Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
mi az hogy full csöves egy erõsítõ?
Mondjuk a koncertenkénti húrcsere azért már nagyjából belefér a dologba, bár azért sztem ott sem feltétlen indokolt minden esetben.
Én szerintem ez már ilyen sztár-allûr. Sznobság. Aztán lehet cáfolni
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai
It is desirable to have a slight amount of bow, but not too much. About .3 mm - .5 mm (.010” - .020”😉 is usually plenty of bow.
Ezt viszont nehezen nyelem le:
We strongly recommend that you change your strings fairly often. If you play daily, we recommend that you change your strings every 1 or 2 weeks.
Ket honap utan az Elixirem meg mindig szepen szol (nekem).
Azert kosz a doksit !
Persze lehet hogy olyan volt a gityó hogy 2 hét után szétesett volna 😄
Bár ezt úgy hirtelen nem éreztem rajta.
\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"
\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"
Mindig belekeveredek ... (fõleg mert általában agold doksikból tanulgatok és ott minor és major van 😊 )
Szal elnézést ... DÚR .. A és E DÚR 😊
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
Kuss!-magyarázta.
De nem is igazán értem amit akarsz ... szóval A és E valszeg az akkordokat jelölik, ezek Moll akkordok lehetnek (A Moll és E Moll ...)
A akkordok pedig általában azok a hangzatok amikor több hangot kell egyszerre lefogni és megpengetni és ezek adott zenei szabályok szerint vannak 😊 De szvsz eleinte egyszerûbb lesz ha begyakorolsz 2 akkordot (legyen A és E, ezek egyszerûek is ...) majd megtanulsz normálisan váltani közöttük ... utánna újabb akkord és jöhet a sika utánna 😊 A Muszti-Dobay Csalamádék jók, mert tele vannak 3-4 akkordos dalokkal ...
Az akkordváltás lényege az ugye az hogy gyorsan és pontosan tudj a két akkord között váltani, ehhez nem kell sika ...
A Sika az pedig egy pengetési forma, asszen pontosan Ritmikus akkordpengetés lenne ...
A Muszty-Dobai Gitáriskola könyvben nem értem az elejét. Csak a tabon jelölt húrokat a megfelelõ bundnál kell lenyomni? Nem kell akkordot pengetni? Pedig fent jelölik, hogy A vagy E. Vagy ez csak fekvést jelöl?
Meg az akkordváltást is emlegetik (ezt sika nélkül kell tenni?).
Elég bajban vok vele. A leírtakból látszódik, hogy kezdõ vagyok. Kérlek segítsetek.
Betegen kell játszani? 😄
Akusztikusba volt egy kellemes csalódásom: egy EAST..nem egy all star gitár, de 21 ezer forinttért felülmúlta az összeset.
Kuss!-magyarázta.
50W-os fej (2 végfokcsõ ki lett belõle véve, mert 100W az embertelen lenne) de az 50W ellenére olyan hangerõt produkált, hogy üvöltözve az ember a saját hangját nem hallotta, meg az ablakon az üvegtáblák meg a kinti rács zörgött rendesen. Olvastam már róla itt-ott, hogy brutál a hangja, de a tisztája nem annyira szép. Na ezzel totál nem értek egyet, ilyen szép tiszta hangot még más erõsítõbõl nem hallottam, semmi karcosodás nem volt még erõteljesen izomból akkordozve sem (mondjuk van egy "Pushed" kapcsoló a clean csatin, azt átnyomva rak bele kis crunch-öt). A torzított csatikon meg annyi féle variálási lehetõség van, hogy csak pislogtam 2 óra alatt sztem kb. a lehetõségek 1/4-ét ha sikerült kipróbálni.
Szal a tegnapi nap után már tudom, hogy ha valamikor lesz 350-400e Ft-om amit nem tudok már hova rakni, akkor azt mire fogom elkölteni 😊 Mondjuk azért kár volt ennyi ideig szórakozni vele, mert ezek után a szegény kis Laney fejemnek nagyon kell majd erõlködnie 😊
Ez profinak nez ki.
Most mar lepek haza, majd holnap commentezem 😊
Egyébként a 8. oldalon van még az intonáció (azaz a hangok pontossága) beállítása, ami ugyanolyan fontos dolog, mint a nyak ívének belövése. Kell hozzá egy hangológép és sok türelem.
Ha gondolod kiszámolhatod mekkora az íve a nyaknak ha 1 papírlapnyi távolság van a húr meg a bundok között 😊
Annyira minimális hogy szinte 0.
A fenderhez adott leírásba is az van hogy ha lenyomod a húrt a nyakra, akkor azt hiszem a 9. vagy a 10. bundnál .010" távolságnak kell lennie.
Meg mindig feszegetve a temat😊
Irod:
"Vagyis ha ott lefogsz egy hangot, akkor be fog zörögni, mert az utána lévõ bundok magasabban lesznek, és hozzá fog érni."
