Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

elitehun
Általában irják za oldalon hogy hány bundos a gitár, a bund számam ögött szokott lenni hogy large, jumbo stb. Ezek mit jelentenek?
Húrrá, lesz egy ibanezem is<#beka2><#vigyor2><#vigyor5>
Majd akkor ha sikerül meghallgatnom azt is, beszámolok az eredményekrõl.
Nem hiszem hogy a füleddel van a baj.
Nézd meg.
A tele agathis ami olyan mint a kõris + jávor.
A Cort meg hárs + juhar.

A jávor meg a juhar, az ugyan az a fa, akusztikailag.
Na most utána kéne nézni jobban, de szerintem az agathis akár hársfával, vagy juharral is behelyettesíthetõ lenne, mivel ezeknek a fáknak ugyan olyan akusztikai tulajdonságai vannak. Agathist nem ismerem, de azt olvastam róla, hogy olyan mint a kõris, ami meg olyan mint a juhar, csak gyorsabb a hangja, jobb az attackja, gyorsabban épül fel a hangja.

Kérd el a haverod mahagóni jávor Cortját, és tuti hallani fogod a különbséget. A karomat teszem rá.
Jobbat mondok. Az ibanezemet teszem rá.

Nekem egy ilyen és egy ilyen van, valamint a bass . Az elsõ kettõ között én eskü nem hallok különbséget. A bass-t megpengettem a 12 érintõt lefogva, az tényleg más, de ott olyan sok az egyéb tényezõ (húrvastagság, mezúrahossz, etc.) hogy erre alapozva nem merek véleményt mondani.
Most rendeltem egy jazzgitárt, az elvileg még idén ideér.
De lehet hogy csak nekem van botfülem, és én nem hallom. Ha ideér a jazzgitár is, és szeretnéd, csinálok neked egy referenciatesztet. Bemikrofonozom mindegyiket akusztikusan, ugyanúgy (azonos távolság a mikrofontol, azonos mikrofon, azonos kábel, hangkártya beállítások, etc.), ha minden jól megy, kölcsönkérem ismerõsöm gitárját is. Én nagyon megtudnám köszönni, meg kíváncsi lennék rá hogy csak én vagyok "süket" vagy tényleg alig van különbség köztük... <#wave>
Most el is végzek egy ilyen tesztet.

A két versenyzõ:
1. Ibanez S420 Mahagóni test + jávor nyak.

2. Fender Standard Stratocaster Égerfa test + juhar nyak.

A különbség egyértelmû, jól felismerhetõ egymástól eltérõ egyedi hangzás világa van a két gitárnak.

1. Mahagóni + jávor : Erõsebb, hangosabb hangja van. De tompább.
Lágy, meleg hangzás. A hang mintha egy kicsit lassabb lett volna.
Nagyon mély tónust adott, mintha lejjebb lett volna hangolva mint a másik, pedig nem..csak azt a benyomást keltette.
A mélyebb hangoknak jobb a kitartása mint a strató mélyeinek. Lassan halkulnak.

2. Éger + juhar : Halkabb a hangja, de az is lehet mert vékonyabb húr van rajta. A hangja elég fényes..olyan mint a kiscsengõ, elég kemény hangzása van. Hidegebb mint a mahagóni, de nem mondhatnám azt hogy nincs benne élet, teli van felhangokkal, de inkább a magasabb középtartomány tolakszik elõre. A hang gyorsan épül fel, kemény csattogó hangot adva.
A hang kitartása a magasabb tartományban, magas e húrnál jobb mint a mahagóni magasai.

Hát ennyi.. a két gitár, hallásra teljesen más világ.

Csináljunk egy tesztet.
Mindenkinek akinek van legalább két gitárja, amik különbözõ fából készültek.
Csendes szobában, unplugged, csak a húr és a fa, pengesse meg a gitárokat.
És számoljon be róla mit tapasztalt. Könnyen meghallotta a különbséget vagy csak talán hallott valami különbséget.
Azt is írjátok le, milyen fából voltak a gitárok, test+nyak.

