182110
  • Dietrich
    nekem meg ez a királyi tévén 1978 Monza.
  • Norbi1990
    Tudom, de a DTM versenyhétvégéjén mennek a Wéberék :)
    Biztos az is érdekel valakit.
  • Dietrich
    "magyar érdekeltségei"
    DTM nem az.
  • Szabi #148751
  • BooMiller
  • mcmoha
  • a.carkey
    Az én első emlékem F1es halálra Villeneuve volt. Ledöbbentem, hisz Ő akkor Pironival harcolt, de amikor meghalt, a döbbeneten kívül bennem pl. semmi olyan nem volt, hogy most nagyon sajnálom, különösen mert Pironi volt az első nagy kedvencem és szabad volt neki az út a világbajnokságért. Erre Hockenheimben ő is összetörte magát, és többet nem indult. Na az pl. jobban megviselt, különösen, hogy ha az nem Hockenheimben, hanem egyel utána történik, ma vsz nem Keke Rosbernek hívnák 1982 világbajnokát ...

Utána Ratzenbergerig ugye csak De Angelis halt meg, de Elioval kapcsolatban atomsemleges vagyok mindmáig. Elismerem rövid pályafutását, láttam versenyezni élőben is, de Teo Fabi is nagyobb hatással volt rám, mint De Angelis.

Senna viszont más tészta mindmáig.

Sennát láttam élőben, tévében, de nem szerettem, csak mert ő Senna, és másoknak bejön, mert nekem túl agresszív volt. Lehet azért, mert Pironi után Prostos lettem és maradtam (furcsa, de pont az egyik nagy vetélytárs Alboreto mellett, akitől kissrácként az egyik első autogramomat kaptam), viszont mindig elismertem Sennát. Aztán amikor 1993ban Prost nyert, és azt mondta, hogy visszavonul, majd tényleg visszavonult, kurvára árvának éreztem magam.

Furcsa, de pont ekkor kedveltem meg Sennát. Hogy Donington miatt, vagy mert Estorilban végre elérte, hogy Andretti (akit utólagos véleményem szerint máig nem kezelnek helyén a témával foglalkozók, hisz 1993ban a McLaren körülményeihez képest annyira nem volt szar, bár Mika mellőzése miatt akkor a pokolba kívántam) helyére Mika kerüljön be testdriver szerepkör után? Nem tudom. De Senna egy viszonylag jó évet zárt második helyen egy nagyon szar autóval, iszonyat kiemelkedő versenyzéssel, és elkezdett a tiszteletbe némi rajongás is keveredni. Furcsa mód elkezdtem kedvelni. Érdekes, de akkor valahogy mire tényleg 1994 szezonkezdethez értünk, majd lement egy futam, kb. ugyanarra jöttem rá, mint Ő, miszerint Prost nélkül ez a Senna már nem ugyanaz, aki volt, és valahogy emiatt az "esetlensége" és "elhagyatottsága" miatt megszerettem, vagy hogy írjam le, hogy a valahogy jönni nem akaró, az akkori Williamsel "kötelezőnek mondott" sikerek miatt sajnáltam, különösen Aida után, mikor közvetve ugyan, de összeütközött Hakkinennel. (Sosem hittem volna, hogy a következő mi lesz ...) De mivel már folyamatosan a rajtrácson volt Hakkinen, és ő nálam 1991 Phoenix óta ultrakedvenc volt (és maradt is, bár mostanába sok hülyeséget mond), pedig mindenki legyintett rá, főleg neki szurkoltam, viszont a realitások talaján, mert az a McLaren-Peugeot 1994ben már tényleg atomszar volt, még a tavalyi Fordhoz viszonyítva is, tehát vébét nem reméltem, sőt még győzelmet se nagyon, viszont drukkolni kezdtem Senna világbajnokságáért, ami ugye sosem jött el ... (Mai napig megvan valahol a hétfői teljes magyar, és a F1el kiemelten foglalkozó külföldi sajtótermékek nagy része.) Szóval engem - mondhatjuk - megviselt, mert nem hittem el, hogy pont ő, és így.

Hogy ő volt-e a legnagyobb? Olyan klubban játszott, ahol nagyon jó játékosok játszottak valaha. A játékosok között volt Fangio, Clark, Brabham, Stewart, Fittipaldi, Lauda, Piquet és Prost, és a másodikok, mint Moss, Alboreto és a kakukktojás Mansell, aki végül behúzta.

Mégis, ami a hatvanas évek szurkolójának Clark volt, a kétezres évek első felének Schumacher, az a nyolcvanas évekének Senna. Az biztos, örülök annak, hogy a nyolcvanas és kilencvenes éveket végigkövethettem, és amit ma F1es autóversenyzésnek hívunk és várunk, na azt tényleg láthattam.

