1129
lézeres-szem-műtét
-
Zsanna30 #369 A műtét után 6 hónap alatt "áll be" a szem. A javítósejtek ennyi ideig dolgoznak, ezután nyugszanak bele a változásba. Ez idő alatt derül ki, hogyha véletlenül nem úgy sikerült a műtét, ekkor szerintem mindenhol megismétlik. Szerintem önmagától a műtéttől nem fog romlani a szem, hiszen a normális szaruhártya görbületet alakítják ki. -
#368 Mondtam, hogy nem erre gondoltam, hanem arra, hogy az operacio miatti, csak kesobb jelentkezo komplikaciokra gondoltam. Gyakorlatilag meg nincs olyan ember, aki mar mondjuk 15 eve esett at ezen, mert annyira fiatal meg az eljaras. Ki tudja, hogy milyen kesobbi karosodassal jar egyutt, vegtere, elvekonyitjak a hartyat. -
Thanatos #367 nyilván nemtudom hány évre meg milyen paraméterekkel..., keresd meg a cégek oldalait és checkold le :) mindenesetre a szem "természetes" romlását a csodalézer se állítja fel, szal valszeg nem sas szemel fogsz meghalni 90 évesen ha erre gondolsz... -
#366 10 evre? Nem hiszem. Az se biztos, hogy letezni fog-e addigra a ceg. -
Thanatos #365 jobb helyen "garanciát" vállalnak, ha ők is azt mondják rá hogy igen érdemes megcsinálnod akkor vállalják hogy ha visszaromlik megcsinálják újra ingyen és bérmentve, legalábbis valamelyik cégnél asszem rebesgettek ilyen "garanciát" -
#364 elsosorban a komplikaciokra gondoltam. Tehat mi van, ha kiderul, hogy megsem olyan jo ez a szemmutet, es mondjuk a mutet miatt kezd el drasztikusan romlani a szemem 10 ev mulva. -
Zsanna30 #363 Elvileg akkor csinálják meg amikor már nem várható jelentős romlás, de ez egy szerv, annyira nem lehet kiszámítani. Ha megállapítják, hogy romlásban van nem vagy alkalmas és nem csinálják meg. A romlás akkor is magáll, vagy lassul idővel, ha nem csinálják meg a szemed. Amúgy meg legalább volt 5-10 jó éved, meg az sem mindegy, hogy kezded előlről és nem 8 dioptriánál jársz. -
#362 Van mar arrol tapasztalat, hogy mennyire maradando ez a mutet? Attol fosok, hogy megcsinaltatom, aztan 5-10 ev mulva elbaszodik :( -
Zsanna30 #361 Piros, meg zöld fényket egy fekete háttér előtt. -
#360 Mit látni amikor a lézer dolgozik a szemen? -
Zsanna30 #359 Szívesen, remélem lesz valami haszna számotokra. -
#358 Nagyon szepen koszi a beszamolot! (ilyesmire gondoltam amugy) -
#357 Szia!
Nagyon szépen köszi a beszámólót.
Már csak azért is örülök neki mert szintén az Optimumot választottam.
16-án megyek vizsgálatra és ha minden jól megy 19-én lesz a műtét.
Már előre kivettem három hét szabit remélem elég lesz a beavatkozás utáni pihenésre.Küldtek tájékoztatót,sőt DVD-t is arról hogy mire is számíthatok majd.Idáig háromszor hívtam őket és mindig nagyon türelmesen kedvesen válaszoltak minden feltett kérdésemre.
Megmondom őszintén én a tavaszi kedvezmények mellett döntöttem mellettük amit már a "315" hozzászólásomban leírtam.
Sajnos senki se reagált rá.
Ezért is örülök a te beszámolódnak.
Ha esetleg lennének kérdéseim kereshetnélek priviben?
Jó lenne egy -két konkrétumot tudni a dologról még.