Írhattok arról is milyen benyomást keltettek külön külön.

A hang.. fényes, vagy tompa, lágy vagy kemény, meleg vagy hideg.
gyorsan indult meg, vagy lusta volt. Mély tónusú vagy csilingelõ, esetleg kiegyensúlyozott, stb A hang hosszáról, kitartásáról is írhattok.

Én még nem nagyon vagyok járatos bass gitár terén.. de majd fogok venni magamnak egyet..majd valamikó
De én ahogy láttam, a bass gitárok között sokkal több aktív szedõs van, mint a szóló gitároknál.

Nem hiszem, hogy sznob lennék. A fa tényleg fontos.. de a szedõ fontosabb.

"Ezért nem jó a strato-les paul példa amit mondtál. Annak persze hogy más lesz a hangja."
Ezért próbáld ki úgy ahogy mondtam, hogy nem dugod be, így nincs szedõ se kábel, se semmi, csak a gitár anyaga és a húrja.

itt van elõttem két gitár.
Egy juhar strato, meg egy mahagóni superstrato. Síri csend van a szobában. Mind a kettõ drop D-ben.
Megpengetem egymás után mind a kettõt, és nincsenek bedugva, csak a húrok és a fa együttes hangját hallom, semmi hangszedõ, meg erõsítõ..semmi csak a húrok és a fa natúrban.
És itt rohadjak meg..öntsetek ólmot a fülembe, de még a másik szobából is meg tudnám különböztetni õket..mert ANNYIRA mások.
Áthívtam a hugomat..õ is. Becsukott szemel meg tudja simán mondani melyiket hallotta, és szerinte is annyira egyértelmû, hogy egybõl meg tudja mondani, gondolkodás nélkül.
És én tudom nagyon jól hogy a fa miatt van.
Viszont egy kõrist és egy juhart már nem tudok elsõ pengetésre megkülönböztetni.
És azt tudom, ha bemegyek egy hangszer üzletbe, a kezembe veszek egy gitárt, még mielõtt bedugnám, már tudom elõre, hogy körülbelül milyen hangja lesz. És nem sokat fogok tévedni.
Ahogy észre vettem a mahagóni és a juhar a két véglet.
Ezt a kettõt próbáld ki úgy ahogy mondtam.
Addig nem is érdemes ezen vitatkozni.
Alapvetõen meghatározza a tónust, de nem annyira mint a szedõ meg az erõsítõ.

Nem vagyok superman, nem hallom meg hogy milyen hangolókulcs van rajta, milyen hídja van, ragasztott vagy csavarozott. De a fát mindenki meghallja. A többit max csak sejteni lehet, pl a sustainbõl, hogy fix lábas vagy tremolós. Talán még egy 52-es és egy 46-os húr között is erõsen hallani a különbséget.

Egyik gitáromnál sem úgy mentem be vásárolni a boltba hogy "Ez kõris test és nekem olyan nem kell." Én spec. sosem faanyag alapján veszek gitárt, az nálam sokadagos szempont - ha ezért szar alak vagyok, akkor vállalom.

Ha egyszer találok egy gyártót, amelyik gyárt kétfajta gitárt ugyanolyan paraméterekkel (testforma, mezúrahossz, hangszedõk hangolókulcsok, stb.) csak a faanyagja legyen más; na azt úgy nagyon szívesen kipróbálnám (Tudom eleve lehetelen, mert nincs két egyforma fadarab, aminek ugyan olyan az erezete meg stb., de ettõl most tekintsünk el). Ezért nem jó a strato-les paul példa amit mondtál. Annak persze hogy más lesz a hangja. (Ettõl függetlenül azért alkalom adtán kipróbálom majd) Ha vakteszten igazolja valaki (én nem tudom, mert nincs olyan spéci hallásom) hogy pontosan megkülönbözteti két csak faanyagban különbözõ gitár hangját, annak elhiszem.
Szóval szerintem faanyag alapján gitárt venni inkább kicsit igényesség... vagy sznobizmus. Kinek hogy tetszik. (Igen, sznob vagyok én is. Azért Squier a telém, és nem sx vagy stagg vagy akármi)

