Gitározás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

elitehun
én most ernie ball 10-46-ot használok fõleg metálra, standardban.
Hecker007
Én Ernie Ball Slinky 10-48-at használok az ibanezen általában, igaz most D'Addario 10-48 van rajta, a stratón meg vagy rotosound vagy DR Handmade 11-52. Mindkét gitár normál hangolásban van és fõként metált játszok rajtuk.

Ismerõs pl. 10-es D'Addario-t használ egy HarleyBenton LP-n és Nightwish-t Children of Bodom-ot játszik.

feldobok egy témát,
írhatnánk arról, hogy ki milyen húrt használ, milyen stílushoz, milyen gitárral. Tehát, hogy ki melyik húrt szereti jobban.

Nálam egy stratón 9-44 fender húrok vannak, tiszta és jazz re jó, fényes hangja miatt szeretem, standardban van, viszont ez a márka könnyen szakad, és gyorsan elhasználódik.

Az ibanezen lévõ meg rotosound 11-52, erõs kemény hangja van, metálra használom, drop D, C, bagy B ben. Ez a márka tartósabb azt hiszem a ballnál. De majd le fogom cserélni Ernie Ball slinky re, mintha annak jobb hangja lenne, és vissza lépek 10-48 húrméretre, kicsit vastag ez az 52 es már, az 52 es tényleg csak drop C és alatta van értelme használni.

Melyik húrt érdemes használni?
Ti mit használtok?
Szerintetek melyik a legtartósabb? Amit gyakorláshoz jó használni..
és melyik húrnak van a legszebb hangja, amit meg felvételhez érdemes használni?

elitehun
Mekkora 😄
sz4bolcs
Pontosan:

"Elõfordul, hogy írok egy marha jó szöveget... vagy hallok itt belül egy eszméletlen jó zénét... Hû, gondolom, ez jobb mint a Led Zeppelin! Aztán hazamegyek, felteszek egy lemezt, és akkor veszem észre: a francba, ez Led Zeppelin."

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Haha.. Axl Rose mondta régen egy interjúban, hogy néha, mikor sétál az utcán, vagy buszon üldögél elkezd járni a fejében egy dallam, és arra gondol hogy ez kibaszottjó, meg kell csinálnia a számot. Aztán mikor hazaér, föltesz egy Led Zeppelin lemezt, elkezdi hallgatni, és akkor ugrik be, hogy 'bazmeg, ez Led Zeppelin'. :ÐÐ

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

elitehun
ja ez jó szám 😄
földhurok.. gondolom
Ha rövidre zárod a testföldet, kioltod a zajt.
Venni kell egy földhurok leválasztó mütyürkét, nálam ez akkor jön elõ, ha több különbözõ pedált használok egyszerre.. de én majd lecserélem a pedálok tápegységét.

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni. Zúg a gitárom, ha hozzá érek a gitáron valami fém alkatrészhez egy pattanó hangot ad és megszûnik a zaj. De ha elengedem vissza jön. Éppen ma cseréltem ki a teljes elektronikát a gitárba pont emiatt, és igen minden le van földelve, de a zúgás maradt. A házban az összes konnektornál ezt csinálja és ezen kívül már másnál is próbáltam és ott is. Ha messzebb megyek a gitárral vagy forgok nem változik. Valaki tanács?

SX VINTAGE TELECASTER MARSHALL MG10 Guvnor Acustic

csokalaci
Na de most így eszembe jutott 😄
Ez volt az 😄

http://facebook.com/musicleander

csokalaci
Nincs mit 😄 Én is szoktam ilyet. Van amin fél évig gondolkodtam, aztán rájöttem, de már elfelejtettem <#lama>

elitehun
aaaaz, köszönöm!
valójában csak igy random gitároztam, és elkezdtem ezt, aztán feltûnt hogy hé én ezt ismerem valahonnan 😄
kösz megint 😊
csokalaci
Gondolom Stairway to heaven akar lenni 😄

elitehun
pfff
hogy ez mennyivel szebben nézett ki mielõtt elküldte XD
a lényeg hogy a hangok egymás után vannak
elitehun
Ma ahogy gitározgattam eszembe jutott egy izé (XD) ami valahonnan nagyon ismerõs de nem tudok rájönni hogy honnan.
ötletek? 😄 ja igen, a második rész nem biztos de valahogy igy hangzik.
e------------------------------------------------
B-------10----12------------------9----11--------
G-----9----------9--------------8---------8------
D---10-------------10---------9-------------9----
A-12------------------12----11----------------10-
E------------------------------------------------
Count Adyn
Nekem mondjuk 30x em van, én meg vagyok vele elégedve, gyakorolni nagyonjó, és ez már dob elé is elég nagyjából😄 Ám ha van elképzelésed a konkrét stilusról akkor amit Gvik irt érdemesebb^^

\"A GOTO veszélyes, mire juthatsz véle, a JOIN meg költséges, cseberböl vederbe\"

tenkenorman
hidd el nem bánod hogy nem látod...

http://www.tenke.hu

?

