Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Én se egy két ezerre gondoltam, de szerintem egy nullkezdõnek 50 ezer forintos gitár az sok. Persze, ha valakinek sok pénze van akkor hajrá, de kezdõ gitárnak megteszi egy 20-30 ezres.
Az én kezdõ gitárom 16 ezer forint volt és még most is minden nap játszok rajta, mert nem lehet letenni. Ha kezdõ valaki, akkor elsõnek kisebb kategóriával kezdjen, utána lehet feljebb lépni természetesen. 😊 Sõt, ajánlott elõbb-utóbb. x)

Sacred & Diablo 2 fan ;)

mumpic
30-50-re nem mondanám hogy túlságosan sok. Amikor én vettem a gitáromat, akkor az 55e-be került, és nem voltak akkor még ilyen csillivilli gitárpakkok, 20onezrekért meg nem adtak gitárt sehol. Szerintem ami most is ilyen egykétezres dolog, az felejtõs.

WTF?

"Elektronika csak akkor kell, ha ki akarod hangosítani. Vagy még akkor sem - én egyszerûen mikrofon elõtt játszom, ha hangosítás kell."

Az elektro-akusztikus gitárokat azért kezdték gyártani, hogy elõben és stúdióban egyaránt tudja az a minõséget adni, amit egy sima akusztikussal nem tudnád mikrofon elõtt... Ha jó minõségû az elektyronyiká, akkor kiszûri a háttérzajokat, nem gerjed, a "huzigálkásokat" kiszûri, stb. Rengeteg elõnnyel jár, ha valaki játszott már akusztikussal és elektro-akusztikussal akár csak egy számot is végig , az ismeri és érzi a különbséget. Még egy piros ponty az elektro-akusztikus javára, hogy ha valaki komolyan fontolgatja a gitározás mûvészetét, akkor az effekteknek hála sokkal érzékibbé teheti a játékot, visszhanggal, kórussal stb, de ehhez elektronika kell, mert ha mikrofonnal játszol begerjed, a zajokat is effekteled stb.

SB: Ha kezdõ vagy akkor menj be az elsõ használt hangszerboltba és spontán vedd meg az elsõ jó árú és JÓ MINÕSÉGÛ gitárt amit meglátsz és megtetszik. Nem fogod megbánni hidd el. Ha látod a javulást és a szereted (szeretni fogod 😉 ), akkor gondolkozz új gitárban, akár klasszikus, akár akusztikus, akár elektro-akusztikusban. A járást se egybõl triatlonnal kezdtük. 😊 Szép fokozatosan.

FRIC: Ugyanez, 30-50 ezer szvsz túlságosan sok, ha teljesen null-kezdõ vagy. Ha viszont már "tapasztaltabb" kezdõ vagy, akkor itt egy pár link amibõl válogathatsz kedvedre:

klasszikus

akusztikus

árlista - mindenféle

szintén

Sacred & Diablo 2 fan ;)

Sziasztok!

A nyár végére tervezek egy gitárvásárlást. Kezdõ vagyok. Elektro-akusztikus gitárt szeretnék majd venni és ehhez kérek tanácsokat, hogy milyen márkát válasszak kezdõként 30-50 ezer forint között.

Elõre is köszönöm a válaszokat!

Üdv: Máté
Köszi a választ! Az a baj, hogy semmilyen fogódzó nincs. Szeretek jó ár/érték arányban vásárolni, de ha egy gitár értékére egyetlen irányadó az ára, akkor ez ugyebár nehezen megy. Egyedül annyira sikerült rájönnöm, hogy a tömör fedlap jobbnak szamít mint a rétegelt (de fogalmam sincs hogy én hallanám a különbséget vagy hogy mennyit ér ez valójában). Nem akarok valami nagyon gagyit venni, de túl jót se, csak leamortizálnám fölöslegesen. Most használtat próbálok keresni, meg talán ezen az oldalon a Strunal-ok közül valamelyiket 30+-5e körüli árban.
Git-Art
Ha valóban klasszikust szeretnél tanulni, természetesen klasszikust érdemes venni. Azon a linken nekem elég drágának tûnnek a jobb gitárok (pl. az Alhambra), a nagyon olcsókkal meg szerintem nem igazán érdemes foglalkozni. Klasszikus gitár esetén javaslom a Segovia szaküzlet honlapját - akár összehasonlításképpen is az azonos márkákat az elõzõ linkkel. Három éve újítottam egy Raimundo gitárra és nagyon elégedett vagyok vele.

