Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Hellhammer
Sztem nem vékony, pont ott van benne az a középtartomány ami miatt hallani is lehet majd.
Itt van Spider videó:
Ebben 1:15-tõl hallgasd meg a torzított csatit, amibõl tuti csak nagy kását lehetne hallani csak egy full zenekarban.
De viszonyításképp Peavey 5150 vidijó. Gondolom a Peavey 5150 azért elég jó referencia arra, hogy hogy kell szólnia egy rock/metal cuccnak 😊 Szal ennél sem buhognak a mélyek, nincs kivágva a középtartomány, aztán még is odabasz 😉

Na de itt van 2 rövidke szösszenet. Peavey 6505 lett felvéve, ami gyakorlatilag ugyanaz mint az 5150. Az elsõ az simán csak gitár magában 4-szer feljátszva, a másik alá tettem dobot meg bézgitárt. Azért sztem hallani, hogy bár magában nem túl metál a gitár, a többi hangszerrel együtt azért már megszólal valahogy.
Szal: csak gitár, mindennel együtt.
Szal csak annyit akartam mondani, hogy a vastagan szólás nem feltétlenül csak azt jelenti, hogy mennyi basszus van a cuccban 😉

mumpic

nekem kicsit vékonykának tûnik a hangja, bár a jutubos videó nem mérvadó 😛

McGrady
az télleg jó motyó, én játszottam olyanon egy idõben, szerintem jó hangot csinál.

Kuss!-magyarázta.

Hellhammer
Amúgy a postod után nézegettem a kombókat, hogy mik lennének faszák, aztán találtam egy szimpatikusat a Bandit-on kívül is 😊 Nemtom mennyi pénzed van, de a Fender Frontman 212R-t több helyen is láttam 70e Ft körül. Igazából nem ismerem ezt az erõsítõ típust, de szimpatikusnak tûnik, meg ezzel tuti nem lenne hangerõ probléma 😉

ismered a Children of Bodomot? szerintem érdekes lenne az olyasmit ujjal eljátszani... (pl silent night bodom night)

DummyBoy
Köszi a választ 😊 A modellezõs cuccokat nem néztem, inkább az általad felsorolt dolgokra figyeltem ... ezért is esett ki pl.: a Cube és a Line6 ... a Behringer meg amúgy sem volt szimpatikus 😊

Olvasgatva a rivjúkat meg meghallgatva pár mintát a Bandit tûnt a legalkalmasabbnak ... én mondjuk kisebbet akartam, de többen is szólltak, hogy lehet hogy egy kisebb kevés lenne 😊

A hangmérnökös dologtól egyelõre nem tartok 😊 Én már annak a szintnek is örülni fogok, mikor a párom a "Jajj, már megint girározni fogsz 😞" helyett "De jó, megint gitározni fogsz! 😊" mondatot használja majd gyakrabban 😊

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

Hellhammer
Hát engem abszolút nem gyõzött meg az amivel dolgom volt. Nemtom pontosan melyik típus volt, de magában viszonylag jól szólt, de a zenekarban úgy elveszett a hangja, hogy keresni kellett.
Szal hangos meg minden, de nincs benne semmi dög amitõl kiszólna rendesen. Nemtom megfogalmazni jobban, de ha egymás mellé teszel egy ilyen modellezõs cuccot meg egy hagymányos cuccot akkor egybõl kilóg a lóláb. A Behringer az meg behringer, sztem többet nem kell róla mondani 😊
Ja még mielõtt elfogultsággal gyanúsítotok, mindezt mondom úgy, hogy van Line6 (PodXT, DL4) is meg Behringer (elõfokok, keverõ) is a zenekarban.

Azon gondolkozok amúgy, hogy visszavariálom a cuccomat úgy, hogy a PodXT-t csak delay-re meg modulációs effektekre használnám, mert jelenleg a csöves fej végfokába van dugva és fullos elõfokként használom (szal tiszta és torzított erõsítõ modelleket nyomok rajta), de valahogy nem az igazi a hangzás, brutál meg leviszi a fejed, de valami hiányzik belõle. Az a problémám csak, hogy nincs effect loop a fejen, szal kellene valami bypass megoldás a dologra, hogy ne szóljon bele a hangba a pod akkor amikor nem kéne. Erre is van már tervem, csak kéne venni alkatrészeket hozzá (ilyesmire gondoltam).

bens
milyen stílus?

Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!

Hell boy
A Line6 spidertõl miért óvod? ennyire szarok lennének? én pont egy spider III 75W-ossal szemezgetek, meghallgatnám az ellenvéleményt 😊

Hellhammer
Ja az meg hogy egy full amatõrnek mi látszik túlzásnak az csak viszonyítási alaptól függ. Sztem egy Bandit abszolút nem lenne túlzás, de mondjuk egy Soldano fullstack az már lehet, hogy megütné a túlzás kategóriát 😊
Ja ha meg késõbb akarsz sokféle effektet akkor olyan erõsítõt/kombót nézz, amin van effekt loop. Az sem árt ha van kiegészítõ hangfal rákötésére lehetõség, mert ha komolyan gondolod, akkor idõvel úgy is a fej-láda kombinációnál fogsz kikötni, és akkor kezdheted úgy, hogy veszel egy 4x12-es ládát és azt tudod használni majd a kombó erõsítõjével is (bár ha nincs ilyen rajta, az is nagyon könnyen megoldható, simán egy kapcsolós jack aljzatot kell beforrasztani az erõsítõ és a hangfal közé).

Hellhammer
Ha csak a Bandit és a Valvestate között kéne dönteni, akkor én azt mondom, hogy Bandit legyen. A Micro Cube totál esélytelen szvsz egy egészségesen megütött pergõ meg lábdob simán produkál 100 dB körüli hangnyomást ami azt jelenti hogy kurva hangos (kb. mint egy légkalapács - ezért nem is árt valami fülvédõt vagy füldugót használni próbateremben, ha nem akar halláskárosodni az ember mert pont azt a frekitartományt irtja ki a hallásból idõvel, ahol az emberi beszédet is hallja az ember - azok a zenekartagok meg, akik ezen mosolyognak szimplán hülyék, de szerencsére nálunk a zenekarban értelmes emberek vannak, egyedül a bézgitárosunk nem akar fülvédõzni, de hát neki nem is baj, ha a közepekre meg a magas hangokra megsüketül 😄).

Az is lehet megoldás egyébként, hogy a dobos nem üti olyan erõsen, de pláne ha kezdõ, akkor ahhoz fog hozzászokni, soha nem fogja igazából jól megütni a dobot és akkor hangmérnök fogja seggberugdosni, ha esetleg fel kell venni a dobot, vagy nagyobb helyen kell kihangosítani.

Sztem nézz szét a használtpiacon is, mert lehet nagyon jó vételeket kifogni. 2 dolgotól óvnálak: a Behringer Vampire és a Line6 Spider gitárerõsítõktõl 😉

DummyBoy
Dob mellett kicsike nagyon ... csak én hallom ... Egy szempontból ez jó, mert a többieket nem zavarja a bénázásom, de nem az a fõ célom, hogy pantomimezzek a sarokban 😊

A lakásban van elég izom a kis kockában, az nem is gond, még sok is 😊

Hat nem tudom en is Micro cube tulaj vagyok de szerintem van benne kakaó probald meg a microphone kapcsolo elõtti ket hangzast szerintem azok eleg hangosak habar meg en sem probaltam dob mellett ha mar megtetted akkor irj vissza h hogy szerepelt ha nem sztem probad ki.

Mas en nekem meg olyan akusztikus gitár kéne ami acélhúros és örzi az értékét max 50k legyen es konnyen tovabbadható ha ugy hozza a sors es valami Martin D-15 -hoz hasonlo mely, meleg hangja legyen ilyen gitart tudtok nekem ajanlani?
DummyBoy
Üdv Mindenkinek!

Érdekes kérdésem lenne ... totál amatõr vagyok, "hangszertulajdonos" jelenleg 😊

Otthon gyakorolgatok néha, PC vagy Roland MicroCube és egy Cort G260 társaságában ... Pár barátom most szólt hogy õk együtt gyakorolnak egy garázsban nem messze, járjunk ki együtt ... de a dobos mellé a Micro az esélytelen ...

