ELITE: Dangerous

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

PiszkosFred
Hat, emeltek rajta par honapja valamelyik nagyobb updateben. En is csak ugy vettem eszre, hogy cimbora kezdett jatszani es segitettem neki, es akkor lattam, hogy az egyszeri futar melo is mennyit hoz, en meg emlekeztem, hogy mit ossze nem kinlodtam es rohangaltam anno, mire megvettem a "csoda" haulert kereskedni. 😊 Utana a Cobraig vezeto utrol nem is beszelve. De nem baj az, nem sajnalom, jo elmeny volt, elveztem, volt egy cel elottem es elertem, kozben pedig megtanultam minden, amit a jatek nem ragott a szamba (legalabbis ami a kezdeshez szukseges volt).

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

KiruHoshino
Teljesen egyetértek. Nekem több mint egy évembe telt mire összeszedtem egy Anacondára való úgy, hogy eredetileg a Clipper-re rangoztam magam. A rang meglett, de Clipper helyet Anacondát vettem. Igazából mindig azt csináltam amihez épp kedvem tartotta. Volt, hogy felfedező útra mentem, fejvadászkodtam, kipróbáltam a bányászást, csináltam a küldetéseket és meglátogattam a Guardian romokat.

http://pokemon-arena.kyokai.hu Életfilozófiám: \"A bosszú édes, de kalóriamentes!\"

Maxyka
Ennek örülök. Ez régen is így volt?? Nekem béta óta megvan a játék. Sajnos nem sok alkalmam volt játszani vele mert hamar eladtam a pc-t. És akkor még eléggé grindfeszt volt egykét alap dolog. De ennek örülök hogy sok mindenen változtattak.
2.4 - el még mindig kérdéses mi fog bekerülni a játékba mert úgyebár ez még a horizon hoz tartozik így nem is számítok forradalmi változásra úgyan is csak dlc-t kiegészitő patchről van szó. Azon se lepődnék meg ha továbbra sem lenne több interakció a thargoidokkal.
Inkább külön dlc-ként tudnék tekinteni rá mint mindenki által szabadon választható opció. Na meg annyi potenciál van benne hogy külön kiegészitő csomagot lehetne építeni rá.
Utoljára szerkesztette: Maxyka, 2017.06.29. 13:17:44

Online vásárlás! Közel a j?v?.

Dzsini
Grind se kötelező, ha nem akarod. Ha eltökéled, hogy csakis a maximumra fejlesztett mérnöki eszközökkel működő hajóval vagy hajlandó játszani, akkor ahhoz szükség van rá. Nekem egyik hajóm sincs agyonmérnöközve, és teljesen jól megvagyok nélküle. Nem ugrik 60 fényévet a hajóm, de nem sietek sehova. Nincs a Federal Corvette-em, de nem is érdekel. Van Clipperem, de ahhoz a rangot normál játék mellett szedtem össze, pár hónap alatt. Nem siettem sehova miatta.

Egyetlen játékirány van, ami igazából grindot "követel meg", az a professzionális PVP - mert ott hasonlókkal kerülsz szembe.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.06.29. 13:00:50

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Maxyka
Visszatérünk erre ha nagyon átmegy grindbe a dolog. <#nezze>

Dzsini
Azt ne felejtsd el, hogy ez egy játék. Azért játszod, hogy jól érezd magad, nem azért, hogy legyen miből kifizetni a rezsit.

Ha neked a "jól érzem magam" része az, hogy millió pénzeken ülsz a játék elején, mikor semmit nem tudsz róla, akkor megteheted. Ahogy nem rég írtam: a játék egy hatalmas, üres, nyitott könyv, amibe te írod a történeted. Te döntöd el milyen hosszú lesz a történet, és hogy milyen kalandokat választasz.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.06.29. 12:56:04

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
Néztem pár újonnan induló PS4 játékos streamet, rögtön a kapott nyitóküldetés(ek) pár százezret hoznak, azzal pedig egy második körös gépbe már bele is lehet ülni.

