182094
Motorsportal | F1 Hírek | Hirado.hu/F1 | Boxutca fb | Wéber Gábor fb | Nagy Dani fb | F1 reddit | Motorsportstats | Formula Podcast
-
#154433 Az akkori technika volt ez mostani. Tegnap már kérdeztem. Miért a mostani a szar, amikor volt autómata váltó és kipörgésgátló sokáig? akkor nem volt könnyű?
2007ben is könnyű volt? lényegében miót könnyű?
Itt pl Alonso egy deka felesleges mozdulatot nem tesz.
-
#154432 ÉS Senna , meg Berger és Prost kik voltak amatőrök és mégis mit kellett gépészkedniük a kocsival meg ök megpördültek amikor túlválalták magukat . Itt meg rádion szolnak, hogy 2 tizedet benn hagytál a 3as kanyarban a következö körben meg ezredre annyit megy am it kérnek töle, hagyjuk már , mégha profik is de nem gépek.
Tisztázni kéne a fő célokat, hogy a pilóták versenyezzenek vagy a gépeket managgelik a kormányról, mert még nem engedélyezett az autunóm vezérlés sehol. -
#154431 Az a 17 éves srác nagy tehetség aki azért került oda mert kisebb kategóriákban is úgy vezette a vasakat mint ami a legtermészetesebb dolog a világon. Hagyjuk már ezt a lenéző dumát... annyira szánalmas.
Milyen kipürdülések kellenek? ezek PROFIK. Minden csapat arra gyúr hogy a kocsit a lehető legkönnyebben, legprecízebben, legjobb hatékonysággal s leggyorsabban tudják vezetni a pilóták. Mi a jó franc ez az új elmebaj...
Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.05.13. 19:18:52 -
#154430 Egyébként tényleg durva, hogy anno a v8-ra váltás is azért volt, mert már veszélyesen gyorsak voltak.
Ehhez képest manapság meg új, erősebb motorformulára váltottak (v8-nál legalábbis), miközben a tapadást csökkentik. A gumiknál annyi változott még 2009-ben, hogy visszajöttek a slick-ek és kb. ennyi történt a mechanikai részén, az aerot meg agyonszabályozzák (f-csatorna, dupla- és befújt diffúzorok tiltása, stb.).
Szóval furi ez az egész. :D -
#154429 nem is azt irtam, hogy a motorok lassuak avgy amiatt, pont én is ezt vázoltam, hogy ha fejleszhettnének akkor bármit ami azt eredményezné, hogy mindenhol gyorsuljak vagy javulnak az előző szezonhoz képest.
Mivel magyarázták a tapadás csökkenését és a nagyobb nyomatékot, hogy majd emiatt nehezebb lesz a kocsikat vezetni, több lesz a kipördülés meg ilyenek, ehelyett mi lett egy 17 éves minden gond nélkül elvezeti és nem hadakozik a kocsival , nem láttunk amiatt kipördülést mert nem lehetett a kocsit kordában tartani .
Ugyhogy ezek csak kamu dumák és nem a feljödést hanem valakinek az érdekeit szolgálta a változás. -
#154428 Van más választásuk? -
#154427 Nem a motorok lassúltak. Több lóerő-több nyomaték van. Gyorsabb lehetne a kanyarban is. Aero, diffúzor és sok minden más miatt lassúltak a köridők. Nincs akkora mechanikai tapadás. Feltolthatod 1200 pacra is ezeket a motorokat, attól még nem leszel gyorsabb ha egyszerűen nap tapad be kanyarba, féktávon és a kigyorsításkor.
Indycarban most fejlesztettek egy nagyot aeroban. Jóval gyorsabbak lettek sokkal nagyobb a tapadás, sorra minden pályán azonnal dőlnek meg a körrekordok, csak a versenyeken most nem igen van előzés és nagy csata...
Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.05.13. 19:06:33 -
#154426 mintha valaki rákényszerítené őket a renault motorra -
#154425 Nem sokára talán lehet szavazni erről
Egyébként, meg szerinted régen mikor a kutya nem tiltotta a fejlesztéseket és nem kellett semmin spórólniuk verseny alatt akkor is ugyan ilyen költséges volta a sport ha a mai árfolyammal számolnánk, csak most minden másra költik el és nem a kocsi fejlesztésére.
ÉS igen egyedül a mostani összegeket kellene egyenlöbben elosztani és nem lenne belőle gond.
Meg igen erősek a mostani motorok mert mennek 340et, de hol és mennyit egy kör alatt max 10mp-et, a többi részen a kanyarokban meg lassultak, mint irták korábban ,10 mp-el lassabb köridőket mennek most mint 2004ben, akkor hol a fejlödés?