"A fa fontos. Szedõ nagyon fontos. Erõsítõ nagyon fontos. Hangszóró fontos. A többi elhanyagolható. Persze nagyon fontos a mic is..majd a studióban, addig meg." - Ez az a mondat, ami után egy átlag hangmérnök feldarabolna és elásna a hátsó kertben. <#eplus2> Persze, amíg csak otthon gyakorolsz magadnak, élvezetbõl, addig igen. De ha stúdiózol vagy élõ fellépést csinálsz (most ne az iskolai ki-mit-tudra gondolj, ahol max az áramot adják, hanem valami igényesebb szintre) akkor két dolog számít igazán: te meg a hangmérnök. Mert te adod a produkciót, és a hangmérnök alakítja (vagy cseszi el) úgy ahogy akarja - igen és is nehezen hittem el, amíg meg nem mutatták, de megfelelõ eszközparkkal és "tudással" a singel coliokból is ki lehet hozni a death metal hangzást. Az más kérdés, hogy 1, rendesen megizzad ezalatt a hangmérnök <#fejvakaras> 2, minek, amikor egy másik gitárral megcsinálhatjuk ugyanezt jóval kevesebb energiabefektetéssel.
Kicsit olyan ez a vita most nálunk, mint a csöves vs tranyós erõsítõknél. Ott is egy csomó ember sznobságból mondja azt hogy a csöves erõsítõk jobb hangúak. Nem jobbak. Más hangúak. Aztán ez valakinek tetszik, valakinek meg nem. A mûvészeti érték nem olyan mint a távolság meg a térfogat, hogy objektíven lehet mérni. (
De ha valki megkérdezi utálom a dubstepet, meg a technót, mert az SZAR. Objektíven. <#nevetes1> Igen, rögtön megcáfoltam magam, ezzel is bizonyítva hogy gyarló vagyok én is, mint minden ember <#wave>)

Azt nem is gondoltam hogy a basszusgitárnál ennyire fontos az aktív pickup. Én azt hittem, a passzív funkció az alap és az aktív az extra, nem pedig fordítva...
Én saját tapasztalatból mondtam amit mondtam.
Nekem több gitárom is van, 4 féle. Ebbõl 2 mahagóni egy les paul, meg egy ibanez, és két strato, ezek juhar és kõrisbõl vannak.
Hidd el nekem. A leg botfülûbb ember is hallja a különbséget, már akkor ha csak simán megpengeted õket, úgy hogy be sincs kapcsolva az erõsítõ.
Ha meg bekapcsolod, és minden megy, úgy meg nagyon szembeötlõ.
Közvetlen összehasonlításnál teljesen más világ a kettõ.
De ezt ne hidd el nekem.
Legközelebb ha egy hangszer boltban jársz próbáld ki.
Pengess meg egy stratocastert, csak úgy simán, úgy hogy kábel sincs benne. Majd egy mahagóniból készült, mondjuk lp-t.
Egybõl érted majd mirõl beszélek.

Persze annyi minden belenyúl a végsõ hangzásba, és a végére már azt sem lehet 100% osan megmondani, hogy valódi gitár jelét hallod, vagy valami szintetizátorral állították e elõ.
De ha gitárt akarsz venni magadnak.. nem azzal foglalkozol, hogy milyen mikrofonod van, meg erõsítõd, meg milyen szögben hallgatod, hanem a gitár anyagával, húrlábbal, stb ..magával a gitárral.
Az is nagyon igaz, hogy a játék stílus az nagyon meghatározó.. de ha mondjuk szarul játszol, magadat nem tudod lecserélni, de a gitárt igen..abban tudsz variálni.

Gondolj bele milyen vicces hangja lehet egy single szedõs stratocasternek miközben death metált játszanak rajta..
Ki kéne próbálni, de most komolyan.
Én egy olcsó stratón szoktam begyakorolni a számokat, csak hogy ne a drágább cuccaim bundjait koptassam, és hát én tudom sajnos 😞
Rettenetes.. üvölt a cickány.
Mint ha héliumos lufiból morogna a grindcore.