Mégegyszer nagyon köszi a beszámolót. -
Zsanna30 #356 Én azért mentem el a műtétre, mert 10 éves kontaktlencse hordás után nem bírta már a szemem.Amúgy sem bírtam valami jól, estére mindig elhomályosult (korán megyek dolgozni és ált. csak este érek haza), ha el akartam menni valahova előtte ki kellett vennem, mert egész éjszaka nem láttam semmit.Amúgy meg gyakran ki volt száradva, főleg nyáron.
Szóval, amikor már az orvos is azt mondta, hogy a lencse "lehorzsolta" a szaruhártyámat, elhatártoztam, hogy megcsináltatom. Nagyon gyorsan döntöttem, mert úgy gondoltam, hogy vagy azzonnal végigviszem, vagy soha nem lesz belőle semmi. Azért kerültem amúgy oda, mert az orvosom ajánlotta, a lányait is megműtötték és elégedettek voltak vele. Elmentem az alkalmasságira (ami szerintem macerásabb volt, mint a műtétnap), ott mondták, hogy melyik fajtákra vagyok alkalmas, majd elmondtak mindent, amit erről tudni kell, hogy mit szabad csinálni, mit nem, mi mivel jár. Nagyon kedvesek voltak, nem erőltettek semmit, annyit mondtak, hogy gondolkozzak,a vizsgálat 3 hónapig érvényes, majd szólok, ha akarok műtétre menni.(így is volt, felhívtam őket és bejelentkeztem a legközelebbi időpontra)
Nekem a legrosszabb az egy hét szemüvegviselés volt, mivel nem voltam hozzászokva. Mindennek nekimentem, mert a kereten túl nem sokat láttam, és a szemüvegem cylinderes volt, a lencsém meg nem.
Szóval, a műtét napján amikor odaértem, adtak egy nyugtatót. Nem sokkal később mondták, hogy nemsokára visznek az előkészítőbe, ami annyit jelentett, hogy bevittek egy egész kellemes félhomályos szobába (még halk zene is szólt) át kellett venni a papucsot, majd leülni egy pihenő fotelba (kb 6 db volt félkörben). Oda visznek utána is. Egy szintén nagyon kedves hölgy, -aki végig kísérgetett mindenkit a műtőbe és ki- bekente a szemem körül fertőtlenítővel. Ez után nemsokára mondta, hogy mehetünk a műtőbe. Át kellett nenni egy másik helyiségbe, ott beöltöztem, majd érzéstelenítőt cseppentett a szemembe. Ezután be kellett menni (igazából átadott a benti hölgynek, amikor nyílt az ajtó). Annyiból jó, hogy vaksi az ember, mert biztos nem dobná el magát az örömtől, hogy műtőbe lép, ha tisztán lát. Le kellett feküdni az asztalra, ismét cseppentettek, majd letakarták a szemem egy ragsztós fóliával, ezután berakták a szemhéjterpeszt. Nekem nem volt rossz. Én elhatároztam előtte, hogy nagyon akarom (tényleg vártam is a napot) a megelőző hetek várakozása sokkal rosszabb volt, így elhatároztam, hogy alávetem magam, így csak csinálják amit kell. Úgy vettem észre, hogy aki viszont rágörcsölt és szorított, annak kellemetlenebb volt, főleg ez a része. Azután jött az amivel megfogják a szemet, ez sem volt vészes, egy nagyon kicsi nyomást éreztem, majd kattogott a gép (ekkor csinálta a lebenyt), köze néha valamivel "lemosták", majd utána láttam, hogy felemik a lebenyt, de nem volt szörnyű, inkább érdekes volt számomra. Aztán jöttek a fények és ahogy a lézer égette a szövetet, tényleg olyan volt, mint a disznópörzsölés, nekem ez a büdös volt a legrosszabb rész. Majd visszahajtották a lebenyt, ezt egy kicsit éreztem, de nem fájt. Utána jött a másik. Az orvos közben végig beszélt, mindig mondta, hogy mit fog csinálni és milyen lesz.