Tény, hogy a sikerekhez egy Fangionak, Clarknak, Brabhamnek, Stewartnak, Fittipaldinak, Laudának, Piquetnek, Prostnak, mind, mind kellett a technika - ami Mossnak és ALboretonak pl. nem adatott meg, pedig nem voltak rossz képességű versenyzők -, de látva, hogy Senna mit csinált 93ban, az nagyon topkategória volt, pedig akkor pont nem is nyert, de ugyanaz a kategória, mint Schumacher a Benettonal, vagy Alonso a Renaulttal. Nem biztos, hogy ő volt a valaha élt legjobb versenyző, mert akkor ha egy karriert nézünk lazán elfeledkezünk Caraccioláról vagy, hogy az "igazi F1esek"-nél maradjunk Fangioról, de a legtöbb érzelmet az biztos, hogy halálával Ő váltotta ki az emberekből, mert őt tényleg százmilliók látták a pályán meghalni Alaszkától-Ausztráliáig. Clark is ugyanilyen veszteség volt, és belőle furcsa mód úgy is legenda lett, hogy nem elit kategóriában vesztette életét, és a balesetéről felvétel sincs, mégis, annyira ledöbbent ettől az akkori társadalom, hogy biztos, hogy ő is a maga korában volt akkora "valaki", mint Senna a mi korunkban. Húsz éven át róla is folyamatosan megemlékeztek, aztán 1x vége lett. Szerintem, ennek egy oka van: elfogytak azok a pályák a F1es naptárból, ahol Clark valaha is diadalmaskodott. Furcsa, de pl. Monacoban 1x sem nyert ...

Na Sennával ilyen sosem fordul majd elő, ebben biztos vagyok. Bakkerman is ezért érezheti azt, amit, még ha az nem is feltétlenül úgy igaz, ahogy igaz és ahogy írja, mégis, az is egyfajta igazság.
  • Norbi1990
    DTM is lesz.

M1 Vasárnap 13:25
    Élő közvetítés Hockenheimből
  • a.carkey
    De nézd ám meg az áramvonalas tükröt is! :)
  • Dietrich
    Off.
    hétvége magyar érdekeltségei:

AutoGP, Hungaroring KPT:

Szombat
    11:10 - 1. VERSENY /Eurosport 2
    14:00 - 1. Verseny ism. /Eurosport 1
    Vasárnap
    12:15 - 2. VERSENY /Eurosport 1

WTCC, Hungaroring Michelisz

Szombat
    14:30 - Kvali /Eurosport 1
    Vasárnap
    13:15 - 15:15 verseny 1-2 futam /Eurosport 1

Seat leon Eurocup, Nürburgring, Wéber, Bús, Tóth (3 nő van a mezőnyben)

Péntek:
    FP1 - 10.05
    FP2 - 15.50

Szombat:
    Q - 9.50
    R1 - 14.00

Vasárnap:
    R2 - 10.55

Futamokat élőben itt adják majd: http://www.youtube.com/seat

• mcmoha
  • G_ArchAngel #148743
    Azért közelsem így van. En ertem az álláspontodat, de Senna a motorsport vagy általában a sport történelem fontos szereplője. Én a keményebb rock zenét szeretem, de ettől még fejet hajtok a Beatles munkássága elott, mert amit ők elértek es amit tettek a könnyűzenért, az elismerésre méltó.
  • gg01

Sziasztok.

Ezen : Arenavision-TV most miért megy Forma1 ?

( http://88.150.196.74:8080/arenavision )
  • Totti5
    Ez erős túlzás amit írsz. Nekem pl nem sokat jelent Senna. Nem láttam versenyezni, nem 'ismerem'. Simonchelli, vagy Colin Mcare, vagy Richard Burns-t viszont igen és sokkal több érzelmet váltanak ki belőlem az ő hiányuk, mint Senna-é ( ami kb semmit ). Mindenki máshogy éli meg, de kisajátítani valamit valakinek az túlzás.
  • Botond #148740
    Lábtérben azok a palackok! :D Hát nem egy safety 1st tervezés az tuti! :D

Kösz, ezek a képek feldobták a napom!
  • bakkerman
    Senna nem rakható az "összes többi elhunyt F1 versenyző" halmazba,ő a valaha élt legnagyobb versenyző volt,Schumacher mellett. Abszolút megérdemli,hogy évente egyszer,ezen a napon megemlékezzen rá az egész világ,és a médiában is ez fő téma legyen
  • a.carkey
  • a.carkey
    Várjál. Szerintem visszafejlődtek 1985höz képest.