A fa fontos. Szedõ nagyon fontos. Erõsítõ nagyon fontos. Hangszóró fontos. A többi elhanyagolható. Persze nagyon fontos a mic is..majd a studióban, addig meg.
Amíg nem effektezed szarrá a jelet, ilyen space szerû szintetikus szarrá, addig nagyon fontosak azok amiket felsoroltam.

izé..bass gitárba én is aktív szedõt használnék. Egyszerûen mert muszáj, mert ott olyan tartományok vannak, amik erõsítés, aktív rásegítés nélkül nem jönnének elõ.
A másik meg.. egy aktív szedõt ha passzívban használsz..persze hogy szar a hangja.

Nem tudom, nekem a basszusgitáromba aktív hangszedõk vannak, és úgy sokkal jobb hangjuk van mintha passzív módba kapcsolom õket. Szóval ízlés kérdése.
Az meg hogy a faanyag kinek mennyire fontos... Most gondoljatok bele, mik határozza meg a hallott hangzást?
A pengetõ (ujjal vagy kézzel csinálod, mennyire sikál), az hogy a mezura melyik részén pengetsz, a húrok (típus, mennyire koszos és milyen régi), a hangszedõ, a gitáron lévõ szabályzógombok, a húrláb típusa, a gitár faanyagának rezgésátvitele, a faanyagban lévõ akusztikai üregek (ha vannak) helye, nagysága. Aztán ott van a jack kábel (fej,anyag,hossz,zajosság), az effektpedálok (már pusztán az ellenállás is amit a jelre kifejtenek), az erõsítõ, az azon kitekert dolgok, az erõsítõ hangszórója. A mikrofonozásnál a mikrofon szöge, távolsága az erõsítõhöz képest, a mikrofon típusa, egyedi jellemzõi. Aztán a mikrofon elõerõsítõje, a felvett hang, amit aztán a számítógépen effekteznek, kevernek, "javítgatnak", vagy amit a koncerten a hangmérnök állít be /emberi tényezõ és ízlés, talán a legjobban nem elhanyagolható szempont/, vagy koncerten ezt még tovább is küldik a szilpadtechnikai berendezéseken. Aztán amikor már a kész zenét hallod, a hangszorók, a hozzájuk mért helyzeted, szóval a környezet akusztikai hatása. Meg aztán a saját füled "hallástartománya"...

Aki ennyi adat után vakteszten megmondja, hogy akkor most ez a gitár mahagóni, az meg juhar... Persze vannak audiophilek, akik meghallják a különbséget két kábel között is (személyesen is ismerek ilyen embert...), de a nagyon nagy átlag füle - és itt most nem csak a zenekedvelõk, hanem a zenészek nagyon nagy átlagát is értem - nagyon nem fog foglalkozni azzal hogy most milyen fából van a gitár.

A faanyag kérdés szerintem akusztikus hangszereknél jön sokkal jobban elõ. Egy csellónál vagy hegedûnél, ha élõben hallod, tegyük fel süketszobába, már sokkal jobban kijönnek ezek a különbségek.

Jó zenét kell csinálni azt kész.
ragasztott nyak..ez jó pont
fix híd..jó pont
agathis fa..hát nem tudom, annyira nem ismerem, azt olvastam olyan mint a kõris. Tehát olyan van halen szerû gyors hangja lehet. Nem annyira súlyos.
Viszont ott a mahagóni nyak ..nekem ez a kedvenc anyagom..saját ízlésem szerint. Meleg hang, súlyos mélyek.
Nem tudom.. nem tudok véleményt alkotni, játszanom kéne rajta.
De szerintem jó lehet. Olyan mindenes, univerzális hangra tippelnék, mindent lehet rajta játszani.. de ez csak tippelés.

