy nem figyelsz oda a fórumokra, a közösségi felületekre, a játékbeli hírcsatornákra, attól még azok léteznek, és az általuk létrehozott tartalom is létezik. A Beagle Point expedíció is attól lett "hivatalos", mert bekerült az ED hírlevélbe, vagy a GalNet newsba? Előtte hónapokon át szervezték, tervezték, készítették elő a játékosok, és a Frontiernek semmi köze nem volt hozzá, nem szóltak bele semmibe, enélkül gyűlt össze több, mint ezer játékos, akik elindultak (és az indulás után volt a hírlevélben és a GalNeten erről egy cikk). Amikor célhoz értek, akkor készített az FDev egy közvetítést onnan, és kaptak ajándékot a résztvevők.

Abban igazad van, hogy a tartalom szubjektív. Neked véges, mert nem készítesz újat, és nem keresel újat, "csak" repkedsz rendszerről rendszerre. Másnak gyakorlatilag végtelen, mert ő keres és készít újat, mert ő így döntött, és ő nem "csak repked", hanem kitalál újabb sportokat, versenyeket, mindenfélét, akár egy expedíciót. Ez mind plusz tartalom, amit létrehoznak a játékosok, de ha te nem akarod, akkor nem hallasz róla.
  • Janicsillagasz
    Hát erre a magyar ED honlapra lehetetlen regisztrálni. Valamikor január elsején "sikerült regisztrálni", de ugyanúgy mint most: jelszóemlékeztető e-mail-t kértem, ki is jött, írja hogy kattintsak az alábbi linkre a jelszó megváltoztatásért. Ok, rákatt, visszajön a jelszóemlékeztető lap a ED.hu-n, ott megint megadtam a nevem, és megint küldi ugyanolyan e-mail-t. Jelszóemlékeztető/jelszógeneráló helyett uganazt az e-mail-t küldi el amire ugyanaz a visszairányító link jön, amiből ugyanaz az e-mail érkezik....
    TeamSpeak-re nem bírok belépni mert jelszavat kér. És azt honnan szüljem ki mert a honlapon nincs megadva.
    Még január 3.-án küldtem nekik egy üzenetet, arra se jött válasz.
    Szerettem volna segíteni a magyar frakciót, de így már nem is érdekel....
  • TokraFan
    A terjeszkedés kevéssé foglalkoztat. A mérnök feature jó lesz, bar nekem az sem teljesen új, mivel X Rebirth-ben ugye ez alap sok egyéb felvehető ember mellett, bar itt nem pont az a megoldás lesz. Egyébként is csak elmelkedek, jelenleg úgy vagyok ezzel, hogy ha a méretekre vágyom akkor meg néha beizzitom az Elitet, sajnos ennél többet nekem mar nem nyújt jelen állapotában, de nagyon várom a 2.1-et, az remélhetőleg ad majd egy újabb pár tíz, esetleg több óra új játékélményt. Ha meg összetettebb sandbox élményre vágyom, akkor tolok egy kis X Rebirth-ot, a 4.0 óta egy egészen kiváló űr sandbox szimulátor lett belőle, pedig nagyon utaltam amikor kijött. Szívem szerint a kettőből gyúrnék egyet.
  • Tuvok #8335
    Ha valamiről nem hallasz, mert nincs hivatalosan hirdetve, akkor nem is tudod kipróbálni.
    A tartalom szubjektív és nagyon is véges, mindenki számára ott jön el, amikor úgy érzi megunta, nincs mit csinálnia. Nincs benne számára új.
    És ez mindenkinél eljön egyszer. Ha nem így lenne, örökké játszanánk vele. De nem így teszünk, a régiek is megunták már, és akármilyen furcsa, még Te is meg fogod unni egyszer. Semmi sem tart örökké.
    Jönnek lelkes újak, akik életben tartják a játékot, mellé még pár őskövület, akik kitalálnak pár nem hivatalos dolgot, amivel még el tudják ütni az időt. Egyszer márpedig minden kimerül, az ED szerverek se fognak örökké futni, Te is tudod.
  • Janicsillagasz
    Na ez azért tényleg így van. Minél nagyobb a majomketrec, annál "kevesebbnek" tűnik benne a fix számú majom :D
    Ilyen téren mégse jó ötlet a terjeszkedés.
  • Dzsini
    További gondolat a gyors, szabad terjeszkedés (új bázisok alapítása) miatt felmerülő problémákról, hogy már a mostani kb. 20 ezer lakott rendszer is "üresnek" hat, sokan panaszkodnak, hogy alig találkoznak emberekkel, csak a Community Goalok és néhány híresebb rendszer közelében. Ennek egy része abból is adódik, hogy sokan játszanak szólóban vagy privát csoportban, de abból is, hogy a a mostani világ is rettenetesen nagy (összehasonlításképpen a Star Citizen 150 rendszerből áll majd, az EVE pedig kb. 7500-ból, és ezek nem 1:1 méretarányúak), ha még szét lehetne tolni nagyobb tempóban a határokat, akkor az még jobban felhigítaná a dolgokat, és a mostani rendszert nézve nem 2-4 community goal futna egyszerre, ahol a játékosok tömörülhetnek és találkozhatnak egymással, hanem sok tucatnyi, vagy akár sok száz is - melyikhez menjen a játékos, ha szeretne másokkal találkozni? Hány játékos kellene ahhoz, hogy egy CG sikeresen véget érjen? Elég alacsonynak kellene lennie ahhoz, hogy a játékosnak sikerélményt okozzon (akár egyedül is?), viszont elég magasnak, hogy azért kihívást is jelentsen egy gombnyomáson túl.