Utána kérdezték, hogy nem szédülök-e, majd mondták, hogy menjek vissza a pihenőbe. Ott kellett behúnyt szemmel ülni kb. negyed órát, alig vártam,hogy vége legyen,hogy tényleg látok- e. Én tényleg láttam,! Homályos volt egy kicsit, és közelre még nem láttam, de sokkal jobban, mint 15 perce. Adtak egy napszemüveget, meg egy védőszemüveget éjszakára. Hazafelé láttam a feliratokat, meg a táblákat, nagyon jó volt. Másnap kellett visszamenni, mondták, hogy minden rendben.
Csöpögtetni kellett másnaptól egy antibiotikumos cseppel, meg egy másikal, + műkönnyel. Kb. 3 napig egy nagyon picit szűrt (kevésbé, mint egy százaz kontaktlecse), meg kb. egy hétig olyan volt, mint amikor a kamera ráfókuszál valamire, de ez elmúlt. Az olvasánál volt eleinte olyan, mintha izomlázam lenne (ezt mondták is előtte, mert ezt nem használta eddig a szemem) Egy hetes kontrollon is minden rendben volt, (két különböző ember nézi meg, az egyik a géppel, a másik hagyományos táblás módon) azt mondták, hogy gyönyörű. A 3 hétre felírt cseppet is abbahagyatták, mert az általános protokoll, de nekem nem volt rá szükség. Azért pihentettem a szemem 2 hétig (az a másnap mehetsz dolgozni, inkább reklám és önkínzás, nem akartam rögtön kicsinálni magam a számítógép előtt), azóta pedig semmi különös nem volt. Nekem most nincs olyan, hogy elhomályosulna, remélem nem is lesz (munka után volt egy kicsit fáradt a szemem első két nap akkor, nem láttam olyan élesen a kontúrokot)
Az orvost most nem tudom, de szerintem, remélhetőleg akik csinálják elég profik. A műtét napján sem egy műtős volt, hanem megcsináltak kb 5-6 embert, majd cseréltek.
-
#355 Megtudhatnank a dokinak a nevet! Amugy koszi szepen az infokat, eleg jo elmenybeszamolo, de ha van kedved bovebben leirhatnad azoknak is reszletesebben a te "szemszogedbol" (), hogy milyen volt a tortenet akik eddig hezitaltak esetleg :]
Engem "tokre" erdekelne spec. :]
-
Zsanna30 #354 Sziasztok!
Én egy hónnappal ezelőtt voltam műtéten az Optimumnál, egyenlőre nagyon meg vagyok elégedve (remélem így is marad), semmi gondom nem volt. A lasikkel kapcsolatos mindenféle vélemények ellenére, én azt gondolom, hogy az intralasik is egy műtét,és így ennek is vannak szövődményei, ebben az esetben is elmozdulhat a lebeny, hiszen felhajtják, sőt olyan tanulmányokat is olvastam, hogy rosszabbul hegesedik, stb. (melyik cégnek mi az érdeke). A zyoptic állítólag nem tejesen lasik, mivel szövetkímélő eljárás 20%-al több szövetet takarítanak meg, nekem nem is csináltak volna meg sima lasik-et, mivel relatíve vékonyabb a szaruhártyám.Velem nagyon korrektek voltak, mindenben segítettek, aki műtött pedig nagyon ügyes volt. Nekem sok ismerősömnek megcsinálták van akinek 10éve, sőt olyat is ismerek, akinek még gyémántmetszéssel csinálták és nagyon boldogok, hogy megszabadultak a szemüvegtől. A lebenyről pedig még azt gondolom, hogy a műtött szerv soha nem olyan,mint az eredeti, viszont behegesedik annyira, hogy