Ha folyamatosan fejlesztettek volna akkor az idők is évről -évre javulnának , nem a végsebességnek nem kell 400nak lenni, hanem a kanyarodásnál és máris gyorsabban megy körbe.
És olyan kocsi terveket, hogy ne kelljen DRS és ha meg tudja izomból elözni akkor előzze meg,de ne ilyen mesterséges kikerülések legyenek egy adott helyen szabályozott keretek között. Kuminál is régen soha nem lehetett hallani ilyen számolgatásokat, hogy hány kör meg ki mikor jön ki körre pontosan kiszámolva, mindenki addig használta a gumit ameddig tudta, ha egy kocsi jobb volt akkor tolta a végéig, emlékezzünk csak a mclarenre mikor az utolsó körbe már foszlányokban volt a gumi mégis ment, nem hozták ki , hogy biztosan beérjen, meg hogy mind a 2 tipust használja a gumiből. Ha jól emlékszem minden csapat azon a gumin ment amin akart ahol a legjobb volt a kocsija, nem volt beleszólása a gumiszállitónak, hogy melyik gumit viszi csak ki a versenyre és ha szeretik ha nem ezt használjátok. -
#154424 Kapna mindenki 100-at a többit oldja meg, és max 150 vagy 200 mindjárt nem lenne ekkora gond. -
#154423 Pont most aktuális:)))
-
#154422 Termeszetesen nem, koltsegsapka de nem ilyen 60 ami Mosley akart, hanem fentebb 150-200 m dodo, plusz termeszetesen a penzek teljesen mas elosztasa. Lemehetne tobb a csapatokhoz is 100-130 kozott a tobbi johet innen onnan. -
#154421 Komolyan azt hiszi valaki, hogy ha elengednék a fejlesztéseket akkor jobb lenne? ki akarjátok nyírni a középcsapatokat? így is szenvednek, így is kellene már egy szigorúbb költségsapka, mert ezeket az összegeket egy Merci, RB, Ferrari ki tudja fizetni zsebből, de egy Suaber, Williams, Force India nem. Most is bajban vannak, India autója sokat késik... nem viccből. Nem azért mert nem szeretnének jobbak lenni... ha meg véletlen jönne új csapat akkor azoknak még sokkal nehezebb lenne felvenni a ritmust. Ha nincs a hátad mögött gyár, vagy egy gigavállalat ( energiaital pl ), akkor meg vegy lőve olyan drága a sport.
Motorokkal most mi is a gond? erősebb mint a V8asok.. mennek mint a villám. 340-50et simán tudnak menni egy Barcelónában.
2. tesztnap
A barcelonai teszt második napjának végeredménye:
Versenyző Csapat Idő Különbség Kör
1. Jolyon Palmer Lotus-Mercedes 1:26,080 87
2. Pascal Wehrlein Mercedes 1:26,497 +0,417 137
3. Pierre Gasly Red Bull-Renault 1:26,683 +0,603 75
4. Jenson Button McLaren-Honda 1:26,927 +0,847 100
5. Alex Lynn Williams-Mercedes 1:26,967 +0,887 52
6. Esteban Ocon Force India-Mercedes 1:27,520 +1,440 94
7. Esteban Gutiérrez Ferrari 1:27,930 +1,850 118
8. Carlos Sainz Toro Rosso-Renault 1:27,997 +1,917 125
9. Raffaele Marciello Sauber-Ferrari 1:28,829 +2,749 75 -
#154420 Tudom tudom:) -
#154419 Nézzétek a WEC-et. Ugyan úgy folyik a fejlesztés, és izgalmasabb, mint egy mai F1-es futam. Tempó is megvan, és a lekörözöttek hoznak egy kis plusz izgalmat. -
#154418 majd azt mondják a Pirellinél hogy ezt kérték tőlük -
#154417 A keményebb előzést én is visszahoznám, de egyébként igen sajna halódik ez a sportág. -
#154416 90/10-re mondják most:) Aki ide bekerül mind tehetséges, egy Merciben max a csapat társa veri meg tartósan.
Tőlem maradhatna a mostani technika +200 lóerő, deszka első és hátsó szárny, szélesebb gumma, tankolás, több gumi szállító, engedni a keményebb versenyzést ennyi és megint jó lenne...