Maxyka
Az áldott tudatlanság. De azért ha egymás mellé teszed a két dolgot: hogy csempész innen ide egy kényes ügyfelet 50.000Cr- ért vagy menj el ide és scanneld be ezt 300.000Cr-t azért az ésszerűség határain belül nyilván mindenki a második opciót választaná.
Ha most nektek adódna a való életben egy lehetőség, hogy millió forintokat keressetek havonta élnétek vele? Vagy hagynátok a fenébe mondván túl fiatalok és tapasztalatlanok vagytok a pénzhez és ez elvenné az élet értelmét.
Szerintem a rendszerben kellene keresni a hibát. Elég baj az hogy az egész rendszer működése a pénz köré épül. Még a játékban is?. El lehetne lehetetleníteni ezeket a dolgokat is ha a bizonyos értékek, fejlesztések megszerzése nem pénzhez lenne kötve hanem reputációkhoz és egyéb eseményekhez amihez főként bele ölt idő kell, de ne érezze úgy az ember hogy grindel egy életen át. És most részletesen bele lehetne merülni olyan feltevésekben hogy amiért többet dolgozol azt jobban tudod majd értékelni mert ez mindig is így volt. De ebbe nem mennék bele csak egy saját vélemény volt...

PiszkosFred
A penzt nagyon konnyu megkeresni a jatekban, emiatt nem aggodnek, foleg mostansag, amikor az alap kuldetesek jutalmai is eleg magasok mar, es igy csak orak kerdese, hogy meglegyen egy cobra, amivel mar barmibe belefoghatsz, nagyobb tetelben, legyen az barmi, amihez kedved van.

Dzsini
Régen a neutroncsillagok és fekete lyukak hozták a legjobb pénzt. A galaxisban van két nagy fánkforma rész a központi fekete lyuk körül, ahol milliószámra (szó szerint) vannak úton-útfélen a neutronok (ezeket hívják neutronmezőknek). Egy közepesen felfedezésre felépített hajóval ki lehetett oda menni ~1 nap alatt, és utána gyakorlatilag ugrás-szkennelés (mert csak a központi égitestet kellett)-ugrás-szkennelés-ugrás....

Majd hazatérve pörgött a pénzszámláló.

Maxyka
Valószínűleg ha kóborolsz a vakvilágban és be scanneled az rendszereket amiken átmész akkor csak ritkábban fogsz belefutni terra formálható föld alapú bolygókba mintha szándékosan keresnéd őket.
Speciel egy áruszállítás egyik rendszerből a másikba, csempészet,bányászat fog -e annyi pénzt hozni amivel vígan elvagyunk?

Dzsini
Azért ez lényegesen egyszerűbb, mint a neutronmezők farmolása 😊 Bár én azt is élveztem, amikor azon a részen haladtam át Beagle Point felé... a mai fiataloknak már ez is kimarad 😉

PiszkosFred
Ez nem kiskapu 😊 Ez egy lehetoseg, amelyet evek ota csinal mindenki, a felfedezes eleg sok penzt hozott eddig is.

Az mar mas kerdes, hogy a lenti weboldal adatbazisa es utmutatoja alapjan az utvonal most mar rendszerezesre kerul, igy idot sporolsz es munkaora/szerzett credit arany lenyegesen jobb lesz. Szabalyellenes? Nem. Etikus? Hat, en speciel nem tartom annak kezdeskor, de ahogy lentebb is irtak, amikro mar van egy konda a segged alatt, akkor jol tud jonni nemi extra proba/fejlesztes miatt. Akkorra mar ugyis tisztaban vagy a jatekkal es el is ertel annyit, hogy ennyi konnyitest megerdemelsz. De, ez csak egy velemeny.

ez nem kiskapu. valaki vette a fáradtságot és gyártott egy ilyen eszközt, ami amúgy elég ötletes. az már egy más kérdés, hogy használod-e.
gondolom az is poénos lesz amit a frontier kezd vele. már ha kezd vele egyáltalán valamit.
Dzsini
A felfedezés a többi pénzkereseti módszerhez képest nagyon lassú és rosszul kifizetődő dolog volt, és aránytalanul fizetett bizonyos égitestek jelenlétére és fontosságára.
Változtattak rajta, megnövelték a terraformálható és földszerű bolygók bevételét elég masszívan, és ez tulajdonképpen járulékosan hozta azt, hogy lehet találni ilyeneket a lakott világok közvetlen közelében is.

