Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

mi az a csõ az erõsítõkben?
mi az hogy full csöves egy erõsítõ?
Hellhammer
Mondjuk ha jobban belegondolok, akkor ha megtehetném anyagilag, akkor én is minden próbára új húrokkal mennék 😊 Sajna jelen állás szerint egyelõre úgy vagyok, hogy 2-3 havonta van csere.

Hellhammer
Szerintem is 😊
Mondjuk a koncertenkénti húrcsere azért már nagyjából belefér a dologba, bár azért sztem ott sem feltétlen indokolt minden esetben.

Nd
Nem kimondottan Neked írtam, de tényleg több helyen hallottam vagy olvastam már, hogy egyesek nem hajlandók 1 számnál többet játszani egy húrkészlettel.

Én szerintem ez már ilyen sztár-allûr. Sznobság. Aztán lehet cáfolni

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

Remelem nem azt gondoltad komolyan gondolom amit irtam ?😊
Nd
Kövezzetek meg, de szerintem a számonkénti húrcserét semmi nem indokolja. Max a sznobság

\"There aren\'t many guitarists around at the moment who can send a shiver down my spine. Joe Satriani is one of the few.\" Steve Vai

Na jo, biztos annyira profi volt a srac meg a zene is hogy indokolt volt a hurcsere :/
Hellhammer
Hát az 1-2 heti húrcsere valóban necces kicsit, de hát ki tudja, hogy kinek mik az igényei 😊 Pl. ismerõs zenekar egyik gitárosa mikor vették fel a demójukat stúdióban, minden számot új húrkészlettel játszott fel, de van ellen példa is, amikor valaki 2 évig tolja 1 készlettel 😊

Igen, annyit mondanak ok is hogy kell egy kis homorusag es meg is mondjak mennyi de hogy miert nem jo a tok egyenes azt nem 😊 Gondolom a bezorges miatt

It is desirable to have a slight amount of bow, but not too much. About .3 mm - .5 mm (.010” - .020”😉 is usually plenty of bow.

Ezt viszont nehezen nyelem le:
We strongly recommend that you change your strings fairly often. If you play daily, we recommend that you change your strings every 1 or 2 weeks.

Ket honap utan az Elixirem meg mindig szepen szol (nekem).
Azert kosz a doksit !
Match
Én akusztikusról beszéltem, azon ritka a tremolokar 😊
Persze lehet hogy olyan volt a gityó hogy 2 hét után szétesett volna 😄
Bár ezt úgy hirtelen nem éreztem rajta.

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

DummyBoy
agold = angol 😊 (De hogy hogy sikerült agold ... <#confused> )

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

DummyBoy
Izé, bocsesz ... qrvára igazad van <#idiota><#lama>

Mindig belekeveredek ... (fõleg mert általában agold doksikból tanulgatok és ott minor és major van 😊 )

Szal elnézést ... DÚR .. A és E DÚR 😊

Mindegyik márka cégének az ajtaja ugyanarról a folyosóról nyílik.😊)
nekem még régebben azt magyarázták, h az East, a Johnson meg az AXL ugyanabban a gyárban készül. nem tom ennek mennyi a valóságtartalma, de tény, h minõségben nem sokban térnek el egymástól 😊

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

nekem a legelsõ e-gitárom east volt, mikor bementem a codába és kértem az eladó becsavarta a tremolókart, ami nyomban bele is törött a gitárba, kicsit megilletõdtünk aztán mondván hogy biztos gyárihibás vagymi hoztak egy másikat,aztán hazvittem becsavartam nem erõszakosandúrván, és a kezemben maradt... aztán késõbb mikor elhatároztam hogy már használni is szeretném a tremolót, észrevettem hogy elvesztettem a garancialevelet...akkor még nem nagyon vágtam a "márkákat" az ilyen alsó kategóriákban, és csak azért nemvettem Harley Bentont mert ez 3rugóval drágább volt és még futotta rá és akkor biztos jobb....jó persze nekem nem kellett "az a hülye kar"(nem is tudtam mire való) így is fostam az örömtõl hogy gitárom van..
Match
tudtommal nem...legalábbis a neve más 😊