Pont amiért nem engedik a kaszni vásárlást annak az ellenkezőjét csinálják a másik oldalon, EZ NEM MARKA KUPA!!! mindegy ez döglődik sajna.. -
#154415 goodyear =) -
#154414 Volt más is ide meg kell az Apollo tires:))) -
#154413 volt
Bridgestone, Michelin amire én emlékszek -
#154412 volt olyan időszak mikor több gumigyártó volt? mert rémlik valami -
#154411 A Michelin kész visszatérni!
ennyi -
#154410 Pont erről beszélgetünk munkatársammal. Amíg a gumik kopnak és az üzemanyag limitálva lesz addig ez lesz. Az elsővel meg elég nehéz mit kezdeni. Olyan ez mint a kaszinó. Bemehetsz és tolhatod a black jacket erőből és hátha bejön, vagy választasz egy stratégiát és optimalizálod a veszteséget, hogy a végén pluszban legyél (és reméled nem veszik észre és dobnak ki). Az F1 is ilyen. Optimalizálnak és amíg gumi hatékonysága romlik a gumikkal mindig megéri majd spórolni.
Ha most elővennék a 30 évvel ezelőtti verdákat, gumikat szabályokat akkor is ilyen lenne a verseny mert a mai mérnökök ugyanugy kioptimalizálnák, mert az hatékonyabb mint erőből menni előre. Határon menni sem jó mert összetörni a motort drágább mulatság (plusz még a kvóta is) mint bukni pár pontot.
Ez van. A modern technika meg tudomány megöli a technikai sportokat. -
#154409 Mondjuk az egy jó kérdés, hogy a technika mennyire tette unalmassá az F1-et és, hogy ha pl Verstappen most a merciben ülne világbajnok lenne azzal a verdával? Szóval mennyit számít ma ténylegesen a tehetség és mennyit a technika? -
#154408 F1 kellene hogy a motorsportok királya legyen, lehet hogy most is az csak sánta és pupos:) sporólás/beosztás meg ilyen faszságok! Beszól a kezdő Sainz hogy ja ez nem is annyira gyors GP2 majdnem gyorsabb LOL!!! El kell olvasni Shumi mit írt milyen érzései voltak amikor beült az első körre a Jordanba, azt írta kb hogy ezzel soha nem fog tudni gyorsan menni annyira ütős ,hol van ez már???
Sporolgatunk itt motorok meg üzemanyagon aztán 1300 dolgoznak a Mercinél:DDDD elköltenek 300millió eurót a nagy spórólásban:DDDD
Utoljára szerkesztette: BooMiller, 2015.05.13. 09:43:16 -
#154407 Sztem mindig is voltak eseménytelen futamok, és időszakok...annyival volt több izgalom hogy minden esetlegesebb volt, a baleset, a sérülés, a technikai probléma, és közte több hetes szünet, amikor elvétve kapott infót a néző, ezért amikor futam volt az esemény volt.
Ezek logikus dolgok, ...ahogy az is hogy már nagyon magas szintű a megmunkálás, az alkatrészek, az eszközök...és már mesterségesen el kell rontani, le kell rontani a tapadást, az aero-t, mert különben még ennyi néznivaló sem lenne.
Értem hogy mindenki el tudja dönteni milyen versenyt nézne szívesen, de az F1 ilyen. ...vagy ezt kell nézni, vagy mást.
Nekem van pár ismerősöm/munkatársam aki jóval régebben nézni az F1-t mint én, néha elfanyalgunk egy-egy laposabb verseny után, mint a mostani..de szó sem lehet róla hogy ne nézzük.
Én szeretem a mostani F1-t is, attól lesznek jók adott időszakok hogy vannak sz@rabbak, amikor a WSBK-ban Edwards és Bayliss egymást gyepálta az zseniális volt, most nekem laposabb mert ezért-azért, de tök mindegy. A MotoGp detto, volt hogy többet változott az élen a sorrend mint ahány kört mentek a pályán (2T időszak Auszi pálya), és vannak olyan időszakok amikor háát elmegy egy laza délutánnak.
A Rally...hagyjuk.
Ezek világbajnokságok, prototípus autók, motorok királykategóriája, a mindennek a teteje..
A WEC király, de most amikor nem annyira lapos, mert technikailag az egyik legizgalmasabb kategória szvsz), ..most meg rondák.
..
szal az F1 ilyen, nekem így is jó, de lesz jobb is...nem lehet minden mindig instant élmény, egy évben lesz/van 1 qva jó és 3 jó futam, és a többi, kinek hol a küszöb. -
#154406 Igy van, ahogy a cikk is és páran megirtátok, a pilóták fapofával minden kérdésre mindig ugyan azokat a betanult maszlagokat mondják.
A pályán meg nem verseny folyik hanem managgelés, hogy ki a jobb gumi üza sporolós.