Elektronika csak akkor kell, ha ki akarod hangosítani. Vagy még akkor sem - én egyszerûen mikrofon elõtt játszom, ha hangosítás kell.

Thief: The Dark Project/Gold/Metal Age magyarítás: http://kgysoft.try.hu/darkhun Thief: Deadly Shadows magyarítás: http://kgysoft.try.hu/thief3hu

tigeroo
a baltimore gitárokról mi a véleményetek?
Szép ez a gitár. Én is nézegettem ezt a lapot, oriási a választék és lövésem sincs melyiket volna érdemes. Jó ez a márka (Stagg)? Elsõre nejlonost vagy féme húrost érdemes? Az elektronikának rajta van jelentõsége?
Nagyon szépen köszönöm! 😊

Sacred & Diablo 2 fan ;)

normál méret

Sziasztok!
Ezt a gitárt (link) szeretném megrendelni és azt akarom kérdezni, hogy a 4/4-es méret az az original méret vagy egy kisebb fajta?

Sacred & Diablo 2 fan ;)

én úgy sejtem, hogy az oldalon kiválasztott nylvtõl függetlenül németországból fogják postázni a cuccokat..meg hát ha így is-úgy is 20€ a szállítás, akkor végülis tökmindegy hogy mit honnan küldenek, nem?! 😊

Sziasztok! Tudja valaki ,hogy létezik-e Line 6 POD2-hoz magyar nyelvû használati útmutató pdf formátumba? És ha igen honnét lehet letölteni?
Nagyon szépen köszönöm az eddigi információkat! Synus te Németo.-ból rendelted? Szerintem én olyan nyár végén meg is rendelem a cuccokat! Mégegyszer köszönöm!

bens
gitárt úgy kell választani h boltba végigpróbálod az összeset. elekrtomos gitárnál sok múlik az effekten is.
gépre meg úgy tudod legegyszerûbben felvenni amit játszol h bedugod a line in-be a gitárt. ha jó a hangkártyád egész jó felvételeket lehet csinálni mindenféle erõsítõ, keverõ stb nélkül is. én mondjuk egy ilyen egyszerûbb kis keverõt használok mert kényelmes. felvételhez még érdemes beszerezni egy cooledit pro-t.

Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!

hali! mi valamikor tavaszt eleje felé rendeltünk thomann-éktól, és valóban a van, hogy 20 euro meg hozzá az árhoz szállítási költségként.
egyébként nagyon korrektek, hamar ide ért a cucc, küldtek sms-t is amikor feladták meg ilyenek..
viszont ezt a garanciát sajnos lehet hogy ki kell próbálnunk hogy tényleg mûködik-e(b-stockos, azaz ilyen újracsomagolt basszerkombót rendelt haver, és megadta magát), de nem hiszem hogy bármi probléma lenne velük!

OK, köszi a választ. Pont ezért kérdeztem, hogy mennyiben tér el az elektromos és a klasszikus. Ezek szerint nagyon...

A gyerek egyébként koreai, 11 éves és kb. 2 éve tanul gitározni. Én persze örülök ha tényleg 30 év alatt elérem ezt a szintet, ha egyáltalán.
Aquir
nekem az lenne a kérdésem, hogy ha elektromos gitárt is szeretnék venni (mert már van több mint 1 éve egy fémhúros elektroakusztikus fenderem is) akkor mit ajánlanátok nekem, hangzásban hát mittomén ez mondjuk tetszik, de mitõl függ többnyire a gitár hangzása, mennyire a gitártól és mennyire mástól?

hallgassak meg videókat hogy hogyan szólnak egyes gitárok, vagy hogyan? 😊 Stramm testû gitárra gondolok szóval nem olyan ami akusztikus mellette, szóval nem jazzgitár. Meg hogy hogyan lehet gépre vinni, vagy amit mondtak mondjuk fülhallgatóval is hallgatni, stb. Na ez esetben mit kellene tudnom az ilyen gitárokról?