az East meg a Johnson nem ugyanaz? <#confused>

A Muszty-Dobay elején akkordokról van szó. Ha azt néztem, amit nem tudsz akkor moll akkordokról pontosan és a TAB fölött a kezdõ hangot jelöli E-vel és A val. Az akkordokat elõször szárazon, pengetés nélkül gyakorold. A váltásokat szintén. Aztán jöhet hangosan. Ha pengetés nélkül gyakorolsz, gyorsabban megy az ujjak helyzetének a betanulása. (Egy fél hanggal ereszd vissza a húrokat, kevésbé nyírja ki az ujjaidat. Aztán hangolhatsz alap E-re. Ezt csak akkor tedd ha van kromatikus hangolód, mert csak belezavarodsz.)
McGrady
A, E ? Moll? Hát, nem akarok belepofázni, de ha nincs kiírva semmi a hang után, az általában dúr akkord 😊

Kuss!-magyarázta.

DummyBoy
Hijjj ... olvass egy kicsit vissza, linkeltem régebben pár oldalt, ahol alapok vannak ...

De nem is igazán értem amit akarsz ... szóval A és E valszeg az akkordokat jelölik, ezek Moll akkordok lehetnek (A Moll és E Moll ...)

A akkordok pedig általában azok a hangzatok amikor több hangot kell egyszerre lefogni és megpengetni és ezek adott zenei szabályok szerint vannak 😊 De szvsz eleinte egyszerûbb lesz ha begyakorolsz 2 akkordot (legyen A és E, ezek egyszerûek is ...) majd megtanulsz normálisan váltani közöttük ... utánna újabb akkord és jöhet a sika utánna 😊 A Muszti-Dobay Csalamádék jók, mert tele vannak 3-4 akkordos dalokkal ...

Az akkordváltás lényege az ugye az hogy gyorsan és pontosan tudj a két akkord között váltani, ehhez nem kell sika ...

A Sika az pedig egy pengetési forma, asszen pontosan Ritmikus akkordpengetés lenne ...

A Muszty-Dobai Gitáriskola könyvben nem értem az elejét. Csak a tabon jelölt húrokat a megfelelõ bundnál kell lenyomni? Nem kell akkordot pengetni? Pedig fent jelölik, hogy A vagy E. Vagy ez csak fekvést jelöl?
Meg az akkordváltást is emlegetik (ezt sika nélkül kell tenni?).
Elég bajban vok vele. A leírtakból látszódik, hogy kezdõ vagyok. Kérlek segítsetek.
Hellhammer
Jéé most látom, hogy salgótarjáni vagy, ritkán futok össze itt az sg-n földiekkel 😊

Match
Apropo, milyen az a fever rock? 😄
Betegen kell játszani? 😄

Match
akusztikusba valóban nem a legjobb a johnson, viszont elektromosba sztem az egyik legjobb tanulógitár.

Akusztikusba volt egy kellemes csalódásom: egy EAST..nem egy all star gitár, de 21 ezer forinttért felülmúlta az összeset.

McGrady
érdekes, nekem johnson elektromos gitárom van, és semmi bajom vele, nem is szól szarul. jobb, mint a legtöbb hasonló árfekvésû gitár, amivel eddig dolgom volt.