Nem lenne itt a forma1el semmi baj, ha tényleg hagynák versenyezni a pilótákat és az autókat, Most ha megnézük az egy csapaton belüli autók szinte mindig egymás után érnek be, ez mit jelent azt, hogy az autók ennyit tudnak/engednek nekik, nincs benne a pilóta tudása, mert akkor nem ilyen sorminták jönnének ki. Ott azért jelentkezne egy kis kiegyenlitettség, hogy egy rosszabb pilóta jó kocsival és egy rosszabb kocsiban a jó pilóta. Jelenleg ha fenn is állna ilyen eset, akkor a sporolás miatt pont az a plusz nem jön ki vagy épp a csapat utasitja, hogy nem ehet mert akkor túlfogyaszt elkopik a gumi.
A fejleszteni akarnak akkor találjanak ki egy olyan formulát ami kellöen olcsón elöállithatóak az alkatrészek és mindenki orba szájba fejleszthessen versenyről versenyre és a futamon meg mindenki tolja ami belefér.
ez is mutatja van még hova fejleszteni a sima motorokat is. -
#154405 Igy van, ez a sporolas egy baromsag. Komolyabban lehet tolni a wec-ben itt meg a tuli toli... -
#154404 Inkább az a baj hogy az autó képességeinek határán autózásból az optimális benzin/gumi használat határának keresése lett. Az előbbibe ha túltolja valaki akkor látványosan eldobja a gépet, utóbbinál meg a mérnökök grafikonja puposabb lesz kicsit. Érthető hogy ez nem tetszik a nézőknek... -
#154403 Ezek mind profik. Hozzászoktak. Mindig mindenhez hozzászoknak. Anno a kipörgésgátló betiltása néha megtréfált 1-1 pilótát, talán Massa volt a kezdetekkor többszöri visszaeső miatta, de megszokták, alkalmazkodtak. Tavaly bejött a turbómotor, a sokkal nagyobb nyomaték, megszokták. Mindig az a feladatuk hogy kezeljék és a lehető legfinomabban menjenek. Biztos nem egyszerű, mert egy kicsit több gáz valahol és már megy a pörgés, de ezek vérprofik. Nem hibáznak alapból, hisz az a cél.
Utoljára szerkesztette: Totti5, 2015.05.12. 20:55:51 -
#154402 Nekem túl simának tűnik az autók mozgása,szinte alig hibáznak a pilóták.
A hülye szabályok miatt persze a motort és minden mást is kímélni kell ezért nem is autóznak határon sokszor.
De mindegy is én mindig remélem,hogy majd a következő futam jobb lesz. -
#154401 Yep, amikor 10 mp-el gyorsabbak voltak, akkor az is közrejátszott, hogy sokkal több elektronikus segítségük volt a pilótáknak, mint most.
Tavaly milyeneket harcoltak még év elején, minden egyes kanyar kijáratánál az autókkal! Idénre úgy tűnik sikerült jobban belőni a motorokat és a pilóták is alkalmazkodtak.
Verstappen pedig olyan idős korában már gokart versenyeket nyert, amikor én még a játszótéren rabló-pandúroztam.
Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2015.05.12. 20:46:18 -
#154400 Melyik régen? amikor autómata váltó és kipörgésgátlók vagyis full elektronikák csinálták a piszkos munkát? -
#154399 Nem is az,hogy lassú hanem,hogy sokkal könnyebb vezetni őket mint régen.
Túl sok elektronika,túl kevés pilóta...
Utoljára szerkesztette: desigo, 2015.05.12. 20:37:46 -
#154398 Most akkor ezek az autók olyan lassúak, a hangsúly a LASSÚn hogy 17 éves el tudja vezetni? ennyi? már semmit nem lehet kitalálni, csak ilyen fas..ágokat? -
#154397 azért azt ne felejtsük el,hogy volt már ez a kategória 10 másodperccel gyorsabb is,persze elhiszem én hogy csodagyerek Max,de a körülményeket is meg kell vizsgálni...a csigához képest a teknős is száguld,ugye... -
#154396 Az a 17 éves olyan fizikai kondícióban van mint itt a topikban megközelítőleg sem senki. Egész nap évek óta ( pontosan mióta versenyez ) erre gyúrt, edzett és készült. Azért meg végig, mert mentálisan és fizikailag a toppon van. -
#154395 Hibátlan technikával könnyű,hiszen még egy 17 éves is simán végigmegy. -
#154394 Előzés mindig pályafüggő. Barcelona sosem volt az előzgetős pálya, a DRS sem számít túl sokat. Előző versenyken szép csaták voltak és nem DRS zónákban is bőven előzgettek.
Nem tudom milyen versenyt néztél Hamilton tapadt Vettelre sok körön át, sőt boxból is tolták rá folyamatosan. Akkor maradt le amikor nem tudott vele mit kezdeni, de azért mert a pályán nem tudta megelőzni akárhogy is próbálta.