Gell97 kolega
Köszönöm a válaszokat! 😊
#32747; #32744: Úgy döntöttem, hogy gyûjtök még.

Használtan vegyél valami jó cuccot, ha meg megunod vagy kinövöd, továbbpasszolod ugyan azon az áron jó esetben.
Itt magyarországon jól mennek a használt cuccok, az érdemesebb dolgok, viszonylag gyorsan elmennek.

Hát akkor szerintem felejtsd el, és gyûjtsél inkább egy nagyobb teljesítményû erõsítõre, addig meg gyakorolj otthon azzal, ami van.
120 ezerért már lehet elég nagy teljesítményû (50 watt felett) Marshal (klasszik rock), Peavy (keményebb rock, metal) vagy Line6 (numetal) kombókat venni, amik már elég hangosak dob mellé.
Ha nagyon nem vagy megelégedve a mostani powerstate-el a hangzás minõségét tekintve, akkor inkább vegyél valami kicsi 5-10-15 wattos kis erõsítõt (max 20-25 ezer ft-ig), a többi pénzt meg rakd félre.
Ezzel a roland-al most az a baj, hogyha meg is unod, vagy lesz másik, jobb eladni már nem nagyon fogod tudni, max nagyon nagy bukóval.
Nézz meg egy peavey bandit ot, transtube cucc, de én nagyon elégedett vagyok vele. Ezt nyüstölöm a legtöbbet, pedig csöves cuccom is van.
Ki lehet tekerni belõle minden félét, tiszta vox-fender szerû hangot, jazz-t, régi marshall csöves orrhangot, modernebb dual recto szerû vastag kásás hangzást, meg utlra kemény zúzós über metál hi gain hangot is. 😊
50 körül van használtan..ha még van.

AtomHeart
Lenne egy elado vox ad-30-vt-m labkapcsoloval 45k korul, irj privit, ha erdekel! Youtube-on talalsz demokat...

YouTube csatornám: www.youtube.com/user/atomheart147/videos

AtomHeart
Kosz!

Gell97 kolega
Cort X3 a gitár, Metál, Rock zenét szeretnénk játszani.
Haverok 2 gitáros, 1 dob, basszeros még nincs. 😄
2 év múlva zenekari próbaterembe szeretném az erõsítõt.

Milyen gitárral használod?
Otthon milyen mûfajba szoktál gyakorolni? Közös próbákon milyen mûfajú zenéket játszotok/játszanátok majd? (ezt fontos lenne behatárolni, ha van fõbb csapásirány, könnyebben lehetne választani erõsítõt) Felsõkategóriás rolandokból pl nagyon szép Jazz hangot lehet kiszedni, de pl metálra nem a legjobb választás - ha csak nincs megfelelõ effekt elõtte...
Haverok milyen hangszereken játszanak (gitár/basszer/dobb/fúvósok/vonósok/billenyûs)?
2 év múlva a komolyabb erõsítõt zenekari próbaterembe akarod gyakorlásra, vagy stúdiózni szeretnél -e vele?
Gell97 kolega
Jelenleg egy 10 wattos Powerstate erõsítõm van, gyakorlásra jó, de nemigen használom.
Ez a Roland igazság szerint gyakorlásra (otthonra) kéne, valamint hogy a haverokkal néhanapján összeüljünk "zenélni", egy kis garázsban.

1,5-2 év múlva viszont komolyabban szeretnék a zenével foglalkozni, és természetesen akkor egy sokkal komolyabb erõsítõt szeretnék venni. 😄
A Roland egy 1,5-2 éves idõszakra kéne. 😄
Szerintem megérné, szerinted?