Ajánljatok nekem valami egyszerû combo-t ami egy huszonpár m2-es garázsban kihallatszik egy normál hangerejû dobos mellett ...

Az elvárások nem nagyok, de pár napja olvasgatom ebben a témában a fórumokat és a végén mindig valami komolyabb cucc felé kezdek kacsintgatni. (pl: Peavey Bandit 112, vagy Valvestate ...) Sajna maximalista vagyok 😞 ÉS mindig túlzásba esek 😞

Ilyen cuccok egy full amatõrnek viszont szerintem túlzásnak látszanak ... nagyobb Cube-okat azért nem néztem, mert késõbb szeretnék pedálokat, ésatöbbi ...

Jelenleg rock, de késõbb szeretnék blues felé hajlani (amint a tudásom engedi 😊 )

Szóval a jelenlegi cél az hogy hallatszon amit bohóckodom 😊

Mit ajánlotok ? Gyûjtögessek egy normális erõsítõre, vagy tudtok valami lókoszt megoldást javasolni?

Elõre is köszönöm 😊

zenében nincsenek szabályok ;-)
játsz úgy ahogy kényelmes

Neca eos omnes. Deus suos agnoscet.

mert van olyan stílus amiben nem nem túl egyszerû a pengetést megoldani ujjal... de nem szeretnék az ujj/pengetõ kérdésbe belebonyolódni, csak a kérdésemre válasz kapni valakitõl

nem kell, hanem csak lehet :-)

Beast Machine
mert miért ne? gitáron is vannak, akik ujjal/körömmel, és vannak, akik pengetõvel játszanak.

...vágod?

bens
basszusgitáron miért kell pengetõvel játszani?

mumpic
Help! 😊

A húrlábak magasságának állításához kellõ imbuszkulcs mérete mekkora? Gondolom többféle is van, de kb-ra mondjatok valamit, mert nem sok kedvem van elcipelni a gitáromat a csavarboltig.

várj, én nem is tudom elképzelni :-)

játsz ujjal :-P

na jójó de szokjak le róla, vagy csinál(hatom: )jam tovább így? technikai szempontból valamit mondjatok -.- """""""

mumpic
szerintem egyenesen bûn! menj a sarokba és korbácsold meg magad! <#idiota>

sziasztok! azt szeretném kérdezni, hogy az baj e, ha basszusgitárnál, pengetõvel pengetésnél a kisujjammal nem a pickup aljánál támasztom ki a kezem, hanem az alsó húrnál (mert most kezdem megszeretni ha ki van támasztva a kezem, de a felsõ húrt elég nehéz ugy gyorsan pengetni ha a kisujjam a pickup aljánál van)

Oksa. 😄 Köszi az infót! 😄
Hellhammer
Nem jól tudod. A passzív hangszedõknek nem kell semmi tápfesz. Azért passzív mert simán csak passzív áramköri elemekbõl állnak. Gyakorlatilag szimplán egy mágnes mag köré tekercselt vezeték. A mágnes mágneses mezõjében rezgõ fém húr a tekercsben feszültséget indukál és azt küldi az erõsítõbe.

Az aktív pickup annyiban más, hogy abba be van építve egy kis erõsítõ ami felerõsíti ezt a jelet mielõtt kimenne a gitárból. Ezért van az, hogy általában az aktív hangszedõ jóval nagyobb jelet ad le, mint a passzív társai (azért általában csak, mert vannak passzívban is olyan fajták amik szintén elég nagy jelet adnak le). Zajt abszolút nem vesznek fel többet az aktívak, sõt sokkal csendesebbek mint a passzív hangszedõk, mivel nem kell földre kötni õket és az impedanciájuk is sokkal kisebb (mivel erõsíti a jelet a beépített erõsítõje, ezért nem kell akkora méretû tekercselést használni a mágnes körül). Az elõnye lehet még az aktív pickupoknak az az, hogy mivel erõsíti a jelet, ezért a mágnesnek sem kell olyan erõsnek lennie benne, így közelebb lehet engedni hozzá a húrokat, mert a mágneses tér nem változtatja meg annyira húr rezgését (ezt az EMG leírásából veszem).
Ja az elemet csak akkor meríti egy aktív gitár, hogy ha bele van dugva a kábel, mert a jack aljzata egy sztereo aljzat ami kapcsolóként is funkcionál (egyébként az effekt pedáloknál is így van megoldva, szal ha elemrõl használjátok, akkor mindig érdemes kihúzni a kábeleket amikor nem gitározik az ember). Nekem a gityóm kezelési könyvében az van írva ha jól emlékszem, hogy 3000 órát megy el egy elemmel, szal nem fogyaszt sokat (2 év alatt nem merítette le az elememet, de azért inkább cseréltem benne, jobb a békesség alapon 😊).

