182274
  • desigo
    Ha végigolvasod a hozzászólásokat akkor megtudod...
  • campy
    igen mert újonc volt ha Ratzenbergerre godoltál...
  • HUmanHunter
    jó autósport e ez? :D
  • Peppus
    Szerintem kiveséztük Senna balesetét elég is volt ennyi megemlékezés.. Anno mindenki erről beszélt, csak ez ment a tv-ben, kielemezték 1000x, viszont azon a hétvégén halt meg egy másik F1-es pilóta is, akiről azóta sem tudom ki is volt(oké a nevét tudom)meg hogyan is halt meg szerencsétlen.
  • Laceee
    Valószinűleg ez lehetett a gyilkos alkatrész.

• Istencsászár
    Wikiről

A 6. körben a versenyt vezető Senna a Tamburello-kanyart nem tudta bevenni, egyenesen a betonfalnak ütközött.[27] Egy pillanatra látni lehetett, ahogyan a sárga sisak félrebillen. Sokan fellélegeztek, hogy Ayrton még él, azonban többet már nem mozdult. Voltak, akik már ekkor a legrosszabbra számítottak, és ez csak fokozódott, amikor elszállítása után vérnyomok voltak a kavicságyon. Senna halálát nem az ütközés, hanem a jobb szemébe fúródó, kerekestül leszakadt felfüggesztés-rúd okozta, megtalálva azt a néhány milliméteres gumírozott helyet, ami a sisak és a rostély között van. A versenyt hosszú időre megszakították, és a brazilt helikopterrel szállították a bolognai kórházba, hivatalosan 18 óra 40 perckor halt meg[28].

Egyesek szerint technikai probléma adódott, mások szerint Senna hibázott és túl gyorsan érkezett a kanyarba. Sennának korábban gondjai akadtak a kormánnyal, és új, megtoldott kormányművet kapott a versenyre. A vizsgálatok szerint a kormányoszlop eltört, de nem tudni, hogy ez a baleset előtt vagy után történt. Ezt megcáfolják a Williams által nyilvánosságra hozott telemetrikus adatok, amelyek szerint az ütközésig mérhető volt a Senna által a kormánykerékre kifejtett forgatónyomaték.

Egy másik teória szerint az FW16 alváza hozzáért az egyenetlen aszfalthoz, ami megdobta az autót, a leszorítóerő eltűnt, és Senna már nem tudta lefékezni versenygépét a betonfal előtti homokágyban. A rajtbaleset után öt körig a Safety Car vezette a mezőnyt, és a lassú tempó miatt a gumik lehűltek, a nyomás a gumiabroncsokban lecsökkent, így az alvázmagasság is.

Az ezután következő Monacói Nagydíjon a rajtrács első két pozícióját üresen hagyták, egy brazil és egy osztrák zászlót festettek rá, Roland Ratzenberger és Ayrton Senna előtt tisztelegve[29].

Az imolai tragikus hétvége után számos új biztonsági előírást vezettek be a Formula–1-ben[forrás?]. A pályákat, köztük Imolát is átépítették, nagyobb bukóteret hagyva a kicsúszásokhoz.
  • Laceee
    Valószinűleg megütőtte a fejét a kerék, de szerintem nem deformálódott ez miatt a feje, akkor a sisakja is deformálódott volna, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy a sérülések miatt megdagadt