árba hát mittudomén maga a gitár olyan max 80ezer, esetleg lehet több. meg a többi kellék amiknek nem tudom milyen áruk van így általában. Mennyibe kerül egy jól használható gitár, mindennel együtt? Mit ajánlanátok?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

értem nagyon szépen köszönöm!! és ha az angol üzletbõl rendelek akkor is 20 euró?

Hellhammer
20 euro fixen a szállítás. Ha angolra veszed a nyelvet, akkor valamivel kisebb árak lesznek majd, mert a németeknél 19% az áfa az angoloknál 17,5% és nem csak a nyelvet váltja át, hanem az angol oldalon az angol üzletükbõl rendelsz.

Hell boy
szerintem ez magyarországra nem érvényes itt mindenképp ki kell fizetni a 20 euro szállítási költséget de majd a nálam okosabbak megmondják 😊 egyébként át tudod váltani a nyelvet angolra is ha az jobban megy 😊

Sziasztok! Olyan emberek segítségét kérem akik jól tudnak németül vagy már rendeltek a Thomann hangszerüzletbõl. A kérdésem az hogy én úgy vettem ki a szövegbõl bár nem tudok németül, hogy bizonyos összeg felett a szállítás ingyenes vagyis õk állják. Na most ez Magyaroszágra is érvényes? Tehát ha én rendelek egy gitárt tokkal és már túlment azon a határon akkor nem kell fizetnem postaköltséget? Elõre is köszönöm annak aki tud segíteni

Hell boy
ez így igaz, ennyi erõvel hegedûlhetnél fuvolán mondjuk.

bens
nekem mindegy, de elektromos gitáron nem fogsz megtanulni klasszikus gitározni.

Nem, csak japán.
(náluk 2-3 év)

😛

Hell boy
"nem olyan nagy szám ilyen szintre eljutni (videók). gyorsan elröppen az a 20-30 év 😊 "

akkor a kissrác a második videóban már elõzõ életébe is erre gyúrt nem? 😄

Nem úgy gondoltam hogy "magában" pengetem az elektromos gitárt, azért venni olyat tényleg barbárság lenne, hanem fejhallgatóval hallgatnám. Van 130e-ért "Silent gitár" pont arra a célra amit írok, csak hát ennyit nem ér nekem pláne elsõre.
bens
ha klasszikus gitározni akarsz és veszel egy ilyet, az olyan mintha lovagolni akarnál, és vennél egy biciklit. vegyél klasszikus gitárt. egyrészt olcsóbb, másrészt nem véletlen h minden épkézláb zenesuliban azon tanítanak játszani. elég hülye ötlet csak azért venni egy eletromos gitárt, mert az halkan szól magában. mindenki meg tudja oldani h naponta legyen 1-2 óra, amikor senkit nem zavar a gyakorlás.
nem olyan nagy szám ilyen szintre eljutni (videók). gyorsan elröppen az a 20-30 év 😊

Köszi tigeroo! Azt hiszem akkor veszek egy USB-s gitárt. Valami ilyesmit:
http://www.hangszer.onlineuzlet.hu/index.php?act=big_pic&t_id=24726&page=1&keres_txt=
Csak az zavaró, hogy kb. annyiba kerülnek mint azok amihez erõsítõt is adnak.
Mint írtam azért kell hogy halk legyen, hogy nyugodtan tudjak gyakorolni. Általában akkor vagyok ébren amikor a többiek alszanak. De ha már penge vagyok veszek egy jó kis erõsítõt hadd hallja az egész ház.
Kb. mennyi idõ mire így megtanulok? : 😉
http://www.youtube.com/watch?v=XG1c3A4UJgk
http://www.youtube.com/watch?v=AkR-zbr1bOI
http://www.youtube.com/watch?v=4fFldVsB7MI
Balidani
Milyen dolog úgy gitározni hogy direkt ne szóljon? 😄
Gyilkosság 😊