Nem mondom, hogy nem megoldható - mert az, bizonyára, és ha ez lenne a szándék a játék készítői mögött, akkor ki lehetne alakítani egy működő módszert rá. De az Elite az elejétől fogva nem igazán erről szól, és főleg azóta nem, hogy hivatalosan is kukázták a szóló sztori alapú tartalmat (amikor én is úgy döntöttem, hogy mégse rendelem előre a játékot, és vártam egy évet azzal, hogy belekóstoljak a mostani állapotába).
  • Dzsini
    A minecraft nem egy központi szerverrel működik, mindenki indít sajátot, kedve szerinti modokkal, stb. A Second life egy végképp üres papírlap, amit gyakorlatilag csak a játékosok töltenek fel tartalommal, ott a "játék" abból áll, hogy jelen vagy. A TOR-t nem ismerem, de ott van az EVE is, ahol létezik a játékosok által közvetlenül végrehajtott építkezés, de az más skálán működik, az ottani Li Yong-Ruik játékosok.

Itt is megvan a lehetőség, de mivel az Elite egy történetvezéreltebb világ, így itt jelenleg sokkal üdvösebbnek tartom a most elérhető, korlátozott építkezési lehetőséget - a Frontier tervezőgárdájával a fórumon megtárgyalva, nem egy játékbeli "itt épitek bázist" gombot megnyomva. Van rengeteg lehetőség most is, építenek, bővítenek, és rombolnak is játékoscsoportok dolgokat, de itt az alapötlet az, hogy a játékosok önmagukban senkik. A fegyverek módosítása nem tűnik bonyolult dolognak, de arra se egy játékos lesz képes, hanem egy NPC, akinek a kedvében kell járni ahhoz, hogy a tudását megossza veled. Ha az az alapelv a játékban, hogy én nem tudok saját kútfőből robbanólőszert gyártani, akkor nem tartanám jó ötletnek, hogy űrbázist tudjak építeni. Nem illik a világba. Ha valamikor eljut a játék odáig, hogy "befejezett" a történet, és esetleg megnyitják a világot a játékosok között, akkor majd igen - akár személyesen futtatott szervereken is. Úgy, ahogy most van, a mostani megbeszélés alapú működés jónak tűnik - rengeteg lehetőséget ad, de központilag felügyelik azt, hogy a világba és a tervekbe illeszkedjen, amit egy-egy csoport szeretne.
  • TokraFan
    Az építés kapcsán lényegtelen az MMO jelleg, az simán kivitelezhető központi szervereken is, erre milliónyi példa van (second life, TOR, de akar a minecraft is megemlíthető). A többivel kapcsolatban pedig azert nem értek egyet, mert a kettő nem zárja ki egymást. Minden amit felsoroltál, működne akkor is, ha lenne építési lehetőség. Meg néha kicsit az az érzésem, hogy ha a Frontier tenné bele az építést es jönne a hírlevél lel, akkor huledeznel milyen jó, de ha a játékosok mondjak, akkor mar mas a helyzet. Van amiben meg tudsz győzni, lásd lentebb is, de ebben a kérdésben nem láttam meg olyan érvet ami meggyozne arról, hogy miért ne lenne üdvözlendő feature az építés.