Innentől már csak egy adatbázis kellett hozzá (amit az évek során feltöltöttek a játékosok), és egy kereső, ami leszűri neked a dolgokat - egy olyan játékos, aki nem jár fórumokra, nem böngészi ilyen célból az adatbázisokat, az nem fog ebbe belefutni, alkalmanként lesz egy kis plusz bevétele. Más pedig, ha úgy gondolja, kihasználhatja a lehetőséget, és feltöltheti a pénztárát. Igazán sokat nem számít, a játékban pénzt termelni soha nem volt túl nehéz feladat. Ebben az az érdekes, hogy szinte 0 befektetéssel el lehet kezdeni és az elején nagyon gyorsan nagyon sokat fizet.

Maxyka
Jogos ez eléggé szétcseszné a játékélményt. De mért hagynak ekkora kiskapút a játékban?

Dzsini
Alapból a hajód felfedező szkennere a hajótól 500 fénymásodperc (ls)-en belüli objektumokat fedezi csak fel, ha használod. Ebből az eszközből (Discovery Scanner) két nagyobb fajta van, a félmilliós 1000ls-re "lát", a másfélmilliós pedig a teljes rendszert felfedezi neked. Emellé kell még egy részletes felszínszkennek (Detailed Surface Scanner), ez tulajdonképpen megduplázza a kapott pénzt a szkennelt objektumért.

Ha ezt a rövidítést használnád (én nem ajánlom), akkor elmész néhány olyan rendszerbe a listáról, ahol 500 ls-en belül van az ajánlott égitest, és azokat leszkenneled. Az ebből kapott pénzből megveszed a DSS-t és a közepes szkennert, leszkennelsz még párat az 1000 ls-en belüliekből, majd ebből a vagyonból összeraksz egy korrekt felfedező sidewindert - erősebb FSD, fuel scoop, ilyesmik - és néhány óra után fürdesz a pénzben.
És semmit nem fogsz érteni a játékhoz, csak lesz egy csomó pénzed.

Ajánlott módszer: juss el addig, hogy van egy korrekt második-harmadik generációs hajód (Cobra III, Diamondback Scout, Type 6, ilyesmik), rendesen felszerelve normál pénzkereseti eszközökből, és akkor használod ezt egy kis plusz költőpénz "legyártására".
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.06.29. 11:41:03

PiszkosFred
Veszel egy scannert a ladikra es kesz, azzal mar el tudsz indulni. Kesobb majd upgradeled a scannert (minel jobb, annal nagyobb a hatotavolsaga), ahogy lesz ra penzed. Esetleg egy fuel scoopot, ha nem akarsz folyton megallni tankolni.
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.06.29. 11:40:17

Maxyka
De gondolom nem elég csak belépni a játékba és sidewinderel útnak indulni. Valamiket csak venni kell hozzá? 😄 (vagy később..)

Dzsini
#16928 - nem volt olyan rég 😊

Maxyka
Kellenek a thargoidok ellen 😊

Maxyka
Tutorialt légyszi 😊

Dzsini
És igazából semmi pénzre nincs szükség hozzá. Az első ilyenből, ami 500ls-en belül van megveszed az intermediate, aztán a következő három, 1000ls-en belül levőből az advanced discovery scannert és egy fuel scoopot, és a többit akár a kezdő sidewinderben is végig lehet pörgetni.

Így lesznek harmless Pythonosok és Anacondások 😊

Futottam egy kört kíváncsiságból, 1 óra alatt 18milliót sikerült a kereső listája alapján. Mondjuk kimazsoláztam azokat, amikben eleve 2 TWW volt, vagy 1 TWW és minimum 2-3db HMC, maximum 1000ls-en belül.
s_andras
... apropó, ha valaki csatlakozni akar, privát csoportban intézhetjük. Nálam van az UA, UP, és az összes guardian cuccból 1-1 db. Jó is lenne ha nem egyedül kellene behordanom 😊

Ez a steam user nem én vagyok: https://steamid.eu/profile/76561198078064992

Maxyka
Azért az a címe hogy rich 😄

s_andras
Na bakker 4-5 óra után megjött az Unknown Probe... Holnap megnézem a thargoid galaxistérképet..