Igen erre en is gondoltam, de szem alott tartva azt hogy megis egyesek egy kis homorusagot javasolnak, arra gondolok hogy az lehet a dologban, hogy mikor a nyak kozepenel fogod le a hurt akkor ott mar nem olyan nagy amplitudoval rezeg mint ha az 1. bundnal, mivel rovidebb a hur tehat elmeletileg lehet kozelebb a bundhoz. Ez csak az en elmelkedesem. Mindenesetre erdekes hogy geldof a kis homorusag mellett tart ki mig te a tokeletesen egyenes nyak mellett 😊
Vagy mindeketten ugyanazt allitjatok csak en ertem rosszul l? 😊
Óda a kezdõkhöz:
Midõn azt gondolád, hogy az gitározás nem halad megfelelõ gyorsasággal, tulajdonítva ezen problémát annak, miszerint gitárod szar, emlegesd fel gondolataidban eme soraimat: nem a gitár szar, te vagy az!
Ez sok kezdõnek a problémája...hogy azt hiszi hogy a gitár hibája az hogy õ nem tud rendesen játszani...mindenki szar eleinte. A satriani józseftõl kezdve vaj istvánig mindenki úgy kezdte hogy béna volt. Megtanulni egy jolana-n is meglehet, és ha valami nem megy, akkor az nem a gitár hibája lesz, hanem a drága pléjeré, aki baszik gyakorolni eleget (vagy elég hatékonyan).
Ezt most tényleg nem céloztam senkinek, csak úgy eszembe jutott errõl a húrcsörgõs dologról, hogy tele van ilyenekkel a "gitáros" társadalom.
Ha homorú a nyak, akkor ha nyak közepén lefogsz egy hangot, elvileg ott lesz a legnagyobb távolság (még ha csak tizedmiliméterekben is mérhetõ) a bund és a húr között.
Vagyis ha ott lefogsz egy hangot, akkor be fog zörögni, mert az utána lévõ bundok magasabban lesznek, és hozzá fog érni.
Fordítsuk meg a helyzetet.
Ha domború a nyak, akkor viszont a nyak közepén lesznek a legközelebb a bundokhoz a húrok, tehát a közepétõl mélyebben lévõ hangoknál mind be fog zörögni.
Ellenben ha egyenes a nyak, akkor mindenhol meg fog szólalni normálisan. (ezért van pl a nut olyan magasra csinálva, illetve ezért lehet sok gitárnál állítani a nyak dõlésszögét).
Továbbá: az új húrok csörögnek, zörögnek. Pláne ha szépen le is vannak eresztve. Vegyük példának a stratomat (a legendemet is mondhatom, ugyan úgy állítom be mindet).
A húrok 1 miliméternyire sincsennek néhol a bundtól, így természetes hogy ha megpengetem, akkor a kilengéstõl néha odapöcköl a bundnak, mi halklatszik az új húrnál. A régi húroknál kevésbé, mert ott a sok retek letompítja 😊
A probléma akkor kezdõdik ha "elhal" a hang. Tehát van olyan hang amit megpengetsz, és nem tartja ki rendesen (úgy mint a többit), vagy egyáltalán meg sem szólal.
Zene nélkül mit érek én?
Ahanboltban voltam es rakerdeztem erre mindenhol mondta az elado hog kell legyen egy kis homorusaga. Aki beallitotta a gitaromat az is mondta es van is most.
Ellenben ebben a cikkben es BussyGabor Gitarvasarlas, aranyat ero tanacsok cikkeben is azt olvasom ha tokeletesen egyenes a nyak akkor nem kell hozzanyulni tehat az a jo. Nem tudom mi az igazsag.
Szemely szerint en logikusnak tartanam azt ha van egy kis homorusag benne, megpedig a kovetkezo miatt: a hurt ugye a minimum legalacsonyabbra igyekszik allatani az ember addig mig be nem zorog.Most szerintem ha beallitom teljesen egyenes nyakra akkor ha meg lejebb kezdenem allitani nyilvan 2,3,4 stb bundoknal kezdene eloszor bezorogni. De ha adok neki egy kis homorusagot akkor megno a tavolsag es meg ereszthetek le egy kicsit. Valamint ha enyhen gorbult nyaknal lefogom a hurt az elso bundoknal akkor nagyobb a nayk es hur altal bezart szog mintha tokeletesen egyenes lenne a nyak, tehat kevesbe eselyes a bezorges. Lerajzolva erthetobb lenne😊
Amugy nem lenyeges gondolom, ha nem nagy a homorusag, csak erdekelne mi a helyes valasz es miert , mert arra meg nem kaptam valaszt hogy miert kell enyhen gorbultnek lennie.
Az a szitu,hogy egy hónapja vettem szólógitárt tanulás céljából,azonban a legfelsõ húrt már cserélni kellett,mert az elsõt elgányoltam (tudom,tudom...),az új viszont bezörög a bund-oknál,és akárhogy hangolom,elkerülhetetlen.Van erre megoldás?
Zene nélkül mit érek én?
ilyen
vagy ilyen
Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"
Ha még akkor is kezdeti darab volt (pláne 400-ért használtan) akkor inkább nem minõsítem õket 😊
kezdeti darabért 200-300 ezer forintot elkérni már felér a köztörvényes lopással.
lehet h kezdõ korodban tetszett, de ha most, érett és tapasztalt füllel hallgatnád meg újra, nem biztos h most is tetszene.