elitehun
Jogos. Am a második oldalt nem hozza be.
Akkor most menj fel ide http://www.uberproaudio.com/who-plays-what
vagy ide http://vintage.guitargeek.com/browse/bands/all/
és nézd meg, hányan belezték ki szegény a gitárkát.
Mindben valami super dimarzio, vagy custom seymour duncan dübörög.
Vannak aktívosok is, de úgy általánosságban elmondható hogy csak a hülye nyomja stock pickupokkal. Aki valamit is ad a hangzásra, az maga válogatja össze a gitárt és hozzá a szedõt.

elitehun
Amúgy mi a véleményetek az LTD ec-200-ról?
igen ez igaz.. nem tudom a pontos okát neki.. de én is látom hogy mostanában nagyon nagy az aktív szedõk divatja.

Az aktív szedõkkel nem is nagyon lehet félrenyúlni ha gitárt veszel, mert mondjuk egy alapból fos hangú fa szerkezetet is fel tud javítani oly módon hogy elkendõzi a hibás hangot a háttérben.

Én minden esetre annak a híve vagyok, hogy vegyünk egy nagyon nagyon jó fát, jól kiválogatva magunknak..akár még egy olcsó squier is lehet jó fogás ha a fát nézzük..mert igenis vannak jók..amik véletlenül jól össze lettek rakva.. abba belement a lélek..abba az egybe.. de amúgy minden gitár ilyen. Ugyan az a fa, gyártó, típus..és mégis más, vagy jó vagy nem jó.

Ha szeretnétek rakok fel videót, mire kell odafigyelni ha gitárt akarsz kiválogatni, hogy a legjobbat szerezd meg magadnak.

Na szóval..az elsõ a fa.. ha van egy jó anyagod.. hazaviszed és már csak egy dolog van hátra.. kibelezed.
Kidobod belõle az elektronikát, és beleraksz magadnak egy a szívedhez közel álló szedõt.
Ez nagyon fontos..
Gondolj csak bele.
A hangba a szedõ ugyan úgy beleszól mint az erõsítõ..ha nem jobban.
Nézd meg a gitár erõsítõk árát.
Most nézd meg a szedõk árát.
Így van.
Míg egy uberschal milliós tétel, addig egy nagyon tuti szedõ kijön alig 20-30 bol is. És ugyan olyan fontosak a sound szempontjából.
Most akkor nehogy már ne válogass a saját ízlésed szerint..itt legalább megteheted.
Amíg nem mindenki teheti meg, hogy a több száz ezer ft os erõsítök közt válogasson. 😞

elitehun
Viszont ahogy nézem a drágább gitárokban mind aktiv hangszedõ van, vagy ha passziv is van akkor is max olyan amit az a cég gyárt ami a gitárt is. (pl egy 80k-es schecter-ben két schecter diamond plus)
jajj és mégvalami..
úgy vettem észre, hogy azok a gitárosok akik pl egy aktív emg 81 est használnak, a láncban a hangszedõ után kezdik kialakítani a rájuk jellemzõ, sajátos soundjukat, mert a hangszedõ nem nagyon teszi lehetõvé, hogy már a gitárnál felépülhessen valami.

Viszont a passzív szedõket használók tábora nagyon kényesek a gitár anyagára, fajtájára stb.. száz féle passzív szedõ közül válogatnak, míg aktívból nagyon kevés féle van, és kb minden ugyan úgy szól is.
A passzív szedõnél már a gitárnál, jóval az erõsítõ elõtt felépül egy egyedi kisatírozhatatlan tónus, ami végigkiséri a jelet minden egyes effekt uniton át és jól kihallatszik a lánc végén ahol hallgatod a falat, vagy a felvett sávot.