• bardocz
    Elég,ha eltűnik a hatás egy gyors kanyarban 1 tizedmásodpercre is,és ott annak vége.
  • Kit--Kat
    De a kerék is megütötte a fejét méghozzá úgy, hogy akik látták már ebben az állapotában azt mondták a felismerhetetlenségig eldeformálta a fejét a hatalamas erejű ütés.
  • Dante73
    Az F1-es autóknak azért sima az aljuk, hogy fordítva működjenek, mint egy repülőgép szárnya. Nem felhajtó, hanem "leszívó" hatás keletkezik a kocsin. Senna autójának leért az alja, egy pillanatra, és ez elég volt ahhoz, hogy ez a hatás pár másodpercre megszűnjön. Ettől a kocsi kikerült az irányítása alól, és falnak rohant. Ez nem lett volna elég, de olyan szerencsétlenül történt a dolog, hogy a leszakadó futómű rúdja pont eltalálta a sisak leggyengébb pontját, és a sisak, és a rostély közt keresztülment. Ott pedig már a feje volt. Elnézést a nyers megfogalmazásért, de máshogy nem lehet mondani; a rúd felnyársalta a fejét....
    Nyugodjék békében. Ha nem megy el, ki tudja, hol áll meg a karrierje....
  • bardocz
    Az is ebben a filmben van,azt hitték eltörött,de nem,mert a williamsban fel-le mozgott alapból egy kicsit a kormány,vagy valami ilyesmi volt benne.Ez a megszűnik a szívóhatás hihető dolog.
  • paj01
    de olyan verzio is volt a kormanymuvel volt vmi... akkor most mi az igazsag?
  • M@TriX
    még elég fiatal szóval ideje még van...
    de majd meglátjuk mi sül ki belőle.
  • M@TriX
    talán a Dicovery-n volt egy nagyon szemléletes film a balesetről, ahol lemodellezték az egészet, érdemes beszerezned...

amúgy nem akart rajthoz állni, mert érezte, hogy baj lesz. Jól érezte...
    és az a tényleg durva, hogy a bukósisaknak ott volt gyenge pontja ahol pont betalált a kerék...

utána azt a kanyart át is építették, mert tényleg durva volt és ezt nem egyszer mondták. Gyors kanyar és egy merőleges betonfal...

Amúgy itt egy részlet abból a filmből, amit a fekete doboz alapján modelleztek...

• Istencsászár
    Ahhoz olyan autó is kell, de éppen ezen munkálkodnak hogy ne legyen olyan technikai fölény ami éveken át a Ferrarinak volt. Az elmult 3 évben 3 különböző VB lett, ez így van rendjén, ők képesek voltak rá és a csúcsra jutottak. Vettelnek minimum 2 vb címek kell szereznie hogy egyátalán Alonsot behozza, aztán lehet beszélni Sumiról.
  • SzocsA
    ma reggel hallgattam a rádiót nagykanizsán a lapszemle műsorban ott mondták hogy hogyan halt meg senna! eddig nem is tudtam! 6 éves voltam akkor! megdöbbentett kicsit mert előtte meghalt valaki a szabadedzésen és reklamáltak a pálya minősége miatt! senna volt a hangadó ő kifogásolta a legjobban és milyen az élet kicsit ironikus!
    és azt is mondták hogy 15 évente születik egy új tehetség a forma 1 ben!

talán vettel az aki schumi nyomdokaiba léphet!
  • donatus13
    Érdekes lesz :) most látom nem lesz tankolás akkor már tényleg csak az ügyességről szól majd a verseny ,de hát kiderül taktika már nem lesz az biztos.
  • gordon 24
    Nm..

Ugy csináld, hogy jobb oldalt van egy "embed" nevű sor. Onnan másolod az egészet, van benne egy src=" sor azt másold és a [flash] [/fla&h] sor kőzé másold be..

([/fla&h] ez is flash, csak ha kirtam volna nem látnád:D)
  • Freeeee
    Köszönöm
  • gordon 24
    Monaco 1984.

Senna a 13. helyről rajtol,és a zuhogó esőben a második,amikor leintik a versenyt.

Belgium 1992.

Eric Comas balesetet szenved,és Senna,aki először ér oda,látja az ájult versenyzőt,és hallja ahogy a motor teljes erővel működik,ezért leáll,és lekapcsolja a motort,hogy elkerülje az esetleges tüzet.

Senna vs Prost az örök párbaj

Donnington 1993. Senna az 5. helyről indul,és már az első körben átveszi a vezetést, természetesen vizes pályán

Monaco,amit hatszort nyert meg. Belső nézetből.