ált. nem okoz semmilyen gondot. Az ember pedig nem élhet úgy, hogy amikor vezet, arra vár, hogy lesz egy baromi nagy balesete és pl. lebénul. Nekem amúgy az astygmiát is korrigálták, nem is tudtam, hogy emiatt sokszor milyen rosszul láttam :)A helyről meg még annyit, hogy valóban nem nagy,de nagyon profin, szervezetten működnek.Nem kell várni, mert időre mész és ezt be is tartják, ilyenkor csak veled(max. még egy-két másikkal) foglalkoznak. A műtét napján is nagyon szervezetten ment minden, lehetett látni, hogy mindenki tudja a dolgát. -
#353 Nem tudom. :)
Szerintem ez még mindig a jövő zenéje, ha csak azt nézem, hogy a lézeres szemműtétek terén is folyamatos a fejlődés, és jönnek az újabb és újabb megoldások, akkor azt kell mondjam, hogy ez a "szuperlátás" bizony még odébb van 1-2 évtizeddel. -
#352 Bor Zsolt: A mindentudó fénysugár: a lézer. 2003. febr. 10. Ebben beszél 48 percnél a szuper látásról. Amikor eltávolítanak minden hibát a szemről és ettől olyan éles lesz a látás amilyen annak sincs akinek egyébként nem is kell szemüveg. A szem tökéletes alakú lesz. Az a technológia ami ehhez kell már létezik? -
#351 Ez azért érdekes, mert a kancsalsággal jár ugyebár az, hogy nem használja egyszerre a két szemét az ember. Ahány szemorvosnál eddig voltam, mindenhol azt hallottam, hogy felnőttkorban a szemtengelyferdülés-elleni műtét már szinte csak kozmetikai értékkel bír (ie.: párhuzamos lesz a két szem tengelye), de a két szemmel való látás csak nagyon ritkán áll helyre, sokszor még akkor sem, ha amúgy a két szem tökéletesen párhuzamos lesz a műtét után. Az agy már annyira ráhangolódott a két szem különálló kezeléséhez, hogy nem tud visszaszokni, ezért szokás az ilyen műtéteket még gyerekkorban, 4-6 évesként elvégezni (én is átestem ilyenen anno, de egy viszonylag kis mértékű, 3°-os szögeltérés maradt).
Azt nem tudom, hogy a te esetedben mi történhetett, a kancsalság esetén azt neked is tudnod kellene, hogy volt-e valódi szemtengelyferdülésed, vagy "csak" asztigmiád. Utóbbi valóban kezelhető lézeres műtéttel. Az előbbi csak valódi műtéttel (a szemizmokat rövidítik meg), például a Focus-Med is csinált műtéteket tavalyig.
A vitamonokról: Nem tudom hol olvastál ilyesmit, de szerintem valami félreértés lehetett, a szem számára is van fontos vitamin (főleg az A- és az E-vitamin). Olyat olvastam a Hoxa.hu-n a műtét utáni tapasztalatoknál, hogy valaki napi egy Supradyn, 2x 500mg-os Cetebe tablettát, illetve mellette béta-karotin és E vitamin tablettákat szedett a felépülés alatt. Azért ez már nekem kicsit túlzásnak tűnik. Ha neked nem mondtak ezzel kapcsolatban semmit, akkor kétlem, hogy emiatt aggódni kellene. -
pepe63 #350 Szia! Bocsi, hogy még mindig ezen lovagolok, de én kancsal is voltam és a vizsgálati papíromra az astygmiát is ráírták. A műtét után direkt rákérdeztem, mi újság a kancsalsággal és azt mondták, hogy nem vagyok kancsal. És nem is érzem úgy. Akkor mi a helyzet?
Más!
