182111
  • bardocz
    Le vagytok ott ragadva, hogy autóba építve mit hogy hívnak, én meg azon túlléptem már a legelején :)
  • BooMiller
    Akkor a kompressor emg egy turbo?:)))) nem értem a logikát... egyezünk ki hogy benne hogy plusz levegőt tölt a motorba az egyik mechanikusan a másik kipufogó gázokat használva.
  • bardocz
    ...attól még hogy autón így el van különítve a kettő, a turbo is egy kompresszor, csak másmilyen.
  • BooMiller
    Vazzeg egy turbot mégis mi hajthat?:) turbot kipufogógáz, kompressort meg a főtengely.
    Az elektromos hajtás csak addig van míg nem nyomja a pilóta a gázt, egyenlőre a Ferrarinal.
  • bardocz
    Kipufogógáz lenne a tippem. Legalábbis a bannerben lévő képen mintha a kipufogógáz lenne rávezetve. Lehet tévedek.
  • fifi
    a turbót mi hajtja az F1 autóban?
  • fifi
    nekem is van némi közöm hozzá, és ahogy írtad neked is..

mire koptassam akkor a billentyűzetet?
  • RatBaG #146370
  • pedobear
    http://a5.hu/f1-celeb/alonso-dubajban-jart-most-zajlo-kerekparversenyen-video
  • kifli
    nem arról van szó, hogy ne legyen szabály, csak ne ennyi
  • a.carkey
    Imádtam ezt az összeállítást. (Csapat és pilóta.)
  • Totti5
    Mindent szabályok tartanak egyben. Ahogy fejlődik a technika úgy kell új szabályokat is hozni. A néző versenyt akar nézni nem gépeket körözni, hisz már a 2008as vasak is kb alkalmatlanok voltak normális szélárnyékra mert elmentek a fejlesztések olyan irányba ami az adott autónak jó volt a sok leszorító erő a különféle extrém aero elemek de az aki pl mögötte ment annak horror.
  • kifli
    miértis?
  • Totti5
    Meghalt volna az egész. Nem lenne értelme.
  • repvez
    Attól, hogy rosszul irtam le a dolgot, attól még elhiheted, hogy tudom mi hoggyan müködik és elhiheted nekem,mert van némi közöm hozzá. 2 fokozatú kompresszor fokozat ezt akartam irni.

DE hamár igy feldobtad a labdát, világosits fel kérlek milyen különbségek vannak és szerinted mit jelent egy kompresszor fokozat.
  • bardocz
    Ezeken a turbókon van egy radiállapátos turbina, ami össze van kötve egy szintén radiállapátos kompresszorral, csigaházban mindkettő. A turbo is csak egy kompresszor.
  • Magnum PI
    El sem merem képzelni milyen durva gépek lennének ma ha nem lenne ennyi korlátozás.
  • fifi
    "2 fokozatú kompresszor fokozatú"

azért turbó és kompresszor között van némi műszaki és elvi különbség...
  • RatBaG #146359
    az ám már hátsó szárny :O

• BooMiller
    Ez nem annyira egyértelmű egyébként:) a Merci és a Renaultnál most is ezzel tartják fordulaton a turbot, de ezt bármilyen turbos autó tudja getmo/motec cuccal régen ezt a rally autókban ALS-nek hívták égette az üzemanyagot de nem esett a turbo nyomás.
  • BooMiller
    Valahogy biztos megkötötték a kezüket:)
  • Totti5
    Hatalmas :))))
  • repvez
  • mcmoha
    Csak egyfokozatú lehet.
  • HTS s3rg1nh00
    már nem tudom hol olvastam mikor frissen kijöttek a szabályok,de gyakorlatilag olyan szinten szabályozva van a turbó is h.szinte ki lehetne cserélni a 3 gyártó motorján,semmit nem osztana-szorozna.
  • repvez
    A turbó fordulatszáma van 125.000-erbe korlátozva ha jól tudom, viszont azt nem tudom, hogy a turbó kialakitására milyen szabályok vannak vagy a süritési viszonyra.Mert például lehetne 2 fokozatú kompresszor fokozatú is vagy olyan kialakitású ami biztositja hogy ezen a fordulaton nagyobb sürítést végezzen mint a többi csapaté.
  • mcmoha
    Beleolvastam a technikai szabályzatba és nem látom, hogy a turbo nyomás korlátozva lenne. Az üzemanyag mennyiség van szigorúan előírva.
  • HTS s3rg1nh00
    ja,a turbónak a fordulatszáma van limitálva,ahhoz kapcsolódóan lehet egy kis szórás a turbónyomásban,de nem hinném hogy jelentős.
  • bardocz
    Üzemanyag befecskendezési nyomása, meg a turbo nyomás más.
  • HTS s3rg1nh00
    500 bar a maximális nyomás az üzemanyag befecskendezésénél.
  • mcmoha
    Micsoda szenzáció, hogy gázelvételkor leáll az üzemanyag áramlás. Negyven éve már a Riga mopedem is ezen az elven működött.
  • kifli
    szerintem a turbónyomás kötött a motoroknál. Legalábbis logikus, miután mindent megkötnek (hengerürtartalom, fogyasztás, fordulatszám)
  • kabel15
    Már az olimpián is van F1? Azta!
    Amúgy 16:45 től M1 en megnyitó.
  • passatgt
    m1
  • a.carkey
    Adja valami majd a téli olimpiát? Eurosporton ahogy nézem évek óta először csak összefoglalók lesznek.
  • BooMiller
    Hozzá tenném hogy csak azt felejtettem ki hogy turbos a cucc.... itt a turbo nyomás emelésével jobban lehet növelni a teljesítményt míg szét nem repül, míg egy szívónál a fordulatszámot emelik amennyire csak tudják hogy legyen teljesítmény...
  • BooMiller
    Még mindig itt tartsz? egyel feljebb már nem tudtál olvasni? GJ..pff
  • kifli
    esküszöm szövegértelmezési gondjaid vannak

"Ha jobban forgatjuk a motort, csak a súrlódás lesz nagyobb, ennek következtében pedig a fogyasztás, míg maga a teljesítmény csökken."

• a.carkey
    Egy biztos, a Lotusnál gyártják a legjobb valósághű játékmodelleket. Hogy menni is fog-e, na az majd eldől pár napon belül. :)
  • kabel15
    1-2 hónap és kiderül melyik az eredményesebb megoldás. Minden esetre nekem tetszik ez a Ferrari elképzelés. Aztán lehet, hogy az RB is hasonlóval próbálkozott csak nekik valami akkora hőt generált, hogy össze olvadtak a dolgok. Lassan itt a kövi teszt is. Kiderül RB mit tudott javítani.