Azért ez meglehetősen durva...Beírtam egy rendszert találomra, 200ly-n belül talált 548 planétát. Ha ezt végigszkennelem, az 328millió és szerintem egy hétvégénél többet nem vesz igénybe...

Engem nem zavar az ilyesmi, de ez masszív előrejutást tesz lehetővé, ami szerintem túl megy egy határon.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.06.28. 23:30:12
Szerintem ha egy keltetőt lenulláznánk, az éppen hogy az ellenkező hatást váltaná ki és megérkezne oda a teljes flottájuk megtorolni/újjáépíteni 😉

Az se rossz! :-) Akkor úgy végződne a küldetés, hogy az érkező flottán keresztül kell valahogy kijutni a rendszerből. ;-)
Dzsini
Gyors pénz kezdőknek: road to riches generátor - megadott kezdő rendszerrel a környező 200 fényéves távból összeszedi a szkennelendő terraformálós vízbolygókat és földszerű bolygókat (ezek darabja ~600 ezer pénz), összeállít egy itinert hozzá, amit utána "csak" végig kell ugrálni és szkennelni, végül leadni.

PiszkosFred
Jogos, sajat magunk nem tudunk kijelolni pontokat, csak elore definialt objektumok eseteben van ilyen lehetoseg.

Dzsini
nem tudsz egy tetszőleges pontot megjelölni egy égitesten a system mapon (mondjuk egy érdekesnek tűnő krátert), hogy odavezessen

PiszkosFred
De, van.

Ryder159
Ilyen fejlett technika mellett nincs egy "GPS" a hajón amivel koordinátára lehetne navigálni...

s_andras
Ezzel kapcsolatban csak most jutott eszembe egy újabb gondolat: az hogy pl a hírek végtelen sebességgel azonnal eljutnak mindenhová, egy természetes dolog, amire szerintem senki sem keresi a magyarázatot, mert nem rejtély, nem titok. Egyszerűen már megoldottuk, megvan rá a technológia, a világ része, ez van és kész. Ahogy ma egy laikus sem érti pontosan a mobiltelefon működését, a fizikáját, de ha akarná, elvégezhetné a megfelelő iskolá(ka)t, és ott megtanulhatná. Most hogy ezt egy okos feltalálónknak köszönhetjük, vagy az UFO-któl lestük el... mint a tépőzárat a Roswelli roncsból, nem? 😄
----------------------------------------------------------------
TokraFan: "Ha tojásokból kelnek ki, akkor hatalmas felszín alatti keltetők felkutatása és megsemmisítése, ami adott esetben bizonyos ideig kihatna a rendszerben előforduló Thargoidok mennyiségére is, egy időre biztonságosabbá téve a helyet." :
Szerintem ha egy keltetőt lenulláznánk, az éppen hogy az ellenkező hatást váltaná ki és megérkezne oda a teljes flottájuk megtorolni/újjáépíteni 😉
Utoljára szerkesztette: s_andras, 2017.06.28. 16:35:34

Maxyka
Nem szabad hagyni. Forrás megjelöléssel petíció és kidobni redditre meg a hivatalos fórumra. Baszogatni kell a fejlesztőket. Lássák van rá igény dögivel. Én is akarok thargoid hajóba ülni. Faszásak a hangjai 😄

"ami a legegyszerűbb megoldásokat jelenti a mostani játékban ismert dolgokból felépítve. "

Remélem azért ennél több és színesebb feladat is lesz.
Egy dolog a bejutás a bázisra, de ott kis fantáziával számos küldetés-típust ki lehetne találni. Pl. adatlopás, tervrajz lopás amiből reverse engineering-el új fegyverek, modulok, akár hajók fejleszthetők ki. Ha tojásokból kelnek ki, akkor hatalmas felszín alatti keltetők felkutatása és megsemmisítése, ami adott esetben bizonyos ideig kihatna a rendszerben előforduló Thargoidok mennyiségére is, egy időre biztonságosabbá téve a helyet. Erősen -vagy gyengébben- védett Thargoid bázisokat lehetne megsemmisíteni, vagy egy Thargoid anyahajót megbénítani és a "kapitányt" elfogni, akit át lehetne adni vallatási és kutatási célból valakinek, ezáltal új adatokra, titkos bázisok, eddig ismeretlen rebdszerek helyére vonatkozó információkat megszerezni, majd ezekre a helyekre újabb érdekes küldetéseket kitalálni. És lehetne folytatni bármeddig.
De remélem nem csak annyi lesz a küldetés mindig, hogy "menj oda, lődd szét, gyere vissza"...

Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.06.28. 14:39:25
Dzsini
Tekintve amúgy azokat a technológiákat, amit pl. a GalNet használ hírosztásra, vagy a Pilóták Szövetsége rendszerek lezárására a pilóták elől, lehet, hogy történt nem-ellenséges-kapcsolatfelvétel is valamelyik Thargoid frakcióval. Viszont ezt - ahogy az egész thargoid háborúkat - a mostani birodalom és föderáció szándékosan misztikus homályba tolja, és azt se tudni pontosan, hogy a régi dolgok közül amit hallunk mi volt igaz és mi álhír.

Ez volt a célja többek között Saloménak és a Children of Raxxlanak, hogy a színjátékot, amit a föderáció és a birodalom játszik a Buborékkal leleplezzék.

s_andras
Ne feledd hogy az a vonal ahol haverkodtunk velük, a kukában landolt, és mivel akármit akármikor gátlás nélkül "újragondolnak", lehet hogy olyanok lesznek mint pl a tyranidák a WH40K-ban, vagy az imént emlegetett xenomorfok az Alien filmekből. Akkor nincs kecmec, irtani kell őket mint a csótányokat. Szeretnék én is megint Thargoid Warshipben ülni, de ez a lehetőség valószínűleg örökre elmúlt a FFE-rel együtt.

KiruHoshino
Az ilyen vérpistikék miatt robbannak ki a háborúk. Én leginkább repuznék nekik ha lesz rá lehetőség. Ki tudja mit adnának cserébe. Arról nem is beszélve, hogy jobban megismerhetjük a fajt.

http://pokemon-arena.kyokai.hu Életfilozófiám: \"A bosszú édes, de kalóriamentes!\"

Maxyka
Én nem vagyok pacifista szóval ez a veszély nem fenyeget. Sőt az első ilyen thargoid akcióra a légzsilipen hajítom ki az összes luxus túrístát a hajóról és már pakolom is a helyükre a növényírtó szereket.

Dzsini
Galamblelkű pacifista menekülne szerintem Coloniára, ami remélhetőleg "elég messze van" 😊

PiszkosFred
Megegyszer, en csak azt irtam le, hogy szerintem (!) mi lenne az a szitu, amely a galamblelku pacifista kereskedot is talan arra osztonozne, hogy felszerelje a barkat csuzlikkal es gondolkodas nelkul kilojjon egy-egy thargoid hajot 😊 Hipotezis, fan fiction, agymenes, se tobb, se kevesebb.

Hogy aztan a jatekban mi lesz a szituacio, hol, mikor, miert fognak feltunni a thargoid hajok es mit fognak akkor majd csinalni, nem tudom.

En mint jambor es bekes kereskedo/taxis es amator felfedezo (aki meg csak most, par hete vett meg egy olyan fuel scoopot, amivel mar lehet menni barmerre anelkul, hogy riasztani kellene a patkanyokat) meg nem talalkoztam veluk. Egyedul tegnap linkelt videok es ObisidianAnt ket videoja utan merult fel benne, hogy felreteszek mindent es akkor ezt most megyek es megnezem. El is mentem a HIP 14909-esre (a Preacher s2 elso reszet meg is neztem kozben, mire odaertem, mert nana, hogy a masik "vegeben" voltam) es laza 20 perces felszin feletti keringes (mert koordinatat eszrevenni a reddit posztban luxus eheh) utan megtalaltam es megneztem a monstrumot. Soloban, mert... szoval csak 😄 Csinaltam egy rakas screent, szetlottem par scavengert (ha mar nem tudtam bejutni, nyomot akartam hagyni), begyujtottem nemi idegen asvanyt es egyeb cuccot, szkeneltem parat majd indultam (volna) vissza, de mar faradt voltam visszaugrani oda, ahonnan jottem, igy kerestem egy kosza allomast (3-4 ugrasnyira talaltam is egy putrit), bedokkoltam (mondjuk volt vagy 5 perc, mire megadta az engedelyt, telt haz volt, nana) es kesz. Majd ma hazamegyek - ha csak nem tortenik valami.