• Freeeee
    Május elseje a munka ünnepe. A Forma 1 rajongóinak,viszont nem csak ünnep,hanem gyász is. Ünnep,mert 15 éve nem halt meg versenyző balesetben,ami jelzi azt hogy mennyire biztonságossá tudták tenni az autóversenyt. Gyász,mert 15 évvel ezelőtt az Imolai versenyen történt balesete után elhunyt, sokak szerint a Forma 1 valaha élt legnagyobb egyénisége,és világbajnoka Ayrton Senna ( Sao Paulo, 1960. március 21. - Bologna, 1994. május 1.). Apja tanácsára négy évesen ült először gokartba,majd 13 évesen vett rész élete első gokart versenyén. Miután megnyerte a Dél-amerikai gokartbajnokságot, európába költözik,és bekapcsolódik a brit Formula Ford 1600-as versenysorozatba, amiket megnyert. 83-ban megnyerte a Formula 3-as versenyt,majd 1984-ben elkezdi Forma 1-es pályafutását a Toleman csapatnál. Az évad végén 13 pontal a kilencedik helyen végez,és átigazol a Lotus csapathoz. 85-86-ban a negyedik helyen zárja a versenyeket,majd a McLaren csapattal 1988-ben világbajnok lesz,amit még kétszer 1990,és 91-ben megismétel. Akik látták versenyezni,soha nem felejtik el,és sok milliós rajongótáborának, ő minden idők legjobb autóversenyzője. Kigyüjtöttem pár videót,megemlékezésül.

Monaco 1984.

Senna a 13. helyről rajtol,és a zuhogó esőben a második,amikor leintik a versenyt.

http://www.youtube.com/watch?v=1hUWuR2Dj78

Belgium 1992.

Eric Comas balesetet szenved,és Senna,aki először ér oda,látja az ájult versenyzőt,és hallja ahogy a motor teljes erővel működik,ezért leáll,és lekapcsolja a motort,hogy elkerülje az esetleges tüzet.

http://www.youtube.com/watch?v=26Je0m9DWKQ

Senna vs Prost az örök párbaj.

http://www.youtube.com/watch?v=jndde98qnIM

Donnington 1993. Senna az 5. helyről indul,és már az első körben átveszi a vezetést, természetesen vizes pályán.

http://www.youtube.com/watch?v=cA3Hy0pTjNk

Monaco,amit hatszort nyert meg. Belső nézetből.

http://www.youtube.com/watch?v=a1FIAJS09oM&feature=related

Nyugodj Békében örökös bajnokunk.
  • Solten
    Jaja, a gumicsere betiltasa volt szvsz a legnagyobb allatsag az F1 tortenelmeben. Bar ezt sem lehetetlen uberelni.
  • MEdievil
    Én is nagyon fiatal voltam (86-os vagyok) de az első emlékeim f1ből Senna és hogy neki drukkoltam.
  • Solten
    Rossz neked. Senna mestert latni leirhatatlan elmeny volt :)
  • Solten
  • campy
    bocsánat 2x ment el az üzenet:S

Május 1 a szeretet ünnepe

http://www.youtube.com/watch?v=eXHCaPu7UIc
  • campy
    kár volt felhozni...pff az nem sportember... RIP Ayrton én csak 4 éves voltam sajnos csak 97 óta nézem az F1-et...
  • campy
    pfff hagyjuk...kár volt felhoznod az nem sportember...
  • SzocsA
    akkor hogy vognak végigmenni 70 kört vagy ?
    olyan lesz mint a WTCC két futam lesz naponta!
    vagy mi!

az lesz a legegyszerűbb ha betiltják az egész cirkuszt! visszahozzák a gokartokat és kész !

fejbelövöm ezt a két faszt!
    tönkrebasszák a forma 1et
    Bajnokok ligája közvetítést is megvette a tv 2 heti 1 meccsel akarják kiszúrni az emberek szemét
    mit szívtak ezek?

ezt ugye nem gondolják komolyan?
  • Laceee
    Régen az F1 férfi sport volt manapság meg..., látjuk mi van...
  • Peppus
    De így legalább végignézheti Hamilton hihetetlen teljesítményét, és meghatottan csodálhatja majd azt a sok-sok VB címszerzést ami még rá vár :D
  • kifli
    mond meg anyukádnak, hogy legközelebb előbb szüljön gyereket minthogy meghal egy legenda :)
  • Máté94
    Hibáztasd a szüleimet....
  • Enc0re
  • desigo
    hát sajnálhatod...
  • Máté94
    Nem is tudhattam ki ő.:(
    Hisz meg se születtem amikor már meghalt:(
  • desigo
    Megemlékezés Ayrton Sennáról a Hungaroringen

már 15 éve

• Máté94