Kuss!-magyarázta.

forza milan
Jah igen!Nem vletlenül nem szeretik a Johnsont sem...Ugyanolyan árban sokkal jobbat veszel...sok a baj vele,kezdõ akusztius gitárom,de hangolási problémák vannak,minden baja van...szal nem vok vmi tapasztalt még e téren,de ha most kéne gitárt vennem,és tudnám,nemvennék Johnsont az tuti...😄Legalábbis ebben az árfekvésben tuti nem...nagyobb árfekvésre meg nincs keret😄

Hellhammer
Tegnap volt alkalmam egy Mesa Dual Rectifier-t meghajtai 2 órán keresztül a próbatermünkben. Hát bazze pofaleszakadás az volt rendesen 😊
50W-os fej (2 végfokcsõ ki lett belõle véve, mert 100W az embertelen lenne) de az 50W ellenére olyan hangerõt produkált, hogy üvöltözve az ember a saját hangját nem hallotta, meg az ablakon az üvegtáblák meg a kinti rács zörgött rendesen. Olvastam már róla itt-ott, hogy brutál a hangja, de a tisztája nem annyira szép. Na ezzel totál nem értek egyet, ilyen szép tiszta hangot még más erõsítõbõl nem hallottam, semmi karcosodás nem volt még erõteljesen izomból akkordozve sem (mondjuk van egy "Pushed" kapcsoló a clean csatin, azt átnyomva rak bele kis crunch-öt). A torzított csatikon meg annyi féle variálási lehetõség van, hogy csak pislogtam 2 óra alatt sztem kb. a lehetõségek 1/4-ét ha sikerült kipróbálni.
Szal a tegnapi nap után már tudom, hogy ha valamikor lesz 350-400e Ft-om amit nem tudok már hova rakni, akkor azt mire fogom elkölteni 😊 Mondjuk azért kár volt ennyi ideig szórakozni vele, mert ezek után a szegény kis Laney fejemnek nagyon kell majd erõlködnie 😊

Kosz!
Ez profinak nez ki.
Most mar lepek haza, majd holnap commentezem 😊
Hellhammer
Tessék szakirodalom. A 7-8. oldalon van a nyak ívének a beállítása.
Egyébként a 8. oldalon van még az intonáció (azaz a hangok pontossága) beállítása, ami ugyanolyan fontos dolog, mint a nyak ívének belövése. Kell hozzá egy hangológép és sok türelem.

All rigth !
Most gondold el ha Bussy Gábor ezt így leírja, nagyon sok ember kiszalad a kereskedõtõl, mert belenéz a nyakba és meglátja, hogy girbe-gurba, csavarodott, vagy a bundozás olyan mintha tornasor lenne. Jópár kereskedõhöz nem mehetne be ezután. Arról nem beszélek már, hogy a profik ingyé nem nagyon szeretik megosztani a tudásukat. Igaz, néha rám is furcsán néznek, mikor leveszek egy gitárt és elkezdem vizslatni a nyakat. Egy bolti gitárnál ritka az, hogy tök egyenes a nyaka. Tisztelet a kivételnek. Ne legyen túl nagy íve, mert azt lehet, hogy a nyakpálcával nem lehet helyre hozni.
Match
nagyonnagyon minimális homorúság van, az tény.
Ha gondolod kiszámolhatod mekkora az íve a nyaknak ha 1 papírlapnyi távolság van a húr meg a bundok között 😊
Annyira minimális hogy szinte 0.
A fenderhez adott leírásba is az van hogy ha lenyomod a húrt a nyakra, akkor azt hiszem a 9. vagy a 10. bundnál .010" távolságnak kell lennie.

Igen, igen , ez igaz es az en gitarom is bezorog valamelyest ha eroteljesebben pengetem meg az E6, A-t, nem is problemazok en ezen , csak azon filozok hogy mi lehet a helyes beallitas, mit mond a szakirodalom, ha egyaltalan van tenyleg ilyen. Mert ez az hogy ezt akar te is meg tudnad csinalni hogy vagy kurva egyenesre beallitsd vagy papirlapnyi tavolsagra allitsd, mert a gitar erre lehetoseget ad fuggetlenul attol hogy mennyire profin tudsz jatszani rajta. Es akkor mar mindjart nincs olyan erzesed hogy esetleg lehetne jobban is beallitva a gitarod (meg egyszer nekem nincs ilyen erzesem csak erdekelne hogy hogyan kell😊

Meg mindig feszegetve a temat😊
Irod:
"Vagyis ha ott lefogsz egy hangot, akkor be fog zörögni, mert az utána lévõ bundok magasabban lesznek, és hozzá fog érni."
Igen erre en is gondoltam, de szem alott tartva azt hogy megis egyesek egy kis homorusagot javasolnak, arra gondolok hogy az lehet a dologban, hogy mikor a nyak kozepenel fogod le a hurt akkor ott mar nem olyan nagy amplitudoval rezeg mint ha az 1. bundnal, mivel rovidebb a hur tehat elmeletileg lehet kozelebb a bundhoz. Ez csak az en elmelkedesem. Mindenesetre erdekes hogy geldof a kis homorusag mellett tart ki mig te a tokeletesen egyenes nyak mellett 😊
Vagy mindeketten ugyanazt allitjatok csak en ertem rosszul l? 😊

De akkor Bussy Gabor is meg abban a linkben is irhattak volna azt hogy tokeletesen egyenesre kell beallitani ugy hogy legyen egy papirlapnyi tavolsag a hur es nyak kozepen levo bund kozt 😊
Match
Jah, és ezt most kéretik nem mindenkinek magára venni, hanem csak annak, aki úgy érzi hogy megfordult már ilyen a fejében.
Óda a kezdõkhöz:
Midõn azt gondolád, hogy az gitározás nem halad megfelelõ gyorsasággal, tulajdonítva ezen problémát annak, miszerint gitárod szar, emlegesd fel gondolataidban eme soraimat: nem a gitár szar, te vagy az!
Ez sok kezdõnek a problémája...hogy azt hiszi hogy a gitár hibája az hogy õ nem tud rendesen játszani...mindenki szar eleinte. A satriani józseftõl kezdve vaj istvánig mindenki úgy kezdte hogy béna volt. Megtanulni egy jolana-n is meglehet, és ha valami nem megy, akkor az nem a gitár hibája lesz, hanem a drága pléjeré, aki baszik gyakorolni eleget (vagy elég hatékonyan).

Ezt most tényleg nem céloztam senkinek, csak úgy eszembe jutott errõl a húrcsörgõs dologról, hogy tele van ilyenekkel a "gitáros" társadalom.

Match
Sztem nem jól gondolod.
Ha homorú a nyak, akkor ha nyak közepén lefogsz egy hangot, elvileg ott lesz a legnagyobb távolság (még ha csak tizedmiliméterekben is mérhetõ) a bund és a húr között.
Vagyis ha ott lefogsz egy hangot, akkor be fog zörögni, mert az utána lévõ bundok magasabban lesznek, és hozzá fog érni.
Fordítsuk meg a helyzetet.
Ha domború a nyak, akkor viszont a nyak közepén lesznek a legközelebb a bundokhoz a húrok, tehát a közepétõl mélyebben lévõ hangoknál mind be fog zörögni.
Ellenben ha egyenes a nyak, akkor mindenhol meg fog szólalni normálisan. (ezért van pl a nut olyan magasra csinálva, illetve ezért lehet sok gitárnál állítani a nyak dõlésszögét).

Továbbá: az új húrok csörögnek, zörögnek. Pláne ha szépen le is vannak eresztve. Vegyük példának a stratomat (a legendemet is mondhatom, ugyan úgy állítom be mindet).
A húrok 1 miliméternyire sincsennek néhol a bundtól, így természetes hogy ha megpengetem, akkor a kilengéstõl néha odapöcköl a bundnak, mi halklatszik az új húrnál. A régi húroknál kevésbé, mert ott a sok retek letompítja 😊
A probléma akkor kezdõdik ha "elhal" a hang. Tehát van olyan hang amit megpengetsz, és nem tartja ki rendesen (úgy mint a többit), vagy egyáltalán meg sem szólal.

Az abszolút egyenes nyak esetén mikor a 9., 12. bund környékén kezdesz el reszelni lehet nem kívánatos zörgés. Amit leírtál tökéletesen igaz! Ha a húrt (E6) lefogod a 2. és a 16. bundnál, kb. egy papírlapnyi távolságnak kell lennie a húr alja és a bundok közt. Ez lesz az "egyenes".
Nd
vintage52 a megoldás

barnie1990
Az állítások megtörténtek,új húr van rajta,ami nem gyári,de bezörög akkor is,és az elõzõvel nem volt ilyen.Tanácstalan vagyok. <#help><#confused>

Zene nélkül mit érek én?

Elolvastam ezt es meg mindig nem vilagos nekem hogy akkor a gitar nyaka most tokeletesen egyenes kell legyen vagy kell legyen egy kis homorusaga ?
Ahanboltban voltam es rakerdeztem erre mindenhol mondta az elado hog kell legyen egy kis homorusaga. Aki beallitotta a gitaromat az is mondta es van is most.
Ellenben ebben a cikkben es BussyGabor Gitarvasarlas, aranyat ero tanacsok cikkeben is azt olvasom ha tokeletesen egyenes a nyak akkor nem kell hozzanyulni tehat az a jo. Nem tudom mi az igazsag.

Szemely szerint en logikusnak tartanam azt ha van egy kis homorusag benne, megpedig a kovetkezo miatt: a hurt ugye a minimum legalacsonyabbra igyekszik allatani az ember addig mig be nem zorog.Most szerintem ha beallitom teljesen egyenes nyakra akkor ha meg lejebb kezdenem allitani nyilvan 2,3,4 stb bundoknal kezdene eloszor bezorogni. De ha adok neki egy kis homorusagot akkor megno a tavolsag es meg ereszthetek le egy kicsit. Valamint ha enyhen gorbult nyaknal lefogom a hurt az elso bundoknal akkor nagyobb a nayk es hur altal bezart szog mintha tokeletesen egyenes lenne a nyak, tehat kevesbe eselyes a bezorges. Lerajzolva erthetobb lenne😊

Amugy nem lenyeges gondolom, ha nem nagy a homorusag, csak erdekelne mi a helyes valasz es miert , mert arra meg nem kaptam valaszt hogy miert kell enyhen gorbultnek lennie.
1. Vágd ki az összes gyári húrt a kukába. 2. Utána nyak és húrláb állítás. 3. Ha még nem csináltad, keress olyat aki ért hozzá. 4. Ha szerencséd van, nem a bund lóg ki a többi közül.
barnie1990
Segítségre volna szükségem:
Az a szitu,hogy egy hónapja vettem szólógitárt tanulás céljából,azonban a legfelsõ húrt már cserélni kellett,mert az elsõt elgányoltam (tudom,tudom...),az új viszont bezörög a bund-oknál,és akárhogy hangolom,elkerülhetetlen.Van erre megoldás?

Zene nélkül mit érek én?

Johnsont? Soha többet! 😊)
én 10 db Johnson-t... muhahhhaaa :-)

Lacee
hmm azért egy jó kis Gretsch-re lennék kiváncsi, az is ilyesmi árkategóriában mozog..

ilyen
vagy ilyen

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

Match
nekem kb 1-2 évvel ezelõtt volt szerencsém a fibenare-hez...
Ha még akkor is kezdeti darab volt (pláne 400-ért használtan) akkor inkább nem minõsítem õket 😊

McGrady
hát én is...vagy PRS, Musicman :-))

Kuss!-magyarázta.

Hát, ha nekem ennyi pénzért gitárt lehetne most vennem, tuti Fendert vagy Gibsont vennék, nem Fibenarét. Nem is tudom miért...
ez most nyáron volt, amikor a Tajtiéknál dolgoztam.
kezdeti darabért 200-300 ezer forintot elkérni már felér a köztörvényes lopással.

lehet h kezdõ korodban tetszett, de ha most, érett és tapasztalt füllel hallgatnád meg újra, nem biztos h most is tetszene.

Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E