Es ennyi, ezzel ki is merult az ED-s thargoid kalandom 😊
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.06.28. 12:40:47

Dzsini
Igen, ezt mondták, hogy aki nem akar, annak (legalábbis eleinte) nem kell balhéba keveredni. Aki viszont szeretne, az nem csak a lövöldözést választhatja, lesz más tennivaló is - nem veszélytelen.

Ez alapján többen úgy gondolják, hogy lesznek problémás rendszerek, ahol lesznek Thargoid Conflict Zone-ok, lesznek Thargoid felszíni létesítmények, ahova úgy lehet bejutni, mint most az adatszerzős-bázislövöldözős küldetésekben, stb. - ami a legegyszerűbb megoldásokat jelenti a mostani játékban ismert dolgokból felépítve.
Tekintve a mostani idegen bázisos mókát, azért ennél több mindenre képesek már 😊

Maxyka
Meg is érdemeljük! Minden fejlesztést kitalálunk még a thargoidok ellen is ahelyett hogy a hajókat végre landing gear mentesítenénk, meg ígényes vertikális hajókat terveznénk. Na meg tervezhetnénk escape podot a hajóba vagy valami klón rendszert. De bezzeg erre nincs pénz csak a hülye thargoid elleni fejlesztésre <#taps>

s_andras
Valószínűleg ez is csak bizonyos helyekre fog korlátozódni a továbbiakban is, azért hogy mindenki ugyanúgy azt csinálhassa amit akar. Kereskedni sem kötelező kalózfertőzött anarchiákban. Ha valaki kíváncsi lesz az idegenvadászatra, hát akkor elmegy oda ahol ez megtörténik, a többiek maradnak a biztonságos helyeken.

Régi Elitben ez csak amolyan színesítő esemény volt, esélyünk túlélni kb annyi mint disznónak a jégen, de mivel volt mentés/visszatöltés, egy ilyen után úgyis a legutóbbi elmentett állapotnál folytattuk.

PiszkosFred
Hja, de most mar bunyo is lenne. Az egesz jatekban engem legalabbis az bosszant fel mindig a legjobban, amikor tele a rakomany vagy kenyes utas ul a buszban es jon egy nyomoronc kaloz vagy fejvadasz, vagy valami idiota es kirangat a normal terbe, egyszoval akkor, amikor tenyleg, de tenyleg semmi kedvem se harcolni, se menekulni. Ritka, de megesik. De ha ez mindennapos lenne, na az tenyleg felerne egy "haduzenettel" 😄 (a kerdes erre vonatkozott legalabbis, hogy minek kellene tortennie, hogy nyugodt szivvel lohesse oket)
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.06.28. 11:28:38

Dzsini
Ugrásból kirángatás már egy ideje megy, ha a Pleiades-ben jársz, akkor bármikor megtörténhet. Csak egyelőre megnéznek, aztán távoznak.

PiszkosFred
Szetlovik a hajodat, teged fogsagba ejtenek es a kozponttol par millio fenyevre egy bortonbolygon ternel magadhoz ugy, hogy kozben az osszes nagyhatalom es frakcio teged hibaztat az idokozben kirobbant haboruert es repu szempontjabol a banyaszbeka segge alol kellene ujrakezdened mindent.
Hja, es a thargoidok kozben felelevenitenek a kedvenc hobibjukat, miszerint az ugrasok es hiperutazasok kozben be-bekoszonnek es kirantanak onnan egy kis "dumara" 😊
Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2017.06.28. 11:20:54

Maxyka
Nem is tudom mit kellene tenniük ahhoz hogy nyugtot lélekkel ellenségként tudjam őket kezelni.