1985, McLaren

• Botond #148736
    Az elsőn milyen ügyesen elrejtették a kormányon a LED kijelzőt, nem is látja a felületes szemlélő.
  • a.carkey
    A két csúcstechnológia:

1988, McLaren

2014, Mercedes

• Botond #148734
    Az a kormány az 5 gombbal. És már ez is a hightech verzió a félautomata váltóval. Azok voltak a szép idők.
  • a.carkey
    Forrás
  • a.carkey

• RatBaG #148731
  • Master91
    Brummgartner :D
  • Totti5
    Glock jól tolja!
  • a.carkey
    Nem kapta meg.
  • Totti5
    Élőbe biztos fasza volt, TVn ez most nem jött át. Kevés gumifüstölés, nagyon gyér sebesség ( látványra ), folyamatos fékezés.
  • desigo
    Szépen pattognak a rakparton a RedBullok :)
  • G_ArchAngel #148725
    Mondatta=mosdatta
  • G_ArchAngel #148724
    Amúgy neked miért kell flamet szítani, ráadásul leszarva a tényeket? Az egész 2012-ben kezdődött, akkor sem volt pénz, akkor Kimi belement, hogy majd kifizetik, hitt a Lotusnak es folytatta. Egyértelmű hogy a háttérben mi ment, nemhiába ment el Allison is. Bouiller sem egy nap alatt döntött, hanem mert ket éven keresztül tartotta a hátát és mondatta a csapatot. A munkások sem kaptak meg a pénzüket. Ez nem Raikkonenről szólt, egyszerűen a gyűlölködők az ő személyéhez kötötték a történetet, holott ő csak az egyik szenvedő alanya volt a többiek mellett.
    2013-ban az év felétől csorogtak az infók, hogy a Lotus senkinek nem tud fizetni, de a igyekeztek legalább a technikai csapatot megtartani. Se szponzor, se jövőkép, foleg nem Allison nélkül. Itt csak olyan pilóta maradt volna, akinek nincs máshol esélye. Raikkonen nem mondott semmi újat, amit a sajtó nem tudott addigra, hiába hazudoznak a hater-ek. Grosjean is ideges volt, mert nem volt szerződése, senki nem tudta decemberig, hogy egyáltalán lesz-e Lotus 2014-ben a rajtrácson,
    Le merem fogadni, ha a Williams vagy FI felajánl neki egy ülést, akkor aláír. Neki nem volt lehetősége váltani, a finnek igen.
  • b-type
    Nem kell itt lenni :)
    ..pláne ilyen stílusban.
  • Peppus
    Sajnálom szegényt, de az élet megy tovább. Akkor az összes többi F1 pilótáról megemlékezünk, akik már elhunytak? Mert úgy a fair nem?
    Mert ha nem, akkor ne szólj bele, hogy én mikor mit írok.
  • gg01
    A Nagy Futam II:

Élő - Online : STARTLAP - DR és OnlineTV - DR lapokon ( külföldről is )

Többféle minőségben, többféle lejáttszóval.

MTV1 - VLC player verzió ; VLC player telepítő

• mcmoha
  • G_ArchAngel #148719
    Senna és Ratzenberger halálnak évfordulóján szerencsére az ostoba, buta, egybites fórumozó végre nem Vettelt, hanem Räikkönent fikazza. Mert mi magyarok ilyen faszok vagyunk, gratulálok parasztok.
  • Peppus
    Az meg undorító dolog, hogy kiteregeti a szennyest a saját csapatánál..
    Végül megkapta a pénzt nem? Miért aggódott? és miért csinált botrányt? Majd jól bezárják a Lótusz Kft-t és lelépnek a pénzemmel.. :D Biztos így dünnyögött magában.
    Kellemetlen volt a csapatnak, a szponzoroknak, lejáratta az egész bandát. Persze biztos voltak problémák, de nem így kellett volna megoldani.
  • ShaiHulud
    itt mindenki olvasta a targyalasokrol a jegyzokonyveket, vagy miert ilyen okos mindenki?
  • b-type
    Ezek a dolgok nem vitatják azt amit írtam.
    Kimi ha versenyezni akart volna, marad az F1-ben akkor is amikor elküldték a Ferrari-tól, de ő elfogadta a nagyobb pénzt.
    Kimi megtehette volna, hogy végigvezeti az évet a Lotus-nál, pénzzel, vagy pénz nélkül....nyilván nem közmunkáról beszélünk, hanem a választott hivatásáról, autóversenyzésről a 'világelitben'.
    A Red Bull-nál meg nem kellett, mert nem kellett..csutka mindegy miért nem, ő ment volna oda is, de nem őt választották.
    A Ferrari-hoz szerződött....ez egyébként jó döntés, még ha jelenleg nem is látszik. De azért ahogy elküldték, szerződésbontással, világbajnoki cím után...kifizetve két nagy valag pénzt csak hogy elmenjen, hááát sok pénzért talán le lehet nyelni.
  • G_ArchAngel #148715
    Legalább ma ne vitatkozzatok. Legyszives.