Mit tudtok a műtét utáni vitaminok szedéséről? Valahol azt olvastam, hogy legfeljebb C-vit.-t lehet egy darabig. -
Thanatos #349 jah cserébe állítólag az a lebeny amit elvágnak lézerrel tökéletesen sose gyógyul vissza, ergo egy balesetnél vagy komolyabb fizikai hatástól leszakadhat..., persze állítják hogy ez csak a lasiknál volt de én nem igazán látom hogy ilyen téren milyen különbséget okozna az hogy hagyományos módon vagy lézerrel végzik a bemetszést... -
#348 Az IntraLASIK esetén nincs az a 3-4 napos (sokszor fájdalmas) regenerálódási idő, mint a PRK-nál, és rövidebb ideig kell UV szűrős szemüveget viselni. -
Thanatos #347 ez relatív..., ha nincs gáz akkor a legolcsóbb is jó mert miért ne lenne az, ha meg van akkor meg bármennyit megért volna esetleg a jobb... -
#346 Evidens('jomagyar fícsőr a nyavalygas, eltem vele), ambator tenyleg jobb "annyiert" az a tiknálödzsi? :)
btw koszi! "varjuk" a fejlemenyeket :] -
#345 Sajnos ez van, a jobb, modernebb eljárás értelemszerűen drágább is. Mikor még "fiatal" voltam és bohó, én az IntraLASIK-ra gondoltam, még ha drága is, mivel sokkal kevesebb a kockázat és gyorsabb a felépülés. Sajnos a szemorvosom letörte kezdeti lelkesedésem... :)
Minden estre ha már megígértem, elnézek majd valamelyik lézer-klinikára (lehet pont az Optimumba), egy plusz vizsgálatot megér... -
#344 ez a Zyoptix jol "hangzik", de baromi draga! :C
ket normalisabb eljarast meg csak-csak kipresel az ember, de a ket szemre brutal nagyon :D
(annyit mar en sem tudok fusizni xD) -
#343 Én csak távolról követem az eseményeket, de az Optimum a kisebb helyek közé tartozik (az Optik-Med a legnagyobb és legtöbb beteget kiszolgáló, a FocusMed egy fokkal "elitebb", de szintén elég népszerű). Általában az orvosok és az asszisztensek barátságosak és korrektek, a Zyoptix eljárásuk pedig a legmodernebbek közül való, az Optik-Med vagy Focus-Med féle IntraLASIK-al van egy kategóriában - ennek megfelelően drága is.
Összességében komoly negatívumról nem lehet beszélni az Optimum esetében (kinek mi a negatívum persze, ha azt nézzük, a három nagyobb Bp.-i cég közül ők bírnak talán a legkevesebb műtéttel, de hogy most hány száz vagy hány ezer műtéten vannak túl, nem feltétlenül mérvadó). Viszont szerintem először azt döntsd el, hogy milyen kezelést akarsz (ezekről kismillió információt találsz a neten), mi az, ami belefér a büdzsébe, és utána nézz körül, hogy melyik klinikát választod.
Alternatíva, hogy elmész két-három helyre is, kifizeted a 8-12 ezer forintos vizsgálat díját, és az ott tapasztaltak alapján döntesz. -
jaki88 #342 Sziasztok! Az Optimum Látásjavító Lézerközpontról milyen véleményetek van? Csináltatta már valaki ott a műtétet? Tapasztalatok, vélemények érdekelnének, hogy jó-e ez a hely vagy sem. -
#341 A Sasszem az Optik-Med elnevezése az hullámfront mérős lézeres szemkezelésre. Ennek a lényege az, hogy a magas rendű fénytörési hibákat is kezeli, vagyis a dioptriák eltüntetésénél nagyobb az esély arra, hogy abszolút éleslátást nyújt. Persze 100%-os garancia erre sincs, de a "hagyományos" kezelésekhez képest sokkal jobbak az esélyek a tökéletes éleslátásra.
Szerintem korrekt cucc, bár személy szerint az elnevezés és marketingja egy kicsit erőltetett, de ez egyéni ingerencia. :) -
#340 Szemtengelyferdülés: amikor a két szem tekintési iránya nem párhuzamos, más szóval kancsalság.
Belső szemtengelyferdülés vagyis asztigmia: amikor a szaruhártya alakja nem szabályos, így fénytörési hiba áll fent.