Köszönöm a választ! 😊

Neeeeee, nem szabad 😄

Na jó, ez így erõs sarkítás, nekem Cube 20X-em van, az volt az elsõ erõsítõm.
Legelõször amit figyelembe kéne venni, hogy mire akarod használni. 20W az otthonra hangos, zenekari próbára egy dobfelszerelés mellé viszont halk. Bár ezen ott van a "power squezer" funkció, ami leveszi 2 wattra a teljesítményt, anélkül hogy nagyon változna a hangszín - Kérdés, hogyha csak így használod, akkor miért fizetnél a 20 wattos teljesítményért.
Próbaterme dob mellett csak kezdõ dobos mellé jó (tapasztalat), a clean csatornát nem fogja hallani a dobszerkót püfölõ delikvens, de a torzítottakat azért igen, bár közel maxra kell hajtani hozzá.
Egyébként hangerõ tekintetében kategóriájához képest azért elég jól teljesít, más tranzisztoros 20 wattos erõsítõk közel sem ilyen hangosak.

Hangzásról: a clean csatorna nagyon jó, tiszta, nem színezett mint pl gyakran a line6-os erõsítõkön, késõbb effektpedálokkal nagyon jól használható pl stúdiófelvételekre. Én ezért nem adtam el a sajátomat, mert a clean csatornának mikrofonozva szerintem elég jó hangja van - sajnos a fejhallgató kimenetbõl vett jelben már nagyon sokat veszít a minõségébõl.
A Lead csatonán az akusztikus modellezõ jó, ha nincs akusztikus gitárod, de ha lesz egy, akkor majd rájössz, hogy nagyon nem olyan hangja van egy rendes gitárnak 😄 De addig simán megteszi. A Metal Stack használható dolog még, az overdrive-distorsion-metal modelleknek szerintem nagyon mûanyag hangjuk van, és igazából karakterbeli eltérés sincs köztük, csak olyan mintha egyenként több gain-t kaptak volna az alapbeállításnál. Blues hangzást pl én sose tudtam kitekerni belõle olyat, amit szerettem volna. Az Extreme-modellt nem ismerem, nekem "Tube drive" van helyette, ami elvileg csöves erõsítõt modellez, ennek a hangját viszont nagyon szeretem.
A gitárhangoló jó dolog benne, de mivel tekergetned kell a lead-modelválasztó kapcsolóit is a hangokhoz elég körülményes használni, fõleg ha nem standard hangolásba játszol. Érdemes egy hangológépet venni külön, aztán legfeljebb ha kifogy az elem, vagy otthon felejted, akkor be lehet hangolni erõsítõrõl is.
Az effekt szekció rész szerintem megint egy totál "parasztvakítás" - igazából csak ízelítõt ad. A tekerõgombos beállítással csak nagyon körül belülre tudod belõni az effektek mértékét, idõeltolását stb. Pláne hogy a tekerõgomb teljes fordulata is 5-6 felé van osztva egy-egy effektre... Szóval ez inkább csak "legyen fogalmad arról hogy milyen egy flanger effekt" dolog, de igazából nem tudod kihasználni, szarul is hangzik, mert nem tudod a játsztott szám bpm számához állítani a késleltetést. Ehhez igazából már programozható multieffekt kéne, vagy olyan analóg, aminek több beállítási lehetõsége van. Szóval megint csak egy olyan funkció, amit kifizetsz, de -tapasztalatom szerint - 50-bõl 48-szor nem fogsz használni.
Reverb effekt jó egyedül szerintem, ami funkciójában is kihasználható, meg szép hangja is van.
A LIne out kimenete elég gyatra minõséget produkál, ha felvenni akarsz (komolyab minõségben), akkor érdemesebb inkább bemikrofonozni.

Szóval kérdés, hogy mire akarod használni, meg mennyi ideig. Én az enyémet 4 éve vettem az elsõ elektromos gitárommal együtt. Nem bántam meg, mert jó tanuló cucc volt, de mai fejjel már nem venném meg...
Mivel azt írtad, hogy "komolyabb" erõsítõ, úgy gondolom a megfogalmazásodból hogy a meglévõt akarod lecserélni, szóval:
Ha otthonra kell csak gyakorolni, akkor ne. 50ezer forint elég sok pénz ahhoz, hogy csak elherdáld, de elég kevés ahhoz, hogy jelentõsebb minõségbeli ugrást elérj hangzás tekintetében. Ha elsõ erõsítõnek vennéd akkor azt mondanám hogy jó választás, de így ha nem ez az elsõ akkor hamar ki fogod nõni... Ha próbaterembe vinnéd, oda kicsi (mármint attól függ milyen hangszerek mellé), dobszett mellé átlagosan tranzisztoros erõsítõbõl 50-60 wattos, elektroncsövesbõl 20-30 wattos kell hogy hallatsszon egy aktív dobos mellett. Szóval ha próbaterembe kellene, akkor inkább gyûjtsél még és vegyél hangosabbat, gyakorolni otthon akármin lehet.
Ha a minõségi hangzás fontos, pl stúdiófelvételekt akarsz csinálni, akkor megint nem ajánlom, akkor gyûjtsél inkább egy kis teljesítményû csöves cuccra, meg pár effektpedálra vagy minõségi multieffektre - 100 ezer alatt is már vannak egész jó 5-10 wattos csöves erõsítõk. Ha próbaterembe kéne minõségi hangzásrea... akkor azt felejtsd el, az sok százezres kiadás lenne 😊