Az meg hogy melyik jobb, az sztem olyan téma, hogy melyik a jobb. az alma vagy a körte, vagy a kék vagy a piros a szebb 😊

Amúgy nem kell semmi több alkatrész a gitárba, elég annyit megnézned, hogy az üregbe ahol a potik meg a kapcsoló van, oda elfér-e még 1 elem is. Ha veszel esetleg EMG cuccokat, akkor ahhoz kapsz majd új potikat meg jack aljzatot is, mert ki kell cserélni (más ellenállás értékû kell hozzájuk, mint a passzív hangszedõkhöz, illetve a jack aljzat az kapcsolós megoldás amit említettem). Ha nem adnak a hangszedõ mellé semmi egyebet, akkor verni kell az asztalt, mert akkor átbaszás esete áll fenn... Nem nehéz összerakni amúgy, mert elvileg forrasztás mentes megoldás az egész, ilyen kis csúszó csatlakozókkal megy a vezetékelés.

Beast Machine
a passzív pickupok azért passzívak, mert csak akkor kapcsolnak be, ha bedugjuk a gitárt erõsítõre/pedálra, így kapnak tápfeszt. az aktív cuccok pedig mindenkor be vannak kapcsolva, ezért kell hozzájuk egy 9V-os elem. Ha jól tudom, az aktív pickupok érzékenyebbek is, de ez is egyben a hátrányuk, hogy hajlamosak több zajt is felvenni, mint passzív testvéreik.

Hellhammer: kösz a tanácsot, de nekem a gitáromon csak két potméter (egy hangerõ és egy hangszín), és egy pickupkapcsoló van (három állású), szal nem tudnám hova rakni az esetleges többi alkatrészt...

...vágod?

Mi a különbség az aktív és a passzív elektronika között? És melyik a jobb?
Hellhammer
Az EMG pickupokat minden farigcsálás nélkül bele tudod tenni, szopás azzal lehet hogy a 9V-os elemnek kell helyet találni. Sztem nézd meg, hogy a potiknál lévõ üregbe be tudsz-e valahogy paszírozni egy elemet valahogy, ha nem megy akkor tényleg faragni kell.

EMG-bõl sztem 85-ös lenne fasza a hídhoz, a nyakhoz meg egy 89-es ami olyan mint a 85 csak felezhetõ single coil-ra egy push-pull potival (amit elvileg adnak is hozzá). Sztem sokan mondják majd, hogy 81-est tegyél a hídhoz, de én nem tennék, mert a 81-nek kurva sok magasa van és viszonylag kevesebb mélye-mélyközepe, és egy agathis testû gitárban sztem vékonyan szólna.

Esetleg még sztem nézz utána a Seymour Duncan SH-5 (fõleg ennek), SH-6 és SH-8-nak is ha nem akarsz faragni 😉

bens
te elektromosgitárra gondolsz, holott most akusztiksról van szó. abban nem olyan nagyágyú a fender, csak közepes.

Beast Machine
Srácok, szeretném kicserélni a gitáromban a pickupokat, valami épelméjûbb kategóriára. A gityó maga egy BC Rich Bronze szériás Warlock, két passzív gyári humbucker pickuppal. Szeretnék ezek helyett aktív EMG pickupokat beletenni, azonban tudom, hogy ez nem kevés farigcsálással járna. Melyik pickupokat ajánljátok (fõként hard rockot és metált játszanék)?

...vágod?