Miután Vakegér a kancsalságról beszélt, én neki válaszoltam először. A te esetedben asztigmia volt, ha jól veszem ki. Az asztigmiát lehet lézeres kezeléssel orvosolni, a kancsalságot nem. A félreértés valószínűleg abból adódott, hogy te a saját példádat említetted, én meg a sajátomat. Vakegér esetében viszont sajnos az én példám áll fent. -
#339 ez engem is erdekelne! :) -
pepe63 #338 Természetesen Cifu-tól kérdezem. -
pepe63 #337 Szia!
Tisztázzunk valamit! Szerinted a szemtengely ferdülés=kancsalság=astygmia ? -
#336 A sasszem lézerkezelésről mit gondoltok? link -
#335 @ivjoe:
Alapvetően az egyik szem van fókuszálva, igen. És igen, ez azzal jár, hogy a térlátáshoz nem használja a két szemét (vagyis a 3D-s mozifilmeket is 2D-ben látja, hiszen a távolság megállapítása nem a két szem által látott kép eltérése alapján állapítja meg az agy).
@pepe63:
Lehet kíváncsiságból elmegyek majd egy vizsgálatra akkor majd valamelyik lézeres szemészeti központba, de sok reményt nem fűzök hozzá. A szemtengely ferdülésnél csak az egyik szemed tud a "célra" fókuszálni, a másik nem lesz fókuszban. A "gyengébb" (adomináns) szemed is nyitva van, és a perifériás látás is teljes, de a szem bizony elkezd idővel romlani, ezért is van nekem most -2,5 / -5,5 dioptriám...
A lézeres műtéttel meg tudják csinálni, hogy a két szem kb. azonos dioptrián legyen, és ideiglenesen (ez persze éveket jelent) a két szem látása egyaránt jó lesz. De ettől még a probléma okozója, a szemtengelyferdülés nem szűnik meg.
Ha te egyszerre használod a két szemedet, és fókuszban is van a kettő, akkor valami félreértés van kettőnk között (mivel azt írtad, hogy volt szemtengely ferdülésed, ebből azt veszem ki, hogy megszünt (?!?!), mitől?), vagy nem tudom... :) -
#334 #332
Mondjátok, már, hogy nem csak én vagyok, aki nem használja egyszerre a két szemét, nincs szoros értelemben vett térlátása, és nem látja az anaglif képeket. :o -
pepe63 #333 Szia! Ezzel nem értek egyet, nekem volt szemtengely ferdülésem és a műtét teljesen rendbe tette. És direkt rákérdeztem a műtét előtt, de a tájékoztatókban is ezt garantálják. És, ha mindkét szemet rendbe teszik nem lesz különbség és mindkét szemedet használni fogod. Tapasztalatból beszélek. :)
-
#332 Mármint?
Te nem használod egyszerre a két szemed? -
#331 A szemtengely ferdülésen (még ha kis mértékű is) nem segít sajnos a műtét. Arra jó lehet, hogy kisebb dioptriás szemüveget kelljen viselned, vagy akár szemüveg nélkül is ellehetsz, egy ideig. Ha a két szem dioptriája eltérő, akkor ez a jelenség idővel újra kialakul, hiszen csak az egyik szem fókuszál állandóan.
A biztos az, hogy ha elmész egy jó, független szemorvoshoz, aki megmondja a véleményét (ha voltál szemorvosnál, mint írtad, akkor valószínűleg ő is mondott erről valamit).
Nekem hasonló problémám van, de az orvosok lebeszéltek a műtétről azzal, hogy nem fogom azt elérni a műtéttel, mint amit szeretnék. Ez van, maradok szemüveges... :) -
pepe63 #330 Szia Vakegér!
Biztos, ami biztos ugye?
De félre a tréfát, a PRK műtét 129.-Ft/szem. De az Optik-mednél van most egy részletfizetési akció! Szerintem jó esélyed van a tökéletes látásra, mivel ezt a lézeres műtétet közellátóknak fejlesztették ki, és nem is olyan nagy a dioptriád és az asztigmiát is korrigálják ugyan azzal a műtéttel. De a doki a vizsgálaton megmondja, mit tudnak kihozni a szemedből.