Gondolj csak bele.. mi az igazi?
Ha utólag kell feljavítanod a hangzást úgy hogy feljebb kell tekerned a mély tartományt, és akkor puffogós..hifi szerû élettelen hangot kapsz, vagy pedig ha eleve úgy kapod meg azt az életteli hangot amibe már nem kell beletekerni extra mélyet, mert már így is összetöri a csontjaidat, a hasadban érzel minden egyes pm hangot. <#vigyor>

kedvenc szedõm <#crazya> sh-6 mindenek felett

mahagóniba pakolva, megküldve egy high gain marshall cuccal ..fantasztikus sound kapható.
papa roach, static x szerû hangzást ad

players
John Connolly / Sevendust (bridge), Jerry Horton / Papa Roach (bridge), Meegs Rascon / Coal Chamber (bridge), Wayne Static / Static X (bridge), Eric Peterson / Testament (bridge)

sound ízelítõ seymour duncan SH-6 + marshall hi gain:

Ibanez nem rossz márka, Cort-okat nézd még meg. Meg talán Epiphone. Fendert ebben az árkategóriában ne, itt még nagyon túlárazottak. Harly Bentos, Stagg, stb. felejtõs. Hangológépet már egész jót kapsz 5000 körül, pengetõ pár-száz forintos tétel. Tok, heveder ráér késõbb is, inkább a gitárba fektesd ezeknek az árát. Meg gondolkodj el, hogy nem e inkább alsó-bevágásos (cutaway) modellt akarsz-e - felsõbb érintõket könnyebb rajta elérni. Aztán #31569 és #31484 hozzászólás, hátha mond valami újat.

Hecker007
bezony, ha brutál passzív szedõ akkor kerámiás szedõt kell nézni, nagyon erõteljes ütõs hangjuk van, sokkal jobb szerintem mint bármilyen aktív cucc, persze ez mûfaj függõ is 😊

Szerintem az nem igaz hogy az aktív szedõkre nem hat a fa milyensége, hiszen nemcsak a húr rezgése hanem a húrt kifeszítõ fa is beleszól a hangképzésbe, a fa is ugyan úgy rezeg és ugyan úgy nyújtja húzza a húrt.
Viszont egy aktív szedõ ahogy észre vettem sokkal sterilebb.. semmilyenebb a hangja a passzív szedõkhöz képest. Igaz hogy nagyobb a kimenõ jel, de ez a nagy szintetikus jel, elkendõzi a háttérben meglévõ egyéb hangkomponenseket, mint a húr vastagsága, a gitár anyaga, stb.. ezek is megvannak persze..csak nagyon a háttérben. Én ezért nem szeretem az aktív szedõket.. sokkal szivesebben használok passzív szedõt egy jó overdrive unittal, pl maxon od9, vagy fulltone ocd.
Amúgy meg szerintem passzív pickupok közt sok olyan van aminek brutálabb, agresszívabb hangja van mint az aktívoknak.

Hecker007
szerintem semennyire sem igaz, nagyon sok függ a fától, meg a megmunkálásától is, még két teljesen egyforma gitárnak sem biztos hogy ugyanolyan hangja van

elitehun
Kezdésnek minden jó szerintem, bár az akusztikusokhoz annyira nem értek. De ha rendelni szeretnél akkor szerintem innen rendeld, itt van rá 2 év gari + ingyenes kiszállitás
Oké, akkor mondjuk, hogy nekem való, mert nagyon tetszik.
Ettõl függetlenül az elsõ gitárra nem szeretnék nagyon sokat áldozni.
mondjuk maximum 40ezer, de az már minden szükséges tartozékkal együtt.

Továbbra is ott a kérdés, milyen az a gitár, amit linkeltem. Mást kéne ahelyett ennyibõl? Ha igen mit?

Elõre is köszi a válaszokat!
elitehun
Hát figyelj. Ha tetszik a gitározás akkor neked való ha nem tetszik akkor nem
joshua
Az mennyire igaz, hogy az aktív pickup-oknak nem számít, hogy milyen fába rakják õket? Teszem azt egy EMG aktívnak éger fában is hasonló a hangja, mint mondjuk egy mahagóniban?

Sziasztok!