\'\';!--\"{()}&?!:,@#

tigeroo
szerintem vegyél elektromos gitárt, az a leghalkabb (erõsítõ nélkül persze..)
és ne aggódj, az elektromos gitár alapból ugyanúgy szól mint az akusztikus, csak különféle effektpedálokkal lehet torzítani a hangzást

én pont így jártam a héten😊 unokatesómmal cseréltünk (õ hozta az ibanezét énmeg odaadtam a westerngityómat)
és kurva jó volt hogy tudtam éjszaka is játszani rajta, mert nem hangos.
a saját gitáromon a nyílást mindig lefedem hogy halkabb legyen a hangja😊
az ilyen gitárszetteket pedig kerüld szerintem, amúgy kb. 25ezertõl már lehet kapni jóféle gitárokat (+tízezrekért erõsítõ)
lemike
hangosan nem tudsz gyakorolni?

Sziasztok!
Szeretnék gitározni tanulni, és tanácsot kérnék hogy milyen gitárt vegyek (elektromos/usb/klasszikus). A szempontjaim:
- Csöndes legyen, hogy tudjak gyakorolni.
- Alapvetõen klasszikus gitározni szeretnék. Nem tudom hogy lehetséges-e ezt összeegyeztetni a fönti szemponttal. Nem tudom, hogy az elektromos és klasszikus gitár mennyiben különbözik, lehetséges-e egy elektromos gitáron hasonló játékot produkálni mint klasszikuson.
- Ha elektromos, akkor az miben különbözik attól amit USB csatlakozóval gépre lehet kötni. Mi értelme annak?
- Mivel láma vagyok, a minõség lényegtelen, csak arra kell hogy elkezdhessek gyakorolni.
Elõre is kösz a segítséget!
Ben Katarn
hát majdcska menni fog akkor... gyakorlni kell!

mumpic
3
3
1
2
2
0

Ez valami Edúr 7/9# vagy hasonló, a felsõ két húrt kisujj utolsó ujjbeggyel kell fogni, nem tudom lehet-e máshogy, amikor tanultam, le akart szakadni a kisujjam. Bedagadt az ízület, és ropogott, meg szürcsögött, de azóta már megy 😊

ja van ötlet:gyakorlás😄 de tényleg😊...
G-dúrt énis kisujjal fogom, gyûrûssel elég kényelmetlen nekem... de énis azzal szenvedtem talán a legtöbbet.meg E-dúr😄 persze azért mert azvolt a legelsõ😊 szóval F-dúr lehet nehezebb de mire oda eljutsz már ügyesebbek az ujjaid.

Christiansen
Kedvencem a szekundsúrlódásos maj9 nincs benne sajna :C

mumpic
tessék, lehet keresni durva akkordokat 😊

barnie1990
Nem kell kisujj hozza, gyurus ujjal lazan le lehet fogni az also hurt.
Van meg a 320033 valtozat, oda mar kell a kisujj, de meg igy is egy eleg konnyu akkord szerintem.

Zene nélkül mit érek én?

tigeroo
én kisujjal tökéletesen letudtam fogni elsõre is😊
bens
majd akkor siránkozz, ha a c-mollnál meg az f-dúrnál tartasz.

Ben Katarn
huh..
ez eléggé idióta kérés lesz,de felhúztam az agyam.
szóval a G-dúr lefogására van vmi ötlet? A 320003 iszonyatosan nem megy, nagyon béna vagyok hozzá, az "A" húron levõ ujjam totálisan letakarja az alatta levõ D húrt, mocskos ****-ul szól az egész.

mumpic
AtomHeart
"Aquir, Bens: aki hüvelyket használ az béna."