Ez az erõsítõ igazából szerintem azoknak jó, akik vagy kezdõk, de van "felesleges" pénzük minõségibb gyakorlóerõsítõt venni, vagy néha néha beugranak egy zenekari próbára, de nem aktív koncertezõ/próbáló zenészek. Vagy nem dobos mellé mennek, pl zongora, vagy fúvosok mellé nagyon jól használható egy ilyen erõsítõ.

Gell97 kolega
Üdv!
Úgy érzem itt az ideje beruházni egy "komolyabb" erõsítõbe.
Én a Roland Cube 20XL-re gondoltam. Vélemények, tapasztalatok? 😊

stereo effekteknél van jelentõsége igazából, értelmet nyer a stereo kórus, stereo delay, ping pong effekt stb.. De egy stereo ládával nem az igazi, kettõ lenne jó távol egymástól

AtomHeart
Gitar erositoknel/hangladaknal mit jelent a "sztereo", milyen elonnyel jar..?

elitehun
elvileg nem lehet, mert mind a kettõ 3 vezetékes
joshua
Most akkor az EMG81 és EMG60 pickupokat lehet felezni? Mert olvastam olyat, hogy nem, és hallottam olyat is hogy lehet...meg azthiszem egy gitárt is láttam régebben amiben felezhetõek voltak.

tenkenorman
legjobb ha a léptékét kiméred valamivel.

http://www.tenke.hu

Hecker007
Én is hangszerboltból venném, zenei dolgokhoz jobb minõségû alkatrészek kellenek amik drágábbak is.

Froopy
Nem én linkeltem.😊 Igen, hangerõnek log, hangszínnek lin. Arra, amit Hecker007 linkelt, szerintem vmi ragasztós gombot lehet tenni. De szerintem célszerûbb hangszerboltból venni a potit, annak ellenére, hogy drágább.

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

Vagyis pont fordítva értettem. Log-Volume Tone-LIn.
A másik kérdés. Amit Froppy belinkelt, erre milyen gombot lehet rárakni? Mivel látom se nem recézett, se nem bevágott.Ami rákapcsolódik és nem fog rajta mozogni stb.?

Hát én azt olvastam hogy hangerõnek lineáris, hangszínnek meg logaritmikus kell. Egyébként Jazz Bass-ba kellene. Tehát én úgy kalkuláltam hogy 2 lineáris és egy logaritmikus. Jól gondolom?

Hecker007
basszus elnéztem sorry késõ volt már<#pias>

Froopy
Ez 250 ohmos. Amigoss, lineáris vagy logaritmikus kell?

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

Hecker007
én ezt találtam: LINK

Sziasztok.
Szeretnék kérdezni valamit.
Budapesten tudtok-e olyan boltot ahol lehet kapni viszonylag olcsón, tehát nem hangszer boltra gondolok 250K fémházas Forgó potmétert, lehetõleg olyat aminek a szára picit hoszabb pl. 24-25mm.
Szétnéztem a neten de olyan keveset találtam, még a forgó potiból is elég keveset.
Akár egy link is jöhet. Köszi!

nekem a fender kábelei jobban tetszenek..

Törölt felhasználó
Köszi a tippeket. Akkor muszáj leszek megvárni az európai Rocksmith megjelenést 😞
elitehun
Alesis guitar link, bár ez sem olcsó és nem is biztos hogy megy vele a játék
Szerintem ilyet nem kapsz hangszerboltban, ez kifejezetten a jatekhoz van.

PS3 ID: MagTher GamerTag: Arwenke

Törölt felhasználó
Sziasztok!

Lehet butaságot kérdezek, de ilyen kábelt lehet venni hangszerboltban is, vagy muszáj megvennem a drága Rocksmith kiegészítõt?
elitehun
most nézem, hogy a b.c. rich gityókba kb 100.000-tõl már original floydot pakolnak, azért az szép!
az a borzalmas, hogy már mióta szarakodok a gitárral..és még mindig sehol nem vagyok..
egy saját számot nem tudok felmutatni ami érne is valamit

Hecker007
ez szerintem is borzalmas :S