Teljesen kezdõként, zenéhez nem értõként szeretnék elkezdeni gitározást tanulni. A vonal elsõre az akusztikus lenne.
Elsõ gitáromnak valami olcsóbbat szeretnék venni.
Errõl mi a véleményetek: Ibanez V50 NJP ?
Illetve tudnátok ajánlani valamit hasonló árkategóriában? (akár felfele is mehetek, csak nem akarok túl drágát venni mert mi van ha 2 hét múlva rájövök, hogy nekem nem való a gitározás? 😄)
elitehun
Hát én pl metálra használnám fõleg, de igen én is az OS 2-re gondoltam, már csak azért is mert van benne overdrive is
Ez most olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy terepjárót vagy sportkocsit vegyek-e? Mindkettõ autó, gurul, van négy kereke, és el lehet menni vele A-ból B-be, a különbség az "érzésben van". Más fajta zenéhez állnak jól. Minõségbe egyébként mindkettõ normális, szóval ha nem jön be, nem nagy bukóval tovább lehet adni rajta. De hogy a kérdésre is válaszoljak, én pl. az OS-t venném, metálkodós torzítók vannak az erõsítõmbe.
elitehun
Nem tudom melyiket vegyem, ti melyiket vennétek meg? Boss OS-2 vagy DS-2 Turbo?
elitehun
Tremoló nincs, és 46-os húr helyett 48-asat teszek rá tehát gondolom a nyereggel se lesz gond
Mindent újra be kell állítani.. tremoló feszességét, húrmagasság, húrláb dõlésszögét, nyakat, és még lehet új húrnyereg is kell, ha túl vastag a húr. Húrnyerget még soha nem cseréltem.. ezt meg tudom csinálni egymagam is? vagy azt nem lehet állítani?

elitehun
Kösz! Gondolom növelni kell a húrmagasságot ^^
Nem hinem hogy meg kellene hajolni nyaknak, de allitani kell nem biztos hogy a nyakon is, de a hurmagasagon mindenkepp, szerintem.

PS3 ID: MagTher GamerTag: Arwenke

elitehun
A közeljövõben tervezek kicsit vastagabb húrokat tenni a gityóra. Gondolom miután felteszem és behangolom õket a nyak meghajlik. Utána rögtön kezdjem el kiegyenesiteni vagy várjak egy kicsit?

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét." Steamen:xxxpaulxxx

adamq01
Sziasztok! Mi a véleményetek errõl? Schecter Tempes Extreme

AMD FX X8 8350 BOX|Cooler Master - Hyper 212 EVO|Gigabyte R9 270X 2GB|Gigabyte - GA-970A-UD3P Super Flower 550W Bronze Series|ADATA Premier Pro SP900 128GB|Kingston DDR-3 8GB /1866 HyperX Fury Black

elitehun
Lesz basszusgitáros. Amúgy gondolkodom rajta hogy gyûrûvel játsszam-e vagy ne, de a szólót azt nem én játszom.
"Seven nation army"-t szerintem csak akkor érdemes nyílt a hangolásba játszani, hogyha slide-gyûrûvel játszol (vagy ha nagyon Jack White wannabe vagy <#beka2>), amúgy a szólón kívül csak rock kivntekt és oktávokat fogsz (power-chords), és akkor hangolgatnod sem kell.
Basszusgitáros lesz? Mert ha csak dob-gitár felállásba játszátok, akkor egy oktávpedált még nagyon megérné beszerezni... (Asszem az élõben ehhez a számhoz külön gitár volt, amin a mély E húrt barintonhangolásba használták, azért vannak olyan szép mélyei...) Meg egy Digitech Whammy-t, azzal lehet nagyon szépen az ilyen szólókat megcsinálni (Csak hülyéskedek, ez a két pedál együtt már alulról karcolja a százezret <#taps>... de az elsõ fizetésembõl egyszer majd tuti veszek egy ilyet...)
elitehun
<#worship>Kösz hogy ezt mind leirtad, ezer hála!
Am szalagavatón kell majd elõadni a Seven Nation Army-t szintén a White Stripes-tól 😛
A pedál meg tök véletlenül került a képbe, mondjuk amúgy is akartam venni csak gondoltam még ráér aztán a haverom mondta hogy nem biztos hogy lesz torzitó a szinházban úgyhogy gondoltam akkor beruházok rá
Nyílt A hangolásnál a mély és magas E maradhat, az A, húr is, tekergetni csak a többi húr hangolókulcsát kell. A D húrt két félhanggal kel följebb húzni E-re (lassan tekerj, és ne egyszerre, nehogy elszakadjon). Opció egy: benyomsz három b betût és G-t kell kiírnia a gépnek (mint amikor standard hangolásba a G-húrt hangolod; Opció kettõ nem nyomsz be egy b-t se és lefogod a D húron a harmadik érintõt, megpengetve pedig szintén G-t kell mutatnia a gépnek.
A G húrnál ugyanígy két félhanggal mész följebb (A-ra), ha két b-t ütsz be, akkor B-t kell (standardban a gitár 5. húrját), Opció 2: lefogod az G húron a második érintõt, és szintén B-t kell mutatnia a gépnek.
B húrt szintén följebb hangolod két félhanggal (Csisz-re, "C#" vagy "Db" a jelölése), vagyis opció egy: benyomsz három b-t, és magas-E-t kell mutatnia a gépnek, opció kettõ: nem nyomsz be semmit és a harmadik érintõt lefogva kell magas-E-t mutatnia a gépnek.
Gyakorlatilag mivel a 3-4-5. húrokat húztad fel két félhanggal, így üresen pengetve a húrokat azt az hangzást kapod, mint az A dúr akkord lefogásánál, innen a neve is Open A/nyílt A.
Arra figyelj hogy a húrokat lassan tekergesd, mert fájni szokott nekik a magasabb hangolásból adódó feszítést, valamint ha így tervezed hagyni a gitárt huzamosabb idõre, állítsd (vagy állíttasd) hozzá a nyak merevítését is.
Boss overdrive meg nyílt A hangolás... csak nem valami mocskos blues számot akarsz játszani. Azoknál gyakori a nyílt A hangolás... Ha nincsen a számba túl sok akkordjáték, érdemesebb átírni standard hangolásba szerintem (én most pl épp a White Stripes "Catch hell blues" címû szûmát transzponálom magamnak)
elitehun
Kösz!
Még egy kérdés. Fülre még nem igazán tudok hangolni de kéne egy Open A hangolás. Van hangológépem de a kérdés hogy ezt hogy állitsam be rajta? Van rajta egy Flat nevezetû gomb mt ha megynomok akkor megjelenik egy kis "b", ha többször nyomom meg akkor több jelenik meg. A kérdés hogy hány ilyen jelenjen meg hogy Open A hangolást kapjak? Hú de hülyén hangzik ez igy leriva XD
Hallani fogod, szóval gyakorolni lehet vele, de tényleg nagyon sok mindentõl fosztod meg magad... mondjuk kérdés az is hogy azért a +10esért milyen erõsítõt kapsz... Mert ha gány, akkor valóban érdemes gyûjtögetni egy jobbra.
Nekem a Roland erõsítõmbe van ilyen szimuláció (mait errõl a pedálról mintáztak, szóval a pedálnál tuti gyengébb minõségû), annak nagyon szeretem a hangját.
elitehun
Boss OS-2, vélemények? Valaki használt ilyet?
Frosty01
ha spúroskodni akarsz mint én akkor remélem van egy jó hangkályhád, mert akkor rá tudod kötni a pc-dre. és akkor megspórolod a szomszédok feljelentgetéseit meg az erõsítõd.

practitioner of the forbidden arts of death

csokalaci
Erõsítõ nélkül konkrétan értelmét veszti az elektromos gitár.

http://facebook.com/musicleander

Ibuki
Hali !

Szeretnék elektromos gitárt vásárolni és egy kis segítséget kérnék. A kérdésem a következõ : Milyen hangosan szól erõsítõ nélkül ?
Ha erõsítõvel venném,akkor egy 10-el drágább lenne,aminek nem igazán örülnék.

Spirito Juve!

ezt jól tudod.. ez is egy használható dolog