Gratulalok, lebenaztad mestert! <#boxer>

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

gibson9
Na ezt már nevezem 😄 Nagyon szépen köszönöm! <#worship><#worship><#worship>

Hellhammer
Ja a bending-nél kimaradt: szal ami a felfelé mutató nyíl fölött van írva az azt mutatja, hogy mennyivel kell megnyújtani a hangot. A full az egy teljes hangot jelent, az 1/2 pedig értelemszerûen fél hangot 😊

Hellhammer
Gibson9: Azok a ferde vonalak amik összekötik a hangokat alul a legato ra utalnak (ahogy Aquir linkelte) azaz folyamatában jönnek a hangok vagy mi 😊 Szal csak a legelsõ hangot pengeted meg az összes többinél nincs pengetés, csak a hangot lefogó kezddel variálsz. Ami az összekötõ vonal alatt van írva az azt mutatja hogy épp mit kéne alkotni a cél érdekében. A "H" betû a hammer-on, a "P" a pull-off a "T" a tap/tapping jelölése.

Megpróbálom leírni azt feltételezve, hogy jobbkezes az illetõ, szal bal kézzel van lefogva a hang 😊
Hammer-on: bal kézzel lefogod az elsõ hangot (ahonnan indul az összekötõ vonal) jobbal megpendíted a húrt, aztán a bal kezed másik ujjával rányúlsz (koppintasz) a második hangra és úgy fogod le azt, szal már az a hang fog a továbbiakban szólni.
A Pull-off pont az ellentettje, azaz megpengeted a hangot, majd így elfelé-lefelé húzva az ujjadat megpendíted a húrt és elengeded miközben a másik ujjaddal már lefogod a lentebb lévõ hangot.
A tap (tapping) pedig az, hogy a pengetõ kezed egyik ujjával rákoppintasz a jelült bundra.
Egyébként az ilyen legato figuráknál az a lényeg, hogy van az alap hang és arról nem emeled fel az ujjadat, hanem az összes többivel baszkódsz össze-vissza mitn ahogy a linkelt kottában látszik pl. az elsõ ütemben a 3. bundnál lefogod és az 5-8 fekvésekbe a másik 2 ujjaddal nyomatsz hammer-on-t és pull-off-ot.
Ja meg van az a fajta összekötés amikor nem íves vonallal, hanem ferde egyenes vonallal van összekötve és vagy sl vagy slide van ott, az az hogy a lefogott hangról feljebb/lejjebb csúszol miközben lefogva tartod.

A másik meg: a felfelé mutatú nyíl és full vagy 1/4 1/2 felirat fölötte az a bend, azaz a hajlítás. Lefogva tartod a hangot és a fogólapon felfelé/lefelé tolod a húrt (nem másik fekvésben, hanem mittomén a G húrt tolod felfelé az E-A-D húrook irányába). Javaslom hogy a youtube-on keress rá ezekre a kifejezésekre (hammer on, pull off, tapping, string bending, legato).

barnie1990
Azert kerdem, mert viszonylag szepen szolnak az uveghangok az 5. es 7. bundokon, talan meg a 9. is belefer, de a 3.-on nagyon gyenge es vannak szamok amik megkovetelik, ezert idegesit csoppet es mivel be van tervezve egy multi, ezert gondolom, talan az segit majd.

Zene nélkül mit érek én?

Christiansen
Nagy hülyeség. Fogadok, hogy azért is rádszóltak ha hajlítasz...

Hüvelykujjat sokan használnak elektromos gityón is, fõleg blues/jazz/rock
gityósok és leginkább trióban, ahol kíséretet és a témát is a gitárnak kell játszania. Hendrix bátyó egyik védjegye a hülyeskes
betámasztás..

mumpic
Nem lenne érzékenyebb, csak máshogy szólna. Vannak effektek amik egészen szépen kiemelik (pl chorus, vagy reverb), de a sima torzítás is sokat dob rajta.

Én azt mondom hogy az üveghangokat effekt nélkül érdemes begyakorolni, hogy tisztán és szépen szóljanak, akkor tuti jó lesz effektezve is.