182274
  • G_ArchAngel #79154
    ezzel semmi baj nincs, csak kicsit unalmas verbalis szobrokat emelni a szamunkra szimpatikus pilotaknak - vagyis lehet, de mivel kezelfoghato bizonyitekok vannak Alonoval kapcsolatos fantazialgatasaid megcafolasara a kozelmultbol, ezert tenyleg felesleges tepned a szadat:-)

orulok neki, hogy formula gokartokat szerelgetsz, en is ertek nagyon sok fenykepezogephez, de hiaba van pro DSLR-em, annak semmi koze egy high-end digithatfal mukodesehez, igy az alapelmelet birtokaban is biztosan allithatom: akkora a technikai szakadek, hogy a kozos gyokerek ellenere sem tudnam megfeleloen hasznalni...
    nem hinnem, hogy ez az elet egyeb teruletein ne igy lenne...:-)
  • Istencsászár
    elfogyott az autó
  • Kit--Kat
    Milyen Formula autót tesztelsz?
  • Istencsászár
    Persze a kocsi minden rezzenését látják a telemetrián, és azt is hogy a pilóta hol veszít időt, ezeket nézegetik kitárgyalják és neki javítania kell hogy gyorsabb köröket tudjon menni, tehát a pilóta végrehatja a kompjúter utasításait tanácsait, volt erről egy jó kis film a diszkáverin anno.
  • GregSB
    Rosberg mit rontott el? Arról lemaradtam, az elején még stabilan autózott elől...
  • Black Ghost
    Rengeteg a telemetriai adat, csapatrádión szolnak rá hogy milyen gombot nyomjanak meg, hogy mit hova tekerjen, a pilóták nyilatkozatainak 90% arról szól hogy alul- vagy túlkormányzott a kocsi.
  • Bandee1987
    Nem leszarja, mindig is így viselkedett. (ami nem feltétlenül baj)
  • johnny1030
    Teljesen egyet értünk. :)
  • Gabor_(HSF)
    Tudod nem is csodálkozhatok,hogy nem érted,hiszen ezekről sehol nem írnak..az aero tapadás csak egy része a kocsi tényleges viselkedésének,ehez hozzá kell hangolni a fizikai tapadást is..
    A formula autóknál az eleje a legfontosabb,ne legyen alulkormányzott,de a gimikat se zabálja le..
    Erre számtalan beállitás van:széttartásnál nagyobb a tapadás,de eszi a gumit,összetartásnál,meg jobban kanyarodik,itt a dölésszöggel némileg lehet erre is arra is korrigálni és akkor még az utánfutásról nem beszéltem..(lézerrel állitunk és tizedenként)a hátuljára,meg a súlyelosztásra ki sem térek,mint ahogy arra sem,hogy azt mind a pilóta súlyához és magasságához is idomitani kell..
    de nem tépem tovább a csőröm,mivel valószinű egyettlen vagyok itt az sg-n aki vezet,tesztel és szerel formula autót,még ha kissebben is,az alapja ugyan az mint a gokartnál..
    Részemről maradjunk annyiban,a mérnökök önmagukban még kevesek egy jó autóhoz....
  • johnny1030
    Nem nem. Összeségében. Azért az köztudott, hogy teszt pilóta is volt. Onnam került be a renault versenyzöi ülésébe. Addig a renault se volt egy nagy szám. Ö is egy pici darabja az autónak.
  • Black Ghost
    Igen Alonso, őt is Sennahoz tudnám hasonlítani, a zsigereiben érzi a kocsit, olvastam régebben egy interjút amit a fejlesztőmérnökével együtt készítettek vele, hihetetlen átéléssel tudott nyilatkozni az autó viselkedéséről, de ettől függetlenül nem tartom igazán műszaki embernek,
    mint mondtam már Mansel, Sumi volt ilyen.
  • johnny1030
    Nem feltétlen értek veled egyet. Szerintem ezek a srácok az autó viselkedéséhez értenek. Tisztelet a kivételnek. Nem is tudnák átlátni az egész egységet. Tudja mikor merre indul az autó elje, hátúlja. Ezt viszont el tudja mondani. A rezgésekből is sok minden kiderül. Információ többet jelenthet mint maga a megoldás, ami több tényezős dolog.
  • G_ArchAngel #79142
    nem, fel pontokat kapnak:
    5
    4
    3
    2.5
    2
    1.5
    1
    0.5
  • passatgt
    két nagycsapat, 2 verseny után összesen 2 pont:D
  • G_ArchAngel #79140
    Mire alapozva?
    Az idei Renault-ra?
    Mert, ha szerintetek annyira nagy zseni a spanyol, akkor ebben a gepben mar benne van minden tudasa...
  • barmi
    A pontozás ebben az esetben így alakul e:

1. J. Button___________5 pont
    2. N. Heidfeld_________4 pont
    3. T. Glock____________3 pont
    4. J. Trulli___________2 pont
    5. R. Barrichello______1 pont

???
  • Kit--Kat
    Hát pár tesztre elvitték őt is a debütálása előtti évben, ha jól emlékszem.
  • Istencsászár
    Azért ez túlzás, ahhoz hogy valaki sikeres legyen az autósportban kell némi technikai tudás, ha nem tudja elmondani hogy mi legyen jobb az járművön akkor nem lesz gyors és sikeres és itt most nem gokartokról van szó hanem a világ egyik legdrágább versenyeszközeiről és remek pilótákról.
  • johnny1030
    Én még Alonsot is a fejlesztő pilóták közé sorolnám.
  • Black Ghost
    1-2 oldallal hátrább pont erről beszéltünk, hogy talán Sumi volt az utolsó fejlesztő pilóta, ezektől a srácoktól meg márt az is nagy szó, ha eltudják mondani hogy mit éreznek a kocsiban.
  • johnny1030
    Ha nem ül bele a vasba, nem érzi mit kell tenni vele. Nem lepődnék meg ha előbb utóbb valamilyen vezető tisztséget töltene be a csapatnál.
  • G_ArchAngel #79133
    2006 vegen kiprobalhatta az autot elobb, mint a tobbiek elkezdtek volna tesztelni...
  • G_ArchAngel #79132
    Ezen a ket futamon ott volt MS, mint tanacsado...
    Isteni versenyzo volt a pali, de most derul ki, hogy mindenhez O sem erthet, ami az autoversenyzessel kapcsolatos - marha volt beleszolasa a strategiaba...
  • Istencsászár
    Hamilton tesztpilóta volt a Mekinél?
  • johnny1030
    olaj :) Bocsi
  • johnny1030
    Hát igen. A régi ferrariban annyi olj sem szokott maradni, ami egy rántottához elég. Igaz, hogy akkoriban hatalmas összeget áldoztak fel azért, hogy a régi fényük visszatérjen. Meg is csinálták. Szerintem a mostani helyzetben is kellene két olyan kaliberü vezető mint amikor a fénykoruk volt éveken keresztül. Ki tudja talán már meg is van. Kéthét múlva talán kiderül, hogy mennyit sikerül javítani a csapaton és az autón.
  • Istencsászár
    Autót azért ő sem tudott építeni vagy netán van mérnöki végzettsége? az autó viselkedséséről tudott infókat adni, új elemekről, azok hatékonyságáról... egy versenyzőnek ez is a munkaköréhez tartozik.
  • Istencsászár
    Lényegtelen, Kimi szempontjából jó mert Vb lett, Hami meg tavaly ugyis megnyerte, így mindenki boldog.
  • Kit--Kat
    Ezt szerintem mi nem tudjuk, hogy ki milyen jó, még 50éves tapasztalattal sem lehet TV mögül megsaccolni.
    Egy valaminek van alapja, hogy Schumi nagyon jó autó építő volt.
    A többi már csak fikció meg találgatás.
    Ott van Alonso a 2007-es McLarenbe csak beleült, 2008-2009-es renault meg nem sikerült túl jól.
    Hamilton meg már régóta tesztpilóta volt a McLarennél ennyi erővel az ő számlájára is írhatnánk a 2007-2008as jó autót, de ezt sem tenném.
  • Black Ghost
    Hát pont erről beszélek, hoztak egy döntést és benézték "megint", van ez így, na és? Mitől tartasz, hogy elfelejtettek autóversenyezni, 60 éve eszt csinálják. Emlékezz vissza közvetlenül a Sumi előtti időszakra, hol volt a Ferrari sehol aztán odajött Todt majd Brawn és nyertek 7 VB-t, most elmentek és maradt aki maradt.
  • G_ArchAngel #79124
    aki motorcsonak versenyt nyer, azt nem hinnem, hogy zavarna a viz:-)
  • Kit--Kat
    Nem kell urban legendeket gyártani, most is dadogott a McLaren, néha megállt aztán újra előre kapott mialatt Hami 100 gombot nyomott összevissza. Tudom, hogy te sosem tudo elfogadni a számodra kedvezőtlen tényeket, de ne gyere FIA összeesküvés és stb.-vel.
    Hamilton bácsi valószínűleg ne ment volna paanszkodni berni-hez, hogy elhagyjuk az F1-et ha nem hagytok nyerni.
    Emellett lehet, hogy volt egy rossz csapat taktika de kicsúszni ő csúszott ki a kanyarban, nem a csapat.