Nem, én nem úgy értettem... oda is írtam, hogy a pénz kérdése... ha lenne annyim akkor Fendert vennék... de mivelhogy valószínû nem lesz ezért maradok a HB-nál ...
mumpic
Én lemaradtam valahol. Létezik olyan Fender ami egy kategóriában van a Harley-Bentonnal? Az nem Squier akar lenni?

Ok. Két gitár között gondolkodok egy Fender és egy HB között csak a Fender kb 15ezerrel drágább és nem biztos, hogy lesz rá annyim. De akkor azt mondod, hogy ugy meg se vegyek egy gitárt, hogy még nem volt a kezemben?
HB gitárhoz még nem volt "szerencsém", viszont egy 4×12es ládájukat használom(nembeszólni.. csóró pánk vagyok 😄DDDD), nekem megfelel, de nyilván nem csúcskategória..
bár gitár (legalábbis számomra) talán egy kicsit kényesebb téma, mert ha neked nem jön be, akkor majdnem tökmindegy hogy mások mit mondanak..
én például nagyon szerettem az elsõ gitáromat(johnson), mert nekem tök kényelmes volt a nyaka, szólni meg szólt ha be volt dugva..😊)
szóval ha tudsz, menj el, nézz meg minél több gitárt, és amelyik a legjobban kézreáll, az nyert 😊

Mi a véleményetek a Harley Benton gitárokról?
nyilván én is így gondoltam :$

barnie1990
A tudast en is irigylem meg a draga gitart, a fel kezet nem. <#szomoru1>
Tisztelet az kijar nekik.

Zene nélkül mit érek én?

okay... nekem is a Fender felé húz a szívem 😄 😄 😄
bens
nekem fender van, azzal nincs gond. a többit nem ismerem.

van ilyen itthon is.. egyik ismerõs zenekarban az egyik gitáros srác is így tolja! elékpesztõen tudom irigyelni az ilyen embereket..

htr93
Basszus elvittké agyityót otthonról..brühühühü

htr93
Hú ezt én i sláttam kezdõlapon....

lemike

Érdekesség:
Fél karral gitározik
Bocsi ha volt már, nem néztem vissza

és a Fender, Cort vagy a Harley Benton a jobb?
bens
johnsont ne vegyél.

Aquir
nekem is tök olyasmi van mint ott <#buck>

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir
A hangzást a gitár adja, és mellé lehet még akkor keverõvel/erõsítõn keresztül effektezni? miket lehet szabályozni azzal ami a képen van? nem mindegyik gombnál tudom pl hogy mit csinál. Tehát akkor önmagában is, meg keverõn keresztül is rá lehet tenni gépre?

De alapból a gitáron is lehet állítani ugye hangerõt, meg máshol is, de ami a gitáron van még, tekergentyûk, tremolókar (ami egyébként lehet hogy épp nincs a gitáron, de rászerelhetõ? / illetve mindegyikre lehet szerelni?), vagy kapcsoló amivel ilyen hangzást lehet váltani, elsõsorban az a fontos ugye? Van mittudomén van mondjuk 3 db hangszedõ, na ezeknél is: mennyiben fontos a különbözõségük és fõleg a darabszámuk? Mert alapvetõen nem tudom hogy miben térnek el hangzásban azok a gitárok, amiken más félék vannak ezekbõl a dolgokból. (Magyarul nem értek hozzá, kérek szépen magyarázatot, videókat vagy leírást azokból amiket tudnom kéne😊 meg akár ajánljatok gitárt

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

la1ce!

Elöször is köszönöm szépen a segítséget! Elektro-akusztikus gitárt fogok venni szerintem. Néztem a linkeket amit belinkeltél és volt is ami tetszett 😄

Itt van 4 db gitár ami közül választanék, és kivûncsi vagyok a véleményedre, hogy melyik lenne az ideális választás 😄

http://www.hangszeraruhaz.hu/index.php?&tpl=product&prid=3253

http://www.vatera.hu/fender_elektro_akusztikus_gitar_74871092.html

http://www.eldoradomusic.hu/?termek_kereso&listaz=nagykep&pdid=155

http://www.zenepower.hu/site/termekek.cgi?sub=7 --> itt az elsõ elektro-akusztikus gitárt néztem : Harley Benton HBD120CEBK

Elõre is köszönöm a segítségedet!

Üdv: Máté