Gitározás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
szal érteni kell hozzá, no. :-)
<és most is melóból jöttem haza. E.>és most is melóból jöttem haza. E.>
Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.
az tényleg undorító. én sem szeretem yngwiet, mert egy hisztis "sztár"
\'\';!--\"{()}&?!:,@#
amellett hogy számomra undorító a játékstílusa ( a vibrátóitól rosszul vagyok:C ) még nagy egoista paraszt is emellett.
legyen akár Satch, ha azt hiszi hogy õ az isten akkor a büdös életben senki sem fogja szeretni. szerencsére Satriani szerény típus. legalábbis ez jön le nekem.
nem mintha én sokra tartanám magam a gitározás terén sõt...
a lényeg hogy valamikor el kéne járnom tanárhoz meglátom hogy összejön e
Annyi mindent mondhatunk a nőknek: szépek, okosak... -persze hazudunk, de azért mondhatjuk.
Mióta van guitar pro 1 hét alatt "elsajátítják a gitározás minden csínját-bínját" 😄
-Mondjuk ezeket a tabos "szoba-gitárosokat" semmire se tartom kb., de ez az én véleményem
Annyi mindent mondhatunk a nőknek: szépek, okosak... -persze hazudunk, de azért mondhatjuk.
... got nothin to share with you...
a 24 bundos azért 24 hogy kiférjen rá a két oktáv :-)
Kuss!-magyarázta.
Esetleg valami tippet, hogy miket nezzek még? már végignyálaztam rengeteg forumot, boltot, de vegul ez a ketto maradt, ami tetszik is, meg árban is jo..
\"As I\'ve come clean, I\'ve forgotten what I promised - In the rays of the Sun I am longing for the darkness...\"
Nembírok dönteni, Ibanez GRG-170 DX vagy Jackson JS20?
Fõként durvább zenére, darálásra kellene
remélem lehet vele valamit kezdeni :-) mondjuk speciel itt csak egy gitár szól (Lukács Peta), amikor minden hangszer szól, sokkal több zajt vesz fel.
Kuss!-magyarázta.
leginkáb azért lenne jó bandában játszani mert sokkal többet tudnék tanulni. lenne mi ösztönözzön stb... de még nem aktuális nem is nagyon tervezek még. igazából azt se tudom mit játszanék legszívesebben mert szeretek a jazztõl a metalig szinte minden féle zenét... azthiszem itt az idõ hogy valamelyik irányba elmenjek.
Praksi:
Az ilyen kicsi felvevõkkel valóban nagy szopás van. Nem találkoztam még olyannal ami elviselné azt a hangnyomást torzítás nélkül ami egy koncerten közel a színpadhoz vagy egy próbateremben van, meg normálisan vesz minden freki sávban. Láttam olyan cuccokat amiken 2 kis kondenzátor mikrofon van X/Y elrendezésben, de azok alsó hangon is 100e Ft-ba fájnak.
A magas középpel sokat lehet javítani a basszuson és lábdobon, viszont ugyanannyit lehet rontani is 😊 Voltam egy koncerten ahol a lábdobon nagyon sok magas volt, csattogott mint a k..vaélet de ilyen fülsértõ tartományban. Negyed óra múlva inkább kimentem a terembõl, mert szó szerint kezdett megfájdulni a fejem tõle.
ha én adok egy mp3 lejátszóról felvett koncertrészletet, vagy egykét számot, azon tudsz valamit javítani? nagyon sok a zaj, meg mindenféle búgás, zúgás, roppant szarul szól, kíváncsi vagyok rá, nem lehetne-e kicsit megjavítani.
Kuss!-magyarázta.
magas-középre nem tudok jó szót, sztem az hangszerfüggõ, a lábdobnál pölö az adja meg az "ütés"-jellegét olyan 3-5 kHz környékén. basszusnál ha magasan játszik valaki, akkor is azt érdemes emelni, de az meg olyan attack-os. éneknél meg pont az a sávtartomány, amelyben énekel a delikvens 😊
ja, ha a srácok rendes felvételt szeretnének egy koncertrõl, tudom ajánlani ezt a linket: Kispite Studio
minden sávot külön .wav-ba rögzít a srác (ismerõsöm), még a keverõpult elõtt, a koncert után DVD-n adja a sávokat.
Haverom a héten adott mp3-ban egy sztem diktafonnal felvett koncertjüket, hogy az alapján csináljam meg nekik a dobot ezdrummer-ben. Próbálgattam eq-val variálni kicsit, hogy tisztább legyen és az volt, hogy 500 Hz-nél volt kurva sok teremzaj, 250 körül volt a kásásodás, 50 alatt szinte semmi. A közönség zaja valahol 1-3 kHz között volt, viszont ha ott levettem, akkor már a pergõbõl nem hallottam semmit. A lábdob az teljesen hallhatatlan sajna a felvételen, szal kínlódok vele rendesen ilyen 5 mp-es részekben próbálom megfejteni a dolgot :/
Balidani: ha olyan ismerõsökkel kezdesz zenélni, akik szintén kezdõk, akkor akár mikor kezdhetitek, és remélhetõleg együtt fogtok fejlõdni és egymást fogjátok elõrefelé húzni (én pl. így kezdtem a gitározást, kb. 1 -2 hónapja tanulgattam, amikor csináltunk egy zenekart. Ilyen 4 akkordos primitív agresszív punk-ot nyomtunk szal nem volt vele túl nagy gond, a közönség meg kajálta a dolgot, mert akkoriban volt ilyesmire igény a városunkban 😊). Ha már meglévõ nem kezdõ zenészekhez csatlakoznál, akkor az számít igazán, hogy nekik milyen a hozzáállásuk. Szal van-e türelmük ahhoz, hogy esetleg néha bénázol kicsit, lasabban tanulod meg a témákat meg ilyesmi. Azt ne engedd, hogy Te mindig halkabb legyél mint a többiek, mert akkor nem hallod magad, nem hallod/érzed/tudod hogy pontatlan-e amit játszol esetleg félrenyúlsz. Láttam olyat, hogy próbán az egyik gitárosból semmit nem lehetett hallani (egyrészt mert kicsit kezdõbb volt mint a többiek, másrészt a cucca is haloványabb volt), aztán több koncertjüket is láttam és ott is az volt, hogy szinte semmit nem lehetett hallani a játékából, aztán amikor a "fõ" gitárosnak szám közben húrszakadás miatt le kellett állnia, akkor kiderült hogy alig-alig tudta követni a tempót a srác. Gondolom megszokta, hogy akárhogy penget, úgyis egyben van a zene, hisz a másik gitár elnyomta õt, így azt hitte hogy õ is jól játssza a dolgot és nem is nagyon koncentrált rá.
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
manapság egyre többször látom, hogy gyakorlatilag fullkezdõ gitárosok alapítják a bandákat, de szerintem alapból jó, ha az ember egy bizonyos szintig eljutott, mielõtt zenélni kezd, különben nem fogja tudni megítélni magát meg a bandát (ugye a fülnek idõ kell, míg kifejlõdik, stb.)
Kuss!-magyarázta.
a legtöbbet zenekarban lehet tanulni, de persze nem mindegy, h mit játszik az a banda. ha kezdõk vagytok és Nirvánát meg hasonlókat próbáltok, azzal semmi gond nincs; Satriani-val viszont érdemes még várni :-)
annyit tudok mondani, h egyszer valahol el kell kezdeni, örökké nem lehet valaki szobagitáros csak azért, mert nem tudja, elég jó-e.
lábdob az nálam olyan 80-100 hz környékén +3 dB
ja, mondjuk azt nem mondtam, h én élõben keverek :-)
szerintem 21 bundal is majdnem mindent meglehet oldani,
22 vel meg még a satriani/vai solokat is.
egyeseknek minek 27 bund <#nemtudom>#nemtudom>
40 Hz-nél pedig a master eq-n rakok egy high pass szûrõt, hogy az összes 40 Hz alatti cuccot levágja, mert ott már nem sok zenei információ van, viszont nagyon sokat tud számítani a kimenõ jelszintben, szal ha ott levágom, akkor feljebb vehetem a hangerõt illetve nem kell olyan nagy kompresszálást csinálni.
amúgy 60 Hz-nél mit vágsz meg?
Most nemrég találtam még egy cuccot az, OhmForce Predatohm, ez egy torzító plugin, de ami miatt kíváncsi vagyok rá, az az hogy van benne egy feedback generátor is amivel elméletileg ilyen gerjedéshangot lehetne megoldani, mert néha jó lenne egy kis gerjedés azért, amit a Guitar Rig-ben vagy az Amplitube-ban nem nagyon lehet megoldani.
Ja az elõerõsítõs project-em csúszik sztem egy hónapot, mert tegnap vettem egy kiskutyát és elment rá a mic200-ra félretett pénz is, de egyelõre még nem bántam meg 😊
Közbe jött a postás és hozott nekem elixir húrt 😊 kiváncsi vagyok milyen hangja van.
Az Acid-ot én nem ismerem szal abban nemtok segíteni sajna :/ A hangszereknél sztem annyi a lényeg, hogy az azonos tónusúakat kell szétválasztani szal ami basszus azt a basszus tartományban szétvenni úgy hogy az egyiket vágod az egyik helyen a másikat meg egy másik helyen (mondjuk egyiket 60 Hz-nél vágod meg kicsit, a másikat meg 80-100-nál). Az összes többi olyan hangszert aminek nem nagyon van helye ott azt is meg lehet vágni, bár azért óvatosan, hogy ne bassza el nagyon a hangját. Minden hangszernek van egy olyan felharmonikus tartománya amit erõsítve ki lehet hangsúlyozni a jelenlétét, szal azzal operálva is lehet okoskodni, basszgityónál ez a 400 Hz és 2,5 kHz körüli tartomány, gitároknál a 3-5 kHz körüli tartomány. A szóló hangszereknél (ami nem basszus meg dob, szal nem az alapot adja) a térbeli szétrakással - panorámázással - is lehet segíteni a különválasztást, szal egyik gityó inkább jobbra a másik inkább balra a szintire meg valami sztereo chorus vagy delay effekt, hogy rendesen térben szóljon ne pedig középen az arcodba (persze csak akkor ha a szintinek inkább aláfestõ szerepe van, nem pedig szóló hangszerként megy).
Az tud segíteni sokat ha látod az eq görbéket, de sztem jobb ha a füledre hallgatsz, és nem a szemed után számok alapján próbálod belõni a dolgot. Persze segít ha látod a dolgot, de ne arra alapozz, hisz az emberek nem látni fogják a szerzeményedet hanem hallgatni 😉
Ja meg ha a hangzást próbálod belõni miután megvan az össes felvétel, akkor mindig úgy állítsd a hangszíneket hogy az egész mix egyszerre szól, mert lehet hogy egy hangszer jól szól szólóban, de mikor bekerül a mixbe akkor eltünik teljesen vagy totál másképp szól. Nekem sokszor volt az, hogy beállítottam valami atom zúzós gitárhangzást, aztán a kész cuccban az alsó tartomány egy nagy kása volt, buhogott a mélynyomó meg egybefolyt az egész, bizonyos részeknél meg totál elnyomta a pergõ hangját a gitár. Aztán mikor beállítottam úgy, hogy viszonylag normálisan szóljon egyben, akkor szólóban hallgatva egy rakás fosnak tûnt a gitárhangzás, nem volt ereje, vékonyan szólt meg mittomén, de egyben viszont megvolt minden, és az a lényeg 😊
az a hogyan ne fedjék egymást a hangszerek leírás ábrákkal jó csak nincs túl sok hangszer a példákba... nálam van dob, bassz, 2 gitár meg szinti.. bár mondjuk ki lehetne õket kísérletezgetni de még nem sikerült megoldanom ezt hogy egyenként lássam a grafikus eq-kat.
Zene nélkül mit érek én?
A gravitáció nem létezik. Csak a Föld szivat. Hala Madrid! || Hajrá Magyarország!
-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?
Sztem azon kevés gitárosok közé tartozik (tartozott :/) akik stílust alapítottak a játékukkal. Nemcsak a gyors tekerõs szólókkal tette le a névjegyét, hanem iszonyat kemény, mégis valahogy dallamos és változatos riffeket is csinált.
Még amikor a Vulgar Display of Power album megjelent, vettem egy Pantera kottát (ami sajnos azóta elkallódot valahol 😞) és abban az elején a zenekar bemutatásánál volt írva, hogy Dimebag-et 16 éves korában kitiltották az összes texasi gitáros versenyrõl, mert az összeset megnyerte így nem volt esélye senki másnak 😊
Pl. a Cementery Gates c. dal volt az egyik kedvencem<#eljen>#eljen>
http://www.youtube.com/watch?v=-5-60ucPN30
A Samplitude-ban a sávnál van egy FX gomb, arra kattintva bejön az FX Riuting ablaka, ahol be lehet állítani az effektek sorrendjét. Ezen felül van a keverõn egy PL nevû gomb, arra jobb klikket nyomva bejön egy ablak, ahol a pluginek sorrendjét lehet variálni. Cubase-ben még nem jöttem rá, hogy hol vannak ezek a funkciók bár sokat nem is kerestem 😊
Azt, hogy egyszerre lásd az összes sáv eq-ját, úgy lehet megcsinálni, hogy megnyitod mindegyik sávon lévõ eq kezelõfelületét aztán úgy rendezgeted az ablakokat, hogy mindegyiket lásd (nem árt egy nagy monitor hozzá 😊). Ha a mixer eq-ját használod, akkor annak a gombjait lehet látni egyszerre, szal úgy egyszerûbb 😊 A Cubase SX3-ban van olyan, hogy ha megnyitod a mixeren a kiterjesztett nézetet, akkor felül lehet állítani, hogy az eq-kat akarod látni és ott lehet grafikus nézetet is választani amin az eq görbéjét látod, bár ez csak a mixer eq-jára vonatkozik, ha plugint használsz akkor nem.