Ennyi, Kimi 2 verseny hátránnyal nyerte meg a Vb-t a legtöbb győzelemmel, ő tette magát a legjobban oda és hiba nélkül csinálta végig azt az évet.
  • kifli
    vagy beázott és nemszereti a vizet :D
  • johnny1030
    Kimi nem tartozik a szerencsés pilóták közé. Megint roszkor van, rossz helyen. 2007 óta a ferrari már nem az a csapat, ami előtte évekig volt. Ross Brawn és Jan Todth verhetetlen páros voltak taktikailag. Most meg .....
  • Gabor_(HSF)
    Ez sehol nincs igy! ezt viszont elhiheted és nem csak azért mert 30 éve ezzel foglalkozom..
    A teszteken,pilótákon dől el az,hogy a mérnöki fejlesztések,hogyan muzsikálnak a valóságban..Sauber úr volt talán az egyettlen aki a mértani adatokban hitt nem pedig abban amit a versenyzők éreztek..(meg is volt az eredménye)
    Bármit tesznek fel,vesznek el vagy hajlitanak és mutat akármit is a szélcsatornában,az i-re a pontot a pilota teszi fel(már aki érzi)hogy az ténylegesen javít vagy ront..
    Ez persze egy adottság kinek milyen a "feneke"és ez az ami oly sok nagy tehetségből hiányzik,mint ahogy sokszor emlitettem már Kimiből is,de sztem Hami-t is ide sorolnám..
  • G_ArchAngel #79119
    A Ferrari sajtosa tisztan es ertehetetlenul elmondta (nem tudom, hogy miert egy angolul megszolalni keptelen ember a sajtos, de ez is jellemzo a jelenkori Ferrarira...), hogy a KERS doglott be, azert allt be a boxba.
    Bizonyara azert van a garazsban egy jegszekreny tele jegkremmel es hideg itallal a huvos Malajziaban, hogy veletlenul se igyanak/egyenek hideget...

(szvsz semmi baja nem volt a KERS-nek, de mivel az eves 8 motoros limitbol majdnem minden csapat erre a futamra felhasznalt egy uj eroforrast, inkabb kimeltek, minthogy kuzdeni kuldjek a 13. helyert)
  • Istencsászár
    Mert Hamilton bukott csomó pontot az utolsó 2 versenyen, egy csapathiba és egy ami sosem fog kiderülni.
  • Kit--Kat
    Azért valakit nem sikerült, Kimi 2 motorhibával is behúzta az évet, 2007-ben nem hibázott, meg is érdemelte maradéktalanul.
  • johnny1030
    Tény hogy kívülről könnyebb okosnak lenni, főleg utólag. De.... A csapaton belül vannak meteorológusok is. A hibát a csapat vezetés úgy ahogy van követte el. Ki jöhetett volna jól is. Nem jött össze ismét, és ez a dühítő számomra.
  • G_ArchAngel #79115
    Szerintem Trulli kepes lett volna azzal az autoval, amivel Alonso, amihez a McLaren segitette, azt biztos, hogy behuzta volna Jarno is, de a masikat is...
    Tenyleg nagyon jo pilota Alonso, de semmivel nem jobb, mint masik 10 a mezonybol - egyszeruen a VB cimhez a pilota onmagaban keves, ha a csapat es a korulmenyek, illetve a technika is idealis, akkor Kubica vagy Massa is rendelkezhetne VB cimmel.
